ماساژ پس از زایمان چیست؟ نه ماه بارداری، شاید در نظر هر مادری زیبا باشد، اما به لحاظ فیزیکی چالش برانگیز باشد. حالا شما یک مادر هستید و باید از نوزادتان مراقبت کنید. با این حال، به منظور بهبودی یا ریکاوری پس از زایمان، لازم است که از خودتان نیز مراقبت به عمل آورید. از این رو، شاید شما مایل به انجام ماساژ پس از زایمان باشید. مقاله حاضر، پیرامون ماساژ بعد از زایمان، مزایا، تکنیک ها و اقدامات احتیاطی لازم، اطلاعاتی در اختیارتان قرار می دهد.
ماساژ پس از زایمان چیست؟
ماساژ پس از زایمان، یک ماساژ کامل بدنی است که برای تسکین دادن به ذهن و جسم تازه مادر و کاهش دردها و ناراحتی های بدنی او، انجام می پذیرد. یک ماساژ مناسب می تواند حامی سلامت جسمی، عاطفی و روحی مادر باشد.
پس از زایمان، می توانید به ماساژ درمان گر یا ماساژوری که متخصص ماساژ پس از زایمان است، مراجعه کنید.
چه مدت بعد زایمان، می توان ماساژ پس از زایمان دریافت کرد؟
هر موقع که احساس راحتی کردید می توانید تحت ماساژ پس از زایمان قرار بگیرید. برای بهبودی کامل- چه عمل سزارین داشته باشید و چه زایمان واژینال- حدود شش تا هشت هفته زمان لازم است. در حالت ایده آل، بهتر است تا بهبودی کامل صبر کنید و سپس ماساژ دهید. با این حال، بهتر است قبل از اقدام، با ارائه دهنده خدمات بهداشتی خود مشورت کنید.
ماساژ پس از زایمان چه مزایایی دارد؟
برخی از مزایای ماساژ درمانی پس از زایمان، در ادامه آورده شده است.
درد بدنی را تسکین می دهد
دردهای بدن به سبب بارداری- به خصوص در قسمت تحتانی کمر، باسن و شکم- کاملا طبیعی هستند. ماساژ می تواند به ریلکس شدن این عضلات دردناک و تسکین دردشان کمک کند.
تورم بدن را کاهش می دهد
حجم خون در دوران بارداری حدود 50 درصد افزایش می یابد و مایعات بدن، پس از بارداری به تعادل می رسند. ماساژ بعد از زایمان، به بهبود گردش خون و تحریک تخلیه لنفاوی- برای از بین بردن مایعات و سموم بدن- کمک می کند.
به خواب بهتر شما کمک می کند
ماساژ درمانی خستگی تان را می گیرد، آرام تان می کند و باعث می شود تا بهتر بخوابید.
مجاری مسدود شده را باز می کند
یک ماساژ درمانی ملایم، می تواند توده های سفت شده را از بین ببرد و مجاری مسدود شده ی سینه را باز کند، در نتیجه خطر ابتلا به ورم پستان را کاهش می دهد. با این حال، یک ماساژ شدید می تواند ورم پستان تان را بدتر کند.
ریکاوری پس از زایمان را بهبود می بخشد
معمولاً افسردگی و اضطراب پس از زایمان، مربوط به تغییرات هورمونی است. ماساژ می تواند به درمان افسردگی و سایر اندوه های مرتبط با کودک کمک کند و همچنین روحیه تان را تقویت کند.
تکنیک های مورد استفاده در ماساژ و طرز قرارگیری تان در طول آن، می تواند نتیجه ماساژ را بهبود بخشد.
بهترین موقعیت ها برای ماساژ بعد از زایمان
از آنجا که بعد از بارداری، قرار گیری در هر موقعیتی، بی خطر است، می توانید در هر موقعیتی که بیشتر احساس راحتی داشتید قرار بگیرید. حالت درازکش و نشستن، برایتان راحت است، چرا که این امکان را می دهد تا ماساژور روی شانه ها، پاها و لگن تان تمرکز داشته باشد. گذشته از آن، این حالات بدنی برای کسانی که سزارین داشته اند مناسب باشد.
برخی از مادران ممکن است مایل باشند که روی شکم خود دراز بکشند زیرا از قرارگیری در این موقعیت، در طول نه ماه بارداری محروم بوده اند. اما برخی از مادران ممکن است از قرارگیری در این وضعیت، به سبب فشار وارده بر پستان ها و تخلیه خودبخودی شیرشان، احساس ناراحتی کنند.
تکنیک های ماساژ پس از زایمان
ماساژ درمانی بعد از زایمان، با بهره گیری از تجارب یک ماساژور حرفه ای، تاثیرگذار است. برخی از تکنیک هایی که این تراپیست ها ممکن است بعد از زایمان در نظر داشته باشند، به شرح زیر است.
ماساژ سوئدی
که به آن ماساژ کلاسیک نیز گفته می شود، ترکیبی از ضربات طولانی همراه با مالیدن، لرزاندن و فشار است. این ماساژ، با طراوت و آرامش بخش است که در کل به شما احساس سلامتی می بخشد.
