آلرژی غذایی شامل واکنش بیش از اندازه دستگاه ایمنی به برخی غذاها یا موادی که معمولاً بیخطرند. این واکنشهای نامطلوب ممکن است ارثی یا ناشی از یک نقص اکتسابی بیوشیمیایی باشند. علایم ممکن است در عرض چند دقیقه یا تا ۲ ساعت پس از خوردن آن غذای بخصوص بروز کنند.
آلرژی غذایی در مواد غذایی
آجیل های درختی
آلرژی آجیل های درختی، نوعی آلرژی است که به آجیل ها و دانه هایی ایجاد می شود که از درخت می رویند. این نوع آلرژی غذایی بسیار رایج بوده و به نظر می رسد که بر روی حدود 1 درصد از جمعیت آمریکا تاثیر می گذارد. چند مثال از این نوع آلرژی شامل موارد ذیل می گردد:
- آجیل برزیلی
- بادام
- بادام هندی
- پسته
- گردو
- فندق
- دانه کاج
افرادی که این نوع آلرژی را دارند، به محصولات خوراکی ساخته شده از این آجیل ها مانند کره و روغن هایشان نیز آلرژی خواهند داشت. به این افراد توصیه می شود که از خوردن تمام انواع آجیل های درختی اجتناب کنند، حتی اگر به یکی یا دو تا از آنها آلرژی دارند و این بدان جهت است که داشتن آلرژی به یک نوع از این آجیل ها، خطر بسط آن را به سایر انواع آجیل های درختی افزایش می دهد. علاوه بر این راحت است که کلا آجیل نخورید تا اینکه فقط یکی یا دو نوع از آن را مصرف نکنید.
بر خلاف سایر انواع آلرژی ها، آلرژی به آجیل ها معمولا برای تمام طول عمر با فرد همراه است. آلرژی ها همچنین می توانند بسیار شدید شوند و آلرژی به آجیل باعث تقریبا 50 درصد از مرگ های بر اثر آنافیلاکسی است. به همین جهت به افرادی که به آجیل آلرژی دارند (و همچنین سایر آلرژی هایی که به طور بالقوه تهدید کننده زندگی فرد هستند) توصیه می شود همیشه با خود یک داروی اپی پن (epi-pen) به همراه داشته باشند.
این دارو به طور بالقوه زنده ماندن فرد را حفظ کرده و به افرادی که آلرژی دارند اجازه می دهد اگر شروع به واکنش های آلرژیک شدید کردند، یک شات آدرنالین را به خود تزریق کنند. آدرنالین هورمون طبیعی در بدن بوده که هنگامی که ما تحت تاثیر چنین شرایطی قرار گرفته ایم، بدن را تحریک می کند تا از خود واکنش “مبارزه یا مرگ” را نشان دهد.
وقتی به فردی که واکنش آلرژیک شدید نشان داده است، این آمپول ها را تزریق کنیم، می تواند تاثیر آلرژی را برگرداند و زندگی فرد را حفظ کند.
بادام زمینی
مانند آلرژی به آجیل های درختی، آلرژی به بادام زمینی نیز بسیار رایج بوده و می تواند باعث واکنش های آلرژیک شدید و به طور بالقوه ای کشنده شود. با این حال، این دو نوع وضعیت متمایز در نظر گرفته شده است، چراکه بادام زمینی بوته است. با این وجود، افرادی که به بادام زمینی آلرژی دارند، اغلب به آجیل های درختی نیز آلرژی خواهند داشت.
در حالی که دلیل توسعه آلرژی به بادام زمینی در افراد شناخته شده نیست، اما تصور می شود افرادی که سابقه خانوادگی آن را دارند، اغلب بیشتر در خطر بروز چنین آلرژی هستند. به همین جهت، قبلا اعتقاد بر این بود که بادام زمینی را از طریق رژیم غذایی که با شیر مادر است به کودک معرفی کنید زیرا با در طول از شیر گرفتن کودک، ممکن است این آلرزی برای وی ایجاد گردد. با این حال، مطالعات نشان داده است که معرفی بادام زمینی در سنین پایین ممکن است نیاز به محافظت داشته باشد.
