هفته بیست و هشتم بارداری شروع سه ماه سوم بارداری است. کودک شما به اندازه یک کاهوی بزرگ است. او 38 سانتی متر طول و 1 کیلوگرم وزن دارد و تا زایمان 12 هفته دارید. در این مقاله به بررسی مراقبت های لازم در این هفته می پردازیم.
خلاصه وضعیت جنین در هفته بیست و هشتم بارداری
کودک، خواب می بیند:
کودک شما شروع به تجربه خواب REM (حرکت سریع چشم) می کند، به این معنی که احتمالاً خواب می بیند!
کودک، می تواند چشمک بزند:
تاکنون چشمان کودک تان بسته بوده است. اکنون، او می تواند با مژه های جدید و زیبای خود، چشمانش را باز و بسته کند.
بیرون آوردن زبان:
جنین اغلب در این سن زبان خود را بیرون می آورد. هیچ کس دقیقاً مطمئن نیست که چرا، اما این احتمال وجود دارد که کودک شما مایع آمنیوتیک داخل رحم مادر را می چشد.
کودک در موقعیت مناسب قرار می گیرد:
کودک در موقعیت مناسب زایمان قرار می گیرد، به طوری که، سرش رو به سمت پایین و نزدیک ترین حالت خروج از بدن مادر است! وزن او در حال پیشروی است و به 2 و یک چهارم پوند یا 1 کیلوگرم رسیده است و تقریبا 15 اینچ طول دارد، که فاصله بین فرق سر تا انگشتان پای اوست.
او این روزها مشغول چشمک زدن است- البته به زعم ما در واقع چشمک زدن او، برای کمک به دور نگه داشتن اشیاء خارجی است. البته این مهارت، فقط یکی از فعالیت های جالب توجهی است که او روی آن کار می کند: مانند سرفه، مکیدن شدید، سکسکه کردن و شاید مهم ترین آن ها، تنفس بهتر.
ممکن است کودک، خواب ببیند:
آیا در این هفته خواب کودک تان را می بینید؟ ممکن است کودک تان نیز خواب شما را ببیند. فعالیت موج مغزی که در یک جنین در حال رشد، اندازه گیری می شود، چرخه ی خواب مختلفی را نشان می دهد- از جمله مرحله حرکت سریع چشم که مرحله ای است که هنگام خواب دیدن رخ می دهد.
هفته بیست و هشتم بارداری، یعنی چند ماه؟
اگر 28 هفته هست که باردارید، یعنی در ماه هفتم بارداری خود قرار دارید و تنها 2 ماه تا زایمان زمان دارید!
وضعیت بدنی مادر در هفته بیست و هشتم بارداری
سیاتیک (احساس درد پا):
در هفته بیست و هشتم بارداری، که وارد سه ماهه سوم خود شده اید، دو سوم راه را به پایان رسانده اید. البته که سه ماهه سوم با سه ماهه اول و دوم فرق دارد!
به احتمال زیاد، حالا، آن روزهایی که می توانستید بگویید بارداری “راحت” است به پایان رسیده است- البته اگر چنین تصوری را از بارداری داشتید.
اکنون، لگد زدن کودک (یا حتی فقدان آن) شما را در طول شب بیدار و در طول روز نگران می کند، پاهای شما متورم شده اند و اغلب اوقات خسته اید و کمردرد مداومی را تجربه می کنید! و حتی با وجود اینکه کودک، هنوز شروع به گریه نکرده است، ممکن است اینطور به نظر برسد که کودک شما به معنای واقعی کلمه، از قبل اعصاب تان را تحریک می کرده است.
هنگامی که کودک در وضعین مناسب زایمان قرار می گیرد، ممکن است سر کودک و رحم بزرگ شده ی شما، بر روی عصب سیاتیک در قسمت تحتانی ستون فقرات تان قرار بگیرد.
اگر این اتفاق بیفتد، ممکن است احساس درد شدید، سوزن سوزن شدن یا بی حسی را، که از باسن تان شروع می شود و تا قسمت تحتانی پاهایتان گسترده می شود، تجربه کنید (یعنی سیاتیک). درد سیاتیک در بعضی مواقع می تواند بسیار شدید باشد، البته در صورتیکه کودک شما موقعیت خود را تغییر دهد ممکن است دردتان رفع شود، با این حال ممکن است سیاتیک تا زمان زایمان ادامه یابد.
یک تشک برقی، یک وان آب گرم، حرکات کششی یا فقط استراحت در رخت خواب می تواند به رفع این ناراحتی کمک کند. برخی از درمان های مکمل و جایگزین نیز می تواند صورت بگیرد.
آیا حساسیت پوستی دارید؟
در دوران بارداری ممکن است دچار حساسیت پوستی شوید- حتی اگر قبلاً هرگز پوست حساسی نداشته باشید. برخی از قسمت های بدن ممکن است واکنش نشان دهند زیرا آن ها خشک و پوسته پوسته می شوند، برخی از حساسیت های دیگر نیز به دلیل عرق سوز شدن یا یک ماده تحریک کننده خارجی- مانند لوسیونی که طی 10 سال گذشته، از آن استفاده می کردید- رخ می دهد.
به طور معمول حساس ترین نقطه، شکم است، زیرا کشیده می شود. سایر نقاط تحریک شده ی احتمالی دیگر، شامل هیپ، ران و باسن شماست.
هورمون های خروشان بارداری باعث می شوند تا به هنگام تماس با موادی که به طور معمول، در شما تأثیری نمی گذارند، مانند نور خورشید، گرما، مواد شوینده، کلر و حتی برخی غذاهای خاص، حساس تر شوید و اگر به اگزما مبتلا شده اید، می توانید انتظار سوزش پوست را داشته باشید و در صورتیکه خیلی خوش شانس باشید، این شرایط، تنها نه ماهه ماه طول بکشد.
