متخصصان و پزشکان، دستورالعملهایی را مبنی بر تاثیر ورزش منظم در جلوگیری از ابتلاء به سرطان و همچنین کمک به افرادی که تحت درمان سرطان هستند، منتشر کرده اند. آنها بر این باورند که 30 دقیقه ورزش هوازی به مدت 3 بار در هفته، در کنار انجام 2 تا 3 بار تمرینات قدرتی در هفته، می تواند به درمان سرطان کمک کند. کارشناسان اظهار داشته اند که ورزش با کاهش التهاب، نگه داشتن وزن مناسب و کنترل سیستم ایمنی بدن، می تواند در جلوگیری از سرطان موثر باشد.
رابطه بین ورزش و درمان سرطان
کاترین اشمیتز، استاد بهداشت عمومی و متخصص سرطان در دانشگاه ایالتی پن، فکر می کند که درک رابطه بین ورزش و سرطان از دهه ها پیش و همزمان با درک روابط بین ورزش و سلامت قلب صورت گرفته است. در گذشته پزشکان بر این باور بودند که جدا کردن بیمار از رختخواب و حرکت پس از سکته قلبی می تواند مضر باشد. اما امروزه ورزش برای سلامتی قلب و بهبودی پس از سکته قلبی، به عنوان یک روش مفید شناخته شده است.
همین تغییر رویکرد در حوزه سرطان نیز ایجاد شده است. در واقع اخیرا با انتشار دستورالعمل های جدید، پزشکان ورزش منظم را در تلاش برای کاهش خطر ابتلا به سرطان های خاص و بهبود نتایج درمانی و کیفیت زندگی مبتلایان به سرطان تجویز می کنند.
دکتر اشمیتز می گوید: امروزه اگر از شخصی که پدر وی مبتلا به سرطان روده بزرگ است پرسیده شود که آیا ورزش کردن برای او لازم است یا خیر، احتمالاً وی جواب منفی خواهد داد و یا از پاسخ آن بی اطلاع است. در واقع نکته اصلی این است که ورزش می تواند در جلوگیری از سرطان مثانه، سینه، روده بزرگ، کلیه، معده، مری و رحم نقش داشته باشد. این دستورالعمل ها را می توان همچنین به بهبود میزان بقا در مبتلایان به سرطان پستان، روده بزرگ و پروستات و همچنین افزایش کیفیت زندگی آنان و کاهش عوارض جانبی درمان سرطان ارتباط داد.
چه مقدار ورزش لازم است؟
محققان توصیه می کنند که مبتلایان به سرطان، 30 دقیقه فعالیت هوازی متوسط به مدت 3 بار در هفته، هم چنین 2 تا 3 بار تمرینات قدرتی در هفته انجام دهند. اشمیتز می گوید: به نظر می رسد که توصیه 30 دقیقه ورزش به مدت 3 بار در هفته یک دستورالعمل جهانی است. همچنین برای پیشگیری از سرطان ها، دستورالعمل های کلی توصیه شده برای فعالیت بدنی، حداقل 150 دقیقه ورزش متوسط یا 75 دقیقه ورزش شدید در طول هفته است.
آلپا پاتل مدیر ارشد انجمن علمی سرطان در آمریکا می گوید: ما در مورد دوز دقیق و بهینه ورزش برای پیشگیری از سرطان ها اطلاعات درستی نداریم. اما شواهد تا به امروز نشان می دهند که هر اندازه بیشتر ورزش کنید، بهتر است.
چگونگی تاثیر ورزش در پیشگیری از سرطان؟
آرپا پاتل چگونگی تاثیر ورزش بر پیشگیری از سرطان ها را توضیح داده است. این شامل اثرات ورزش در کاهش التهاب، کمک به تنظیم قند خون، تنظیم هورمون های جنسی، بهبود متابولیسم و عملکرد سیستم ایمنی بدن است. وی می گوید: بسته به نوع خاص سرطان، ممکن است یکی از این مکانیسم ها از سایرین مهمتر باشد. بنابراین به عنوان مثال، برای سرطان پستان، مزایای ورزش از طریق تاثیر بر هورمون های جنسی مشخص می شود.
دکتر دنلینگر انکولوژیست در مرکز سرطان فیلادلفیا می گوید: ورزش می تواند بر رشد سرطان یا خطر ابتلا به سرطان از طریق کاهش وزن تاثیر گذار باشد. وی خاطرنشان کرد که توصیه های کنونی بر اساس سابقه شخصی شما متفاوت هستند و هیچ کس در حال حاضر بهترین تمرین را ندارد. اما هر چیزی که شما را به حرکت و فعالیت وادارد، خوب است. محققان بر این باورند که ورزش کردن یک روش آسان و ارزان برای کیفیت بهتر زندگی بیماران و خستگی کمتر آنها است.