آلرژی به بادام زمینی حدودا بر روی 4 تا 8 درصد از کودکان و 1 تا 2 درصد از بزرگسالان تاثیر می گذارد. با این حال حدود 15 تا 22 درصد از کودکانی که چنین آلرژی دارند همانطور که به سنین نوجوانی می رسند، آلرژی شان برطرف خواهد شد.
مانند سایر انواع آلرژی ها، آلرژی به بادام زمینی نیز با ترکیبی از تاریخچه بیمار، تست خارش پوست، آزمایش خون و چالش های غذایی تشخیص داده می شود. در حال حاضر، تنها درمان موثر آن این است که به طور کامل از خوردن بادام زمینی یا محصولاتی که حاوی بادام زمینی هستند، اجتناب کنید.
با این وجود، درمان های جدید برای کودکانی که به بادام زمینی آلرژی دارند در حال توسعه است و شامل مقادیر دقیق و کمی از بادام زمینی می شود که تحت نظارت دقیق پزشکی به آنها داده خواهد شد و تلاش بر این است که آلرژی را از بین ببرد.
نرم تنان صدف دار موجب آلرژی غذایی
آلرژی به حلزون ناشی از حمله بدن ما به پروتئین های خانواده خرچنگ ها و خانواده ماهی های نرم تن است که تحت عنوان نرم تنان صدف دار شناسایی می شوند. مثالی از این نرم تنان شامل موارد ذیل می گردد:
- میگو
- خرچنگ خاردار
- لابستر
- ماهی مرکب
- حلزون اسکالوپ
شایعترین آلرژی به غذا های دریایی نسبت به پروتئینی ست که تروپومیوزین (tropomyosin) نامیده می شود. سایر پروتئین هایی که یک واکنش ایمنی ایجاد می کنند شامل آرژین کیناز و زنجیره کوتاه میوزین می شود.
علائم این آلرژی معمولا به سرعت ظاهر می شود و مانند سایر آلرژی های غذایی lgE است. با این حال، گاهی اوقات تمیز دادن آلرژی به غذا های دریایی از واکنش منفی به آلودگی غذا های دریایی مانند باکتری، ویروس یا انگل می تواند دشوار شود و این بدان دلیل است که علائم آنها مشابه هم می باشند به این صورت که هر دو منجر به مشکلات گوارشی نظیر استفراغ، اسهال و معده درد می شوند.
گندم
آلرژی به گندم، پاسخ آلرژی گونه به یکی از پروتئین های یافت شده در گندم است. این آلرژی بیشتر بر کودکان اثر می گذارد، گرچه کودکانی که به گندم آلرژی دارند، اغلب با رسیدن به سن 10 سالگی، آلرژی شان از بین می رود. مانند سایر آلرژی ها، آلرژی به گندم می تواند منجر به ناراحتی های گوارشی، کهیر، استفراغ، جوش، ورم و در موارد شدیدتر آنافیلاکسی شود.
این مشکل اغلب با بیماری سلیاک و حساسیت گلوتن غیر سلیاک، اشتباه گرفته می شود زیرا می توانند علائم گوارشی نظیر هم داشته باشند. با این حال، آلرژی گندم منجر به پاسخ ایمنی به یکی از صدها پروتئین یافت شده در گندم می شود. این پاسخ ها گاهی بسیار شدید و حتی کشنده می باشند.
از طرف دیگر بیماری سلیاک و حساسیت گلوتن غیر سلیاک زندگی فرد را تهدید نمی کنند و بر اثر واکنش غیرطبیعی سیستم ایمنی به یک پروتئین خاص- گلوتن- ایجاد می شود که این پروتئین همچنین در گندم نیز یافت می شود. افرادی که به بیماری سلیاک یا حساسیت گلوتن غیر سلیاک مبتلا هستند، باید از خوردن گندم و سایر حبوباتی که حاوی پروتئین گلوتن هستند، اجتناب کنند. اما افرادی که به گندم آلرژی دارند تنها نیاز است که گندم نخورند و می توانند گلوتن حبوباتی دیگر را به جز گندم هضم کنند.
آلرژی گندم اغلب از طریق تست خارش پوست تشخیص داده می شود و تنها درمان آن این است که فرد از خوردن گندم و محصولاتی که گندم را در بردارند، اجتناب کنند و این شامل غذا ها و همچنین محصولات آرایشی و بهداشتی می شود که حاوی گندم هستند.
