آبریزش بینی ممکن است به دلایلی از جمله عفونتها، آلرژن ها و تحریک کننده ها ایجاد شود. اصطلاح پزشکی برای این حالت، ورم غشاء مخاطی بینی است. این اصطلاح به طور گسترده ای به عنوان ترکیبی از علائم شامل آبریزش بینی، عطسه، احتقان، خارش بینی و آبریزش پشت بینی تعریف می شود. ابریزش چشایی یک اصطلاح پزشکی برای آبریزش مرتبط با مواد غذایی است. برخی از غذاها از جمله غذاهای گرم و تند، محرک هایی برای این مساله شناخته شده اند.
علائم آبریزش ناشی از مصرف مواد غذایی
علائم دیگری که ممکن است علاوه پس از غذا خوردن ایجاد شود، شامل موارد زیر است:
- احتقان بینی
- مخاط روشن
- ایجاد خلط در گلو
- گلودرد
- خارش بینی
علل رایج آبریزش بینی
آبریزش آلرژیک
آبریزش آلرژیک شایع ترین شکل آبریزش است. بسیاری از افراد نسبت به آلرژن های موجود در هوا مانند گرده گل، کپک و گرد و غبار حساس هستند و دچار آبریزش بینی میشوند. این نوع آلرژی ها، اغلب فصلی هستند. علائم آبریزش آلرژیک ممکن است در برخی مواقع از سال بدتر شوند. بسیاری از افراد نسبت به گربهها و سگها واکنش آلرژیک نشان می دهند. در این نوع از واکنش های آلرژیک، سیستم ایمنی بدن نسبت به هوایی که استنشاق می کنید، واکنش نشان میدهند. این سبب ایجاد علائمی مانند احتقان و آبریزش بینی می شود.
همچنین ممکن است که آلرژی غذایی عامل آبریزش بینی شما باشد. علائم آلرژی غذایی می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. اما معمولاً بیشتر شامل احتقان بینی است. علائم اغلب شامل موارد زیر است:
- کهیرها
- تنگی نفس
- بلع مشکل
- خس خس سینه
- استفراغ
- تورم زبان
- سرگیجه
آلرژن های غذایی رایج معمولا عبارتند از:
- بادام زمینی و آجیل درختی
- صدف و ماهی
- لاکتوز موجود در لبنیات
- گلوتن
- تخم مرغ
آبریزش غیر آلرژیک
این حالت، علت اصلی آبریزش ناشی از مصرف مواد غذایی است. این حالت پاسخی به سیستم ایمنی بدن نیست، بلکه در عوض توسط نوعی تحریک کننده ایجاد می شود. محرک های غیر آلرژی زا آبریزش بینی شامل موارد زیر است:
- بوی تحریک کننده
- غذا های خاص
- تغییرات آب و هوا
- دود سیگار
انواع مختلفی از آبریزش غیر آلرژیک وجود دارد که بیشتر آنها علائمی شبیه آلرژی فصلی دارند. با این تفاوت که خارش کمتری را ایجاد می کنند.
آبریزش چشایی زیر مجموعه آبریزش غیر آلرژیک بعد از مصرف غذا ها است. آبریزش چشایی معمولاً با مصرف غذاهای تند ایجاد می شود. مطالعات نشان داده اند که مصرف غذاهای تند باعث تولید مخاط در افراد مبتلا به آلرژی چشایی می شود. آلرژی چشایی در بزرگسالان مسن شایع تر است. این عارضه اغلب با آبریزش غیر آلرژیک دیگری که به آبریزش سالخوردگی معروف است، همپوشانی دارد.
علائم آبریزش چشایی و سالخوردگی شامل ترشح بیش از حد مخاط از بینی است. غذاهای که باعث ایجاد آبریزش بینی می شوند شامل موارد زیر است:
- فلفل تند
- ادویه کاری
- سیر
- سالسا
- سس تند
- پودر فلفل قرمز
- زنجبیل
- سایر ادویه های طبیعی
آبریزش وازوموتور
آبریزش وازوموتور به عنوان احتقان شناخته می شود. علائم دیگر آن عبارتند از:
- خلط موجود در گلو
- سرفه کردن
- پاکسازی گلو
- فشار صورت
این علائم می توانند ثابت یا متناوب باشند. آبریزش وازوموتور ممکن است توسط محرک های رایج که بیشتر افراد را شامل نمی شود، ایجاد شود. آنها شامل موارد زیر هستند:
- عطر ها و بو های قوی
- هوای سرد
- رنگ
- تغییرات فشار هوایی
- الکل
- تغییرات هورمونی مربوط به قاعدگی
- استرس عاطفی
- عوامل خطر احتمالی آبریزش وازوموتور شامل ترومای بینی گذشته یا بیماری رفلاکس معده است.
آبریزش مختلط
این حالت زمانی است که فرد به آبریزش آلرژیک و غیر آلرژیک مبتلا باشد. این اتفاق غیر معمولی نیست که فردی علائم آبریزش بینی را در تمام طول سال تجربه کند. در حالی که در دوره هایی از سال این آلرژی بدتر می شود. علاوه براین شما ممکن است در طول آبریزش مختلط، گرفتگی مزمن بینی را تجربه کنید. این علائم با خارش و آبریزش چشم در حضور گربه ها تشدید می شود.
تشخیص آبریزش بینی
بیشتر افراد این مساله را به عنوان بخشی از زندگی خود می پذیرند. گاهی اوقات علائم احتقان بینی می توانند آن قدر شدید شوند که باعث اختلال در کیفیت زندگی شما شوند. در این مرحله بهتر است به پزشک مراجعه کنید. شرایط مختلفی وجود دارد که می تواند باعث ترشحات بینی شود. پزشک در مورد علائم و هرگونه سابقه آلرژی با شما صحبت می کند. آزمایشات تشخیصی شامل موارد زیر است:
- تست پوست برای بررسی آلرژی
- جراحی بینی قدامی برای بررسی عفونت
- آندوسکوپی بینی برای بررسی آسیب های مزمن
- اگر پزشک دلایل آبریزش بینی را نفی کند تشخیص، حالت غیر آلرژیک خواهد بود.
پیشگیری از آبریزش بینی
علائم آبریزش غیر آلرژیک که شایعترین حالت ناشی از مواد غذایی هستند، با تغییر در شیوه زندگی قابل پیشگیری هستند. این تغییرات شامل موارد زیر است:
- اجتناب از محرک های شخصی
- ترک سیگار
- اجتناب از محرکهای شغلی ( نقاشی و ساخت و ساز) یا پوشیدن ماسک هنگام کار
- اجتناب از استفاده صابون های معطر، مواد شوینده، مواد مرطوب کننده و محصولات مو
- پرهیز از مصرف غذاهای تند