آیا می دانید علت تنگی نفس چیست؟ عوامل محیطی که بر تنگی نفس تاثیر می گذارند عبارتند از حساسیت به گرد و خاک، گرده گیاهان، استرس و اضطراب، انسداد راه های تنفسی با خلط و مخاط، کاهش اکسیژن ورودی به بدن بدلیل قرار گرفتن در ارتفاعات. در این مقاله به بررسی علائم و علل تنگی نفس می پردازیم.
تنگی نفس و فتق هیتال
فتق هیتال زمانی اتفاق می افتد که قسمت فوقانی معده از دیافراگم سینه بیرون قرار بگیرد.
افرادی که دارای فتق هیتال بزرگ می باشند موارد زیر را تجربه می کنند:
- درد قفسه سینه
- بلعیدن به سختی
- سوزش معده
شرایط پزشکی و تغییرات زندگی می تواند موجب ایجاد فتق هیتال کوچکی در فرد شود. فتق های کوچک یا بزرگ که بدون درمان رها شوند باید تحت جراحی قرار بگیرند.
خطر ابتلا به تنگی نفس
ریسک ابتلا به این اختلال در افرادی بیشتر خواهد بود که موارد زیر را داشته باشند:
- به صورت مدام تحت استرس می باشند.
- حساسیت
- مبتلا به بیماری های مزن ریوی و قلبی می باشند.
چاقی معمولا موجب افزایش ریسک ابتلا به این اختلال می گردد. فشار های شدید جسمی می تواند فرد را در معرض ابتلا به تنگی نفس قرار دهد به ویژه وقتی که در ارتفاعات بالا ورزش می کنید.
علائم تنگی نفس
از علائم اولیه این اختلال این است که احساس می کنید نی توانید به راحتی نفس بکشید و اکسیژن دریافت کنید.
از جمله علائم آن عبارتند از:
- تند تر شدن نرخ تنفس یعنی در مدت زمان کوتاه تری تعداد بیشتری نفس گیری انجام می دهید.
- خس خس
- کبودی ناخن ها یا لب ها
- تعرق شدید
- چهره رنگ پریده
اگر به طور ناگهانی دچار تنگی نفس شدید سریع به اورژانس زنگ بزنید. به دنبال مراقبت های ویژه برای افرادی که در آن ها علائم تنگی نفس ظاهر شده است باشید. برخی از علائم تنگی نفس می تواند نشان دهنده مشکلات جدی تری باشد. این مشکلات می تواند موجب حملات قلبی، کمبود اکسیژن شود.
علائمی که باید نسبت به آن ها آگاهی کامل داشته باشید عبارتند از:
- تب
- درد یا فشار در قفسه سینه
- خس خس
- سفت بودن گلو
- سرفه های شدید
- تنفس های کوتاه که نیاز است تند تند نفس بکشید
- نفس های کوتاه که شما را شب از خواب بیدار می کند.
تنگی نفس در کودکان
نوزادان و کودکان گاهی دچار تنگی نفس می شوند بخصوص وقتی که بیماری های ویروسی به آن ها سرایت می کند. علائم تنگی نفس در آن ها معمولا اتفاق می افتد زیرا کودکان بلد نیستند که چگونه بینی و گلو خود را تمیز کنند. شرایط سختی وجود دارد که موجب بدتر شدن تنگی نفس در کودکان می گردد. اکثر بچه ها، با درمان شدن این علائم در آن ها از بین خواهد رفت.
کروپ
کروپ بیماری تنفسی است که ویروس ها ایجاد کننده آن هستند. کودکان بین بازه سنی 6 ماه تا 3 سال بیشتر مستعد این بیماری می باشند. اما می تواند در کودکان بزرگتر نیز اتفاق افتد. علائم آن معمولا مشابه علائم سرماخوردگی است. علائم اصلی این بیماری سرفه های بلند و بی وقفه است. تنگی نفس به دلیل سرفه های متناوب ایجاد خواهد شد. این مشکل معمولا در شب اتفاق می افتد. سرفه ها در شب های اول و دوم بدترین حالت خود را دارند. معمولا در عرض یک هفته کروپ درمان خواهد شد. برخی موارد حاد تر شاید نیاز به مراقبت های پزشکی داشته باشند.
برونشیت
برونشیت یک بیماری ویروسی ریوی است که معمولا کودکان کمتر از 6 ماهه را تحت تاثیر خود قرار می دهد. عامل اصلی ایجاد کننده این بیماری ویروس سینسیتال تنفسی می باشد.
این بیماری ممکن است ابتدا خود را با علائم سرماخوردگی نشان دهد سپس در روز های بعدی علائم زیر را بروز دهد:
- سرفه
- نفس کشیدن های سریع
- خس خس
در این حالت سطح اکسیژن ممکن است به شدت کاهش یابد و برای تامین آن نیاز باشد به بیمارستان مراجعه کرد. در اکثر موارد، کودکان بین 7 تا 10 روز درمان خواهند شد.
اگر علائم زیر را در کودک خود مشاهده می کنید نیاز به مراقبت پزشکی دارد:
- تنگی نفس در او شدید است
- در یک دقیقه بیش از 40 بار نفس گیری می کند.
- باید بایستد تا بتواند نفس بکشد
اگر انقباضات وجود داشته باشد، مشاهده می کنید که با هر بار نفس کشیدن پوست قفسه سینه بین دنده ها قرار می گیرد. اگر کودک شما از مشکل قلبی رنج می برد یا زود تر از موعد به دنیا آمده است، باید به محض متوجه شدن تنگی نفس به دنبال مراقبت پزشکی باشید.
چگونه تنگی نفس را تشخیص دهیم؟
پزشک نیاز به دانستن مواردی دارد که به او در تشخیص کمک کند. آن ها از شما می پرسند که چند وقت است این مشکل را دارید، آیا خفیف است یا شدید، آیا فعالیت های بدنی آن را سخت تر می کند؟ در مرحله بعد با انجام تست ریه ها و مسیر عبور هوا را تست می کنند.