ناراحتی، احساس کمبود و عدم اشتیاق به فعالیت های روزانه حالاتی مشابه برای همه ما هستند. اما اگر ادامه داشته باشند و بر روی زندگی ما تاثیر بگذارند آنگاه ممکن است که مشکل افسردگی باشد.
بر اساس سازمان سلامت جهانی افسردگی عامل اصلی ناتوانی می باشد و می تواند بزرگسالان، نوجوانان و کودکان را تحت تاثیر قرار دهد. در این مقاله، یاد می گیریم که افسردگی چیست و چه عواملی ایجاد کننده آن هستند. همچنین روش های درمان آن را توضیح خواهیم داد.
افسردگی چیست؟
افسردگی حالتی است که فرد احساس ناراحتی می کند و اشتیاق خود را از دست می دهد. افسردگی با نوسانات اخلاقی که افراد در زندگی خود تجربه می کنند متفاوت است. رویدارهای بزرگ زندگی از جمله از دست دادن عزیزان، کار و غیره می توانند موجب افسردگی شوند. با این وجود، پزشکان در صورت ادامه اندوه آن را افسردگی می دانند.
این بیماری یک مشکل مداوم است و گذار نمی باشد. علائم آن ممکن است که حداقل دو هفته ادامه داشته باشند. مشکل افسردگی ممکن است که هفته ها، ماه ها یا حتی سال ها ادامه داشته باشد.
علائم و نشانه ها
علائم افسردگی عبارتند از:
- حالت افسردگی
- کاهش علاقه و تمایل به انجام کارهای روزانه که قبلا از انجام آن ها لذت می بردید
- کاهش میل جنسی
- ایجاد تغییرات در اشتها
- کاهش وزن یا افزایش آن
- خواب کم یا خیلی زیاد
- بی قراری، کم استراحت کردن و مدام بالا و پایین رفتن
- کاهش سرعت حرکات و صحبت کردن
- خستگی یا از دست دادن انرژی
- احساس بیهودگی و پوچی
- سخت فکر کردن، عدم تمرکز و کاهش قدرت تصمیم گیری
- فکر کردن به مرگ و خودکشی یا اقدام به خودکشی
افسردگی در زنان
طبق مرکز کنترل و پیش گیری از بیماری ها، افسردگی در زنان تقریبا دو برابر مردان می باشد. از جمله علائم افسردگی که بیشتر در زنان مشاهده می شود عبارت است از:
- تحریک پذیری
- اضطراب
- خستگی
- نوسانات خلقی
- داشتن افکار منفی
البته، برخی از انواع افسردگی مختص خانم ها می باشد از جمله:
- افسردگی بعد از زایمان
- افسردگی قبل از دوران قاعدگی
این بیماری در مردان
طبق موسسه روانشناسی امریکا، تقریبا 9 درصد از مردان امریکایی احساس افسردگی و اضطراب می کنند. مردانی که دچار این بیماری هستند بیشتر از زنان تمایل به نوشیدن الکل اضافی دارند، عصبانیت بیشتری از خود نشان می دهند و به دلیل بیماری کارهای ریسک پذیر بیشتری انجام می دهند.
دیگر علائم افسردگی در مردان عبارتند از:
- اجتناب از تشکیل خانواده و موقعیت های اجتماعی
- کار بدون استراحت
- در ایجاد تعادل بین کار و خانواده دچار مشکل است
- بروز رفتار ناهنجار و غیرقابل کنترل در روابط
افسردگی در دانش آموزان دبیرستانی
دانش آموز بودن می تواند استرس زا باشد و فرد در مقابله با دیگر سبک های زندگی، فرهنگ های متفاوت و تجریبات جدید برای اولین بار احساس استرس و اضطراب داشته باشد.
برخی از دانش آموزان در مقابله با این تغییرات استرس، اضطراب و یا هر دو را احساس می کنند. از جمله علائم این بیماری در دانش آموزان عبارت است از:
- به سختی بر روی تکالیف خود متمرکز می شود
- بی خوابی
- خواب زیاد
- افزایش یا کاهش اشتها
- از انجام فعالیت های گروهی و اجتماعی که موجب لذت می شود خودداری می کند
این بیماری در نوجوانان
تغییرات فیزیکی، فشار دوستان و همسالان، و دیگر عوامل نیز می توانند ایجاد کننده این بیماری در نوجوانان باشند. آن ها ممکن است که علائم زیر را در خود احساس کنند:
- کناره گرفتن از دوستان و خانواده
- به سختی تمرکز کردن بر روی تکالیف مدرسه
- احساس گناه، ناامیدی، بی ارزشی
- خستگی، حتی عدم توانایی در نشستن
افسردگی در کودکان
مرکز کنترل و پیش گیری از بیماری ها تخمین زده است که در امریکا 3.2 درصد از کودکان و نوجوانان بین بازه سنی 3 تا 17 سال دچار این بیماری هستند. از جمله علائم افسردگی در کودکان، عدم انجام تکالیف مدرسه و ایجاد چالش های اجتماعی می باشد. همچنین ممکن است که علائم زیر در آن ها مشاهده شود:
- گریه
- کم انرژی بودن
- رفتار بد
- ایجاد مشکلات در محله
کودکان کوچک تر ممکن است که در بیان احساسات خود ناتوان تر باشند. این باعث می شود که برای بیان احساس خود به سختی بیفتند.