چاره ی کار برای برطرف کردن لکه های خارش دار، لوسیون نرم کننده ی کالامین است. اگر بثورات یا سوزش پوستتان، بیش از دو روز طول بکشد، از پزشک خود در مورد راه کارهای دیگر سؤال کنید. از مصرف محصولاتی که حاوی مواد افزودنی، رنگ یا عطر هستند، اجتناب کنید، چرا که هر یک از آن ها می توانند مشکل تان را تشدید کنند.
نکاتی پیرامون هفته بیست و هشتم بارداری
از قبل در مورد ختنه ی فرزند پسرتان مشورت کنید:
قبل از بارداری، شاید زیاد در این مورد فکر نکرده باشید، که اگر یک فرزند پسر داشته باشید او را ختنه کنید یا خیر. اما اکنون که پسری در راه دارید، باید با استناد بر سنت های مذهبی یا فرهنگی خود، تصمیمی در این باره اتخاذ کنید. نظر پزشک متخصص اطفال خود را نیز راجع به این موضوع جویا شوید.
وضعیت Rh خود را بپرسید:
آیا وضعیت ارهاش (Rh) خود را می دانید؟ اگر نه، مهم است این نکته را بدانید که:
در صورتیکه شما Rh منفی باشید و کودک شما Rh مثبت، برای جلوگیری از پیشرفت آنتی بادی ها، همین هفته به تزریق واکسن گلوبولین ایمنیRh ، معروف به روگام یا RhoGAM نیاز دارید.
درباره تغییرات پستان اطلاعاتی کسب کنید:
اگر چه مشاهده یک غده در سینه می تواند ترسناک باشد، اما مطمئن باشید که جای هیچ نگرانی نیست.
طبق گزارش انجمن سرطان آمریکا، ابتلا به سرطان پستان در دوران بارداری بسیار نادر است، به خصوص اگر زیر 35 سال سن داشته باشید. علاوه بر این، تغییرات زیادی در پستان شما اتفاق می افتد که می تواند باعث احساس قلمبه شدن، سنگینی و سفتی سینه (برخلاف حالت معمول آن) شود.
در سه ماهه سوم بارداری، مشاهده ی نقاط برجسته در سینه، امری رایج است، اما باز هم نباید از آن ها چشم پوشی کنید. در کنترل بعدی خود از ارائه دهنده ی مراقبت های بهداشتی خود درخواست کنید که پستان تان را معاینه کند.
آهن مصرف کنید:
کودک اکثر ذخایر آهن خود را در سه ماهه ی سوم بارداری جذب می کند، بنابراین مصرف غذاهای غنی از آهن، مانند مرغ، لوبیا، اسفناج، توفو، گوشت گاو و غلات غنی شده را فراموش نکنید.
ویتامین C می تواند جذب آهن را بهبود بخشد. بنابراین در دوران بارداری، مکمل آهن، فلفل قرمز، میگو، توت فرنگی تازه و غلات سبوس جوی دوسر مصرف کنید.
از مصرف مکمل های روغن ماهی اجتناب کنید:
شاید شنیده باشید که مکمل های روغن ماهی، ساده ترین راه برای جذبDHA هستند- به خصوص اگر طرفدار تناول ماهی های روغنی نباشید. ممکن است استفاده از این مکمل ها در نظرتان ساده باشد، اما، این کار، در دوران بارداری عاقلانه نیست.
چرا که اولا، هیچ تحقیقی در مورد ایمنی استفاده از این مکمل ها وجود ندارد و دوم اینکه، قورت دادن آن ها کار ساده ای نیست.
شما به سبب مصرف آن، تمام روز را آروغ می زنید، پس برای مصرف یک مکمل مطمئن تر، از پزشک خود در مورد مکمل های DHA ای که از جلبک ها تهیه می شوند، سوال کنید.
شرکت در کلاس زایمان:
خب، مادرهای عزیز: تا زمان زایمان تان هنوز ماه ها فرصت دارید، بنابراین، از مطالب این جلسه ی آموزش زایمان خود، یادداشت برداری کنید. شما با تمام مهارت ها و دانش فنی خود، مربی زایمان خود خواهید شد و به سلامتی فارغ خواهید شد.
می توانید دوره ای را در بیمارستان یا با یک مربی محلی طی کنید، اما زود ثبت نام کنید تا بتوانید چند هفته قبل از موعد مقرر خود، دوره آموزشی تان را به اتمام برسانید.
حتما در مورد اینکه آیا کلاس های شما شامل آموزش هایی در مورد مراقبت از نوزاد، CPR و شیردهی است یا خیر، سؤال کنید.
دوره های دیگری برای تجدید خاطر مادران بارداری که بعد از زایمان سزارین (VBAC) سعی در زایمان واژینال دارند و والدینی که انتظارات دیگری دارند برگزار می شود. حتی کلاس های فشرده ای نیز در طول هفته ی آخر بارداری برگزار می شود که هر دوی والدین می توانند در آن شرکت کنند.
هر روشی را که برای زایمان انتخاب کرده باشید، مطمئن باشید که مربی شما توسط سازمان ملی آموزش زایمان، مجوز دارد. به علاوه در این کلاس ها جایزه ای اهدا می شود: مثلا اینکه شرکت بیمه ی شما ممکن است هزینه زایمان تان را پوشش دهد، بنابراین حتما صورتحساب زایمان خود را برایشان ارسال کنید.