ماساژ Jamu
این روش ماساژ با پیروی از اندونزیایی ها ابداع شده است و در تکنیک آن از ریشه، پوست و گل گیاهان دارویی مختلف استفاده می شود. ضربات محکم ماساژ می تواند ماهیچه های معده را سفت و تقویت کرده و به صاف کردن شکم کمک کند.
رفلکسولوژی پا
ماساژ اساسی پا، نقاط طب سوزنی پا را که در ارتباط با ارگان های مختلف بدن است، تحریک می کند. بنابراین می تواند افسردگی پس از زایمان، خستگی و استرس را تسکین دهد.
حمام های گیاهی
حمام گیاهی، بخشی از ماساژ پس از زایمان است که در آن، از آب گیاهان، ادویه ها و ریشه های گیاهان مختلف استفاده می شود. این حمام، بعد از ماساژ ارائه می شود و به معالجه رگ های وریدی دردناک کمک می کند و جان تازه ای به تن می بخشد.
طب سوزنی
برای تسکین دردها و ناراحتی ها، بر روی نقاط مختلف بدن، فشار اعمال می شود.
چه مواقعی باید از انجام ماساژ پس از زایمان امتناع کرد؟
در مواقع ذیل باید از انجام ماساژ پس از زایمان خودداری کرد:
- سزارین، تا زمانی که محل برش تان بهبود یابد.
- شرایط پوستی مانند تاول، جوش، اگزما و تحریک آن.
- فتق و فشار خون بالا.
قبل از ماساژ حتما با پزشک خود مشورت کنید. این امر به شما کمک می کند تا از نوع و زمان مناسب ماساژ درمانی خود، اطلاع یابید.
اقدامات احتیاطی لازم برای ماساژ پس از زایمان در صورت داشتن زایمان بخش c یا سزارین
نکات اساسی که باید قبل از ماساژ پس از زایمان به خاطر سپرد، به قرار زیر است:
- یک ماساژ تراپیست ماهر و آموزش دیده را انتخاب کنید.
- قبل از ماساژ درمانی، حتما صبر کنید تا محل برش سزارین تان به طور کامل بهبود یابد، زیرا این محل مستعد عفونت است.
- تا زمان بهبودی کامل، از ماساژ شکمی خودداری کنید. در ضمن، تمرکز ماساژ باید بر روی سر، پشت، بازوها و پاها باشد.
- از اعمال فشار بر روی شکم خودداری کنید.
- برای ماساژ کمر، به پهلوهایتان دراز بکشید.
- از ماساژ دادن نوک سینه ها- به سبب ایمنی و بهداشت کودک– خودداری کنید.
برخی از ماساژ تراپیست ها ممکن است از روغن های گیاهی و رایحه های خاصی استفاده کنند. با این حال، همه این روغن ها ممکن است مناسب شما نباشند.
بهترین روغن برای استعمال در ماساژ پس از زایمان کدام است؟
بیشتر روغن های اعلا برای ماساژ بی خطر هستند زیرا بعد از زایمان حساسیت آلرژیک ایجاد نمی کنند. احتمالا در صورت بروز واکنش آلرژیک یا حساسیت به بوی روغن، مجبور شوید تا نوع منحصر به فردی از آن روغن را انتخاب کنید. به همین دلیل، لازم است تا روغن های مختلفی را امتحان کنید.
قبل از استعمال روغن، از پچ تست پوستی کمک بگیرید به طوری که قبل از هر اقدامی، یک قطره کوچک از روغن را روی پوست خود بمالید و واکنش های آلرژیک آن مانند خارش، قرمزی یا کهیر را بررسی کنید. همچنین ببینید که آیا کودک شما از بوی این روغن ناراحت می شود یا خیر، زیرا بوی برخی از این روغن ها حتی بعد از استحمام نیز باقی می مانند و ممکن است به هنگام در آغوش گرفتن کودک تان او را ناراحت کنند و باعث بی قراری او شوند.
اگر چنین بود، روغنی را امتحان کنید که زنندگی کم تری داشته باشد یا حداقل بدون بو باشد. برخی از روغن هایی که ممکن است برای این کار انتخاب کنید شامل، روغن بادام شیرین، روغن خردل، نارگیل، زیتون، کنجد و گیاهان دارویی است.
چرا بعد از زایمان، رحم را ماساژ می دهند؟
این ماساژ، برای کاهش خونریزی پس از زایمان و همچنین کاهش درد ناشی از انقباض عضلات رحمی توصیه می شود. ماساژ تراپی پس از تولد نوزاد، می تواند نقش مهمی در روند بهبودی شما داشته باشد. این روش درمانی، شامل حرکات عمقی تر در زمینه بهبود سلامت جسمی یا تکنیک های ژرف، برای القای حس خوب جسمی و روحی در فرد است.
برای حصول بهترین نتایج ممکن از سکانس های ماساژ درمانی، تراپیستی را برگزینید که مناسب شما و دنباله روی تمام اقدامات احتیاطی لازم باشد. آیا بعد از زایمان، تحت ماساژ تراپی قرار گرفتید؟ تجربه شما در این زمینه چه بود و این روش چگونه به روند بهبودی تان کمک کرد؟