علل این بیماری
جامعه پزشکی به طور کامل علت این بیماری را هنوز متوجه نشده اند. دلایل بسیاری و مختلفی وجود دارد که ایجاد کننده افسردگی هستند. از جمله فاکتور های ایجاد کننده افسردگی عبارتند از:
- فاکتورهای ژنتیکی
- تغییر در سطح انتقال دهنده های مغزی
- عوامل محیطی
- فاکتورهای فیزیکی و اجتماعی
- برخی از بیمارها مانند دو قطبی
درمان افسردگی
این بیماری قابل درمان است و مدیریت علائم آن معمولا شامل 3 مورد زیر می باشد:
حمایت:
این مرحله شامل بحث در مورد راه حل های امکان پذیر و آموزش به اعضای خانواده می باشد.
روان درمانی:
این روش به عنوان گفتار درمانی شناخته می شود، در برخی از گزینه ها افراد به صورت یک به یک به مشاور صحبت می کنند.
دارو درمانی:
پزشک ممکن است که داروی ضد افسردگی تجویز کند.
داروهای ضد افسردگی
داروهای ضد افسردگی می تواند بیماری های متوسط تا سخت افسردگی را درمان کنند.
چندین کلاس برای ضد افسردگی در دسترس می باشد.
- محدود کننده های انتخابی سرتونین
- محدود کننده مونوآمینو اکسیداز
- ضد افسردگی تری ساکلیک
- ضد فسردگی آتیپیکال
- سرتونین انتخابی و محدود کننده نورئوپینفرین
هر کلاس بر انتقال دهنده عصبی مختلف یا ترکیب انتقال دهنده عصبی تاثیر گذار هستند.
هر فرد باید این داروها را متناسب با دستور پزشک مصرف کند. برخی از داروها نیاز به زمان برای تاثیر گذاری دارند. با متوقف کردن داروها، ممکن است که بیمار نتایج مورد نظر خود را دریافت نکند.
برخی از افراد با مشاهده بهبود علائم خود مصرف داروهای خود را متوقف می کنند اما این کار موجب عود بیماری می شود. هر گونه ناراحتی درمورد داروهای ضد افسردگی و یا توقف آن را با پزشک خود درمیان بگذارید.
عوارض جانبی این داروها
داروهای محدود کننده مونوآمینو اکسیداز و سرتونین انتخابی و محدود کننده نورئوپینفرین دارای عوارض جانبی می باشند. بیمار ممکن است موارد زیر را تجربه کند:
- تهوع
- یبوست
- تهوع
- قند خون پایین
- کاهش وزن
- کهیر
- اختلال نعوظ
سازمان غذا و دارو به کارخانه های تولید کننده داروها درخواست داده است که این عوارض را بر روی بسته بندی داروها یادداشت کنند.
این هشدارها باید نشان دهند که این خطرات ممکن است موجب ایجاد افکار واهی مربوط به خودکشی یا اقداماتی در کودکان، نوجوانان، بزرگسالان در ماه های اولیه درمان کند.
درمان های طبیعی افسردگی
برخی از مردم از داروهای طبیعی مانند گیاهان دارویی برای درمان افسردگی های متوسط تا پیشرفته استفاده می کنند. با این وجود، چون سازمان غذا و دارو این گونه محصولات را کنترل نمی کند ممکن است که از لحاظ کیفیت مناسب و یا موثر و تاثیرگذار نباشند.
در ادامه چند داروی گیاهی که افراد برای درمان این بیماری استفاده می کنند را معرفی خواهیم کرد:
گل راعی:
این گیاه برای افرادی که دارای بیماری دو قطبی هستند مناسب نمی باشند.
جنسینگ:
کسانی که به صورت سنتی به درمان بیماری های افسردگی و استرس می پردازند از این گیاه استفاده می کنند.
بابونه:
بابونه حاوی فلاونوئیدهایی می باشد که خاصیت ضد افسردگی دارند.
استوخودوس:
این گیاه اضطراب و بی خوابی را کاهش می دهد.
بسیار مهم است که قبل از استفاده از این داروها یا مکمل های حاوی این گیاهان با پزشک خود در این باره صحبت کنید. برخی از داروهای گیاهی ممکن است که با دیگر داروها تداخل دارویی ایجاد کند و موجب بدتر شدن علائم افسردگی گردند.