سویا
آلرژی به سویا بر روی حدود 0.4 درصد از کودکان تاثیر می گذارد که بیشتر در نوزادان و کودکان زیر 3 سال دیده می شود. این آلرژی به وسیله پروتئین های موجود در سویا یا محصولاتی که سویا را در بردارند، ایجاد می شود. با این حال، حدود 70 درصد از کودکانی که به سویا آلرژی دارند، آلرژی شان از بین خواهد رفت.
دامنه علائم این آلرژی از خارش، گره خوردن دهان و آبریزش بینی شروع می شود و تا جوش و آسم و تنگی نفس وسعت خواهد داشت. در موارد نادر، آلرژی به سویا می تواند همچنین منجر به آنافیلاکسی شود. جالب این جاست که تعداد کمی از نوزادانی که به شیر گاو آلرژی دارند، به سویا نیز آلرژی نشان می دهند.
غذاهای رایجی که منجر به بروز آلرژی سویا می شوند شامل محصولاتی می شود که در خود سویا دارند، که از آن جمله می توان به شیر سویا یا سس سویا اشاره کرد. از آنجا که سویا در بسیاری از غذاها وجود دارد، مهم است که لیبیل روی غذا ها را بخوانید. مانند سایر انواع آلرژی ها، تنها درمان آلرژی به سویا این است که از خوردن آن اجتناب کنید.
ماهی و آلرژی غذایی
آلرژی به ماهی رایج بوده و حدودا 2 درصد از بزرگسالان را تحت تاثیر قرار می دهد. بر خلاف سایر آلرژی ها، آلرژی نسبت به ماهی می تواند منجر به پاسخ های آلرژیک جدی و به طور بالقوه ای کشنده شود. علائم اصلی بروز این آلرژی استفراغ و اسهال است اما در موارد نادری آنافیلاکسی نیز می تواند رخ دهد و این بدان معنی است که معمولا به افراد مبتلا به آلرژی ماهی اپی پن (epi-pen) داده می شود که باید با خود به همراه داشته باشند تا اگر تصادفا ماهی خوردند، از آن استفاده کنند.
به دلیل مشابه بودن علائم، گاهی اوقات ممکن است آلرژی ماهی با واکنش در مقابل آلودگی ماهی نظیر باکتری، ویروس یا سم اشتباه گرفته می شود. از انجایی که نرم تنان و ماهی های بال دار، پروتئین های مشابه ای را ندارند، افرادی که به نرم تنان حساسیت دارند، ممکن است به ماهی حساسیت نداشته باشند. با این حال بسیاری از افرادی که آلرژی ماهی دارند به یک یا چند گونه از ماهی ها آلرژی خواهند داشت.
سایر غذا ها
8 غذا در این سه مقاله به عنوان غذا های آلرژی زا معرف شد، با این حال تعداد زیاد دیگری نیز وجود دارد. آلرژی های غذایی که کمتر دیده می شود، می توانند منجر به مجموعه ای از علائم گردند که دامنه این علائم از خارش های خفیف لب و دهان (که تحت عنوان سندرم آلرژی های دهانی شناخته می شود) گرفته تا آنافیلاکسی تهدیدکننده زندگی فرد، گسترده خواهد بود.
بعضی از این آلرژی های غذایی که کمتر دیده می شود شامل موارد ذیل می گردد:
- اسفناج
- دانه کنجد
- هلو
- موز
- آووکادو
- کیوی
- میوه های شور
- کرفس
- سیر
- دانه های خردل
- بابونه
- بادیان ختایی
صحبت آخر در مورد آلرژی غذایی
بیشتر آلرژی های غذایی بر اثر 8 خوراکی به وجود می آیند: شیر گاو، تخم مرغ، آجیل های درختی، بادام زمینی، نرم تنان، ماهی ها، سویا و گندم. بر خلاف عدم تحمل غذایی، آلرژی غذایی ناشی از شناسایی نادرست بعضی از پروتئین های غذاها تحت عنوان مضر است که می تواند واکنش های به طور بالقوه کشنده ای را به همراه داشته باشد و تنها درمان آن این است که از رژیم غذایی حذف گردد.
اگر مشکوک هستید که آلرژی غذای داشته باشید، در مورد آن با پزشک تان صحبت کنید.