مکمل هایی برای این بیماری
فردی ممکن است که از داروهای گیاهی که پیش تر در مورد آن ها صحبت کردیم به عنوان مکمل برای درمان افسردگی های خفیف تا متوسط استفاده کند. دیگر انواع مکمل ممکن است که به درمان این علائم کمک کنند. بسیار مهم است که بدانید سازمان غذا و دارو تهیه این مکمل ها و تاثیرگذاری آن ها را مورد بررسی قرار نمی دهند. از جمله مکمل های غیرگیاهی که برای درمان این بیماری استفاده می شوند عبارتند از:
اس-آدنوزیل میتیونین:
این یک نمونه از مکمل هایی تهیه شده از مواد شیمیایی درون بدن می باشد.
5-هیدروکسیتریپتوفان:
این مکمل ممکن است که به بهبود سرتونین، انتقال دهنده درون مغز که بر روحیه فرد تاثیر می گذارد، کمک کند.
برخی از تحقیقات پیشنهاد می کنند که اس- آدنوزین میتیونین می تواند به عنوان داروی ضد افسردگی مانند ایمی پرامین و اسیتالوپرام مفید باشد اما نیاز به تحقیقات بیشتری در این زمینه است.
غذا و رژیم غذایی برای افسردگی
مصرف غذاهای بسیار شیرین و فرآوری شده می تواند مشکلات سلامتی بسیاری ایجاد کند. نتایج تحقیق که در سال 2019 انجام شد نشان داد که رژیم غذایی که حاوی این دو ماده غذایی می باشند می توانند به سلامت روحی افراد بالغ جوان تاثیر بگذارد.
مطالعات نشان داده اند که مصرف غذاهای زیر می تواند به کاهش علائم این بیماری کمک کنند:
- میوه
- سبزیجات
- ماهی
- روغن زیتون
روان درمانی
روش های روان شناختی، صحبت کردن، روش های درمانی افسردگی CBT ، صحبت فردی، حل مشکلات از جمله مواردی است که در این روش درمانی مد نظر است. برای افرادی که افسرده می باشند، روان درمانی اولین گام درمان است در حالی که دیگر افراد با ترکیبی از دارو و روان درمان پاسخ خوبی به درمان می دهند.
روان درمانی درون شخصیتی و CBT دو روش اصلی روان درمانی افسردگی می باشد. یک بیمار می تواند روش CBT را به صورت فردی، گروهی یا تلفنی انجام دهد.
درمان درون شخصیتی هدفش به افراد برای یافتن موارد زیر می باشد:
- مشکلات احساسی که به روابط و ارتباطات آن ها تاثیر می گذارد؟
- چگونه این مشکلات بر روحیه آن ها تاثیر می گذارد؟
- چگونه ممکن است که تمام این مواد تغییر کنند؟
ورزش برای درمان افسردگی
ورزش های هوازی سطح اندورفین را در بدن افزایش می دهند و نورپینفرین انتقال دهنده عصبی که با خلق و خو در ارتباط است را تحریک می کند. این کار ممکن است که افسردگی خفیف را از بین ببرد.
درمان تحریک کردن مغز
درمان تحریک کردن مغز یک دیگر از روش های درمانی این بیماری است. به عنوان مثال، تحریک انتقال دهنده ها مغناطیسی به صورت تکراری و ارسال این پالس ها به مغز به درمان افسردگی بزرگ کمک خواهد کرد. اگر افسردگی توسط دارو درمان نشود، بیمار ممکن است که از روش های درمان الکتریکی استفاده کند.
انواع افسردگی
این بیماری انواع مختلفی دارد. در ادامه چند نمونه معمول آن را معرفی خواهیم کرد:
افسردگی سخت
فردی که افسردگی سخت دارد ناراحتی مداوم را تجربه می کند. این افراد ممکن است کارهایی را انجام دهند که از انجام آن لذت می برند. درمانی که برای آن تجویز می کنند دارو درمانی و روان درمانی است.
اختلال افسردگی مداوم
این بیماری علائمی ایجاد می کند که حداقل برای دو سال ادامه می یابد. فردی که به این نوع این بیماری مبتلا می باشد قسمتی از علائم افسردگی سخت و ملایم را مشاهده می کند.
اختلال دو قطبی
این بیماری از جمله علائم معمول اختلال دو قطبی می باشد و تحقیقات نشان داده اند که افرادی که این اختلال را دارند ممکن است که تقریبا نیمی از زمان ها فرد علائم آن را تجربه کند. به همین دلیل بسیار مشکل است که افسردگی و اختلال دو قطبی را از هم تشخیص دهند.
افسردگی روان پریشی
برخی از افراد دچار این بیماری روان پریشی هستند. به گونه ای توهماتی متناقض با واقعیت در ذهن آن ها رخ می دهد و چیزی هایی که به صورت واقعی وجود ندارند را احساس می کنند.