آنفولانزای ویروسی دارای 4 نوع می باشد. آنفولانزای نوع A و بعد از آن آنفولانزای نوع B، متداول ترین می باشند. هر دو نوع بیماری مسری و علائمی شبیه به هم دارند.
آنفولانزا، یک بیماری تنفسی ویروسی می باشد که بیشتر در فصول پاییز و زمستان افراد را درگیر خود می کند. این ویروس ها می توانند وقتی که فرد بیمار عطسه یا سرفه می کند و قطراتی به سمت طرف مقابل پرتاب می شود، وارد دهان یا بینی او گردند.
آنفولانزا با سرماخوردگی معمولی تفاوت دارد. آنفولانزا می تواند شدیدتر باشد و منجر به شرایط پزشکی ویژه ای شود از جمله آسم، بیماری های قلبی و دیابت. در برخی از موارد حتی می تواند موجب مرگ گردد. با مطالعه این مقاله درمورد انواع آنفولانزا، علائم و درمان های آن اطلاعات بیشتری کسب کنید.
انواع آنفولانزای ویروسی
آنفولانزای ویروسی دارای 4 نوع می باشد:
آنفولانزا A
ویروس ها عامل ایجاد آنفولانزا A می باشند که به صورت مسری هر ساله در بین امریکایی ها شایع می گردد. این ویروس ها می تواند انسان ها و حیوانات را آلوده کنند.
آنفولانزا A تنها نوعی از این بیماری است که می تواند به صورت جهانی بین افراد شایع شود. آنفولانزای مرغی و خوکی هر دو از نوع آنفولانزا A می باشند. ویروس آنفولانزا A دارای دو نوع پروتئین می باشد: هماگلوتین و نئورومینیداز. این پروتئین ها به پزشکان در دسته بندی آنفولانزا کمک خواهند کرد.
آنفولانزای ویروسی نوع B
ویروس آنفولانزا B همچنین موجب بیماری مسری فصلی می شود که تنها انسان ها را تحت تاثیر قرار می دهد. آنفولانزا B دارای دو نوع می باشد: ویکتوریا و یاماگاتا. ویروس آنفولانزا B آهسته تر از ویروس آنفولانزا B دچار تغییر می گردد.
آنفولانزای ویروسی C
ویروس آنفولانزا C موجب ایجاد بیماری های ملایمی می گردد و معمولا مسری نمی باشند.
آنفولانزای ویروسی نوع D
ویروس آنفولانزا D اصولا گاو را تحت تاثیر قرار می دهد و در انسان ایجاد عفونت نمی کند.
بیشتر بخوانید: اسپري هاي بيني به جاي واكسن آنفولانزا
علائم آنفولانزای ویروسی
علائم آنفولانزا می توانند از خفیف تا شدید باشند و از فردی به فرد دیگر متفاوت خواهد بود. از علائم معمول آنفولانزا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- خستگی
- مشکلات روده ای
- سرفه
- سردرد
- گلو درد
- بدن درد
- لرز
- تب
- اسهال یا استفراغ که بیشتر در کودکان رایج است
برخی از افراد علائم شدیدتری را تجربه می کنند از جمله:
- درد قفسه سینه
- تنگی نفس
- درد شدید
- تب بالا
- سرگیجه شدید
- از دست دادن هشیاری
- تشنج
فردی که هر کدام از علائم شدید بالا را در خود مشاهده کردد باید تحت مراقبت های ویژه قرار بگیرد.
مقایسه آنفولانزا A و B با یکدیگر
آنفولانزا A و B با یکدیگر متفاوت هستند .
شیوع
طبق تحقیقات انجام شده، ویروس آنفولانزا A مسئول ایجاد 75 درصد از موارد ایجاد کننده آنفولانزا می باشد در حالی که ویروس آنفولانزا B تقریبا کمتر از 25 درصد را شامل می شود.
مسری
هر دو نوع آنفولانزا A و B مسری و واگیردار می باشند. وقتی که فرد مبتلا به آنفولانزا سرفه یا عطسه می کند این ویروس را وارد بینی و دهان طذف مقابل خود می کند و بیماری را به فرد دیگر منتقل خواهد کرد. طبق مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها ویروس آنفولانزا از فاصله 6 فوتی افراد را مبتلا می کند. اگر فرد سالمی با فردی که مبتلا به آنفولانزا می باشد تماس سطحی داشته باشد او نیز بیمار خواهد شد. زیرا با تماس دست ها و آلوده شدن به صورت ناخودآگاه ممکن است که صورت یا بینی خود را لمس کند در نتیجه ویروس به راحتی منتقل خواهد شد.
مطالعات نشان داده اند که بیماری آنفولانزا در 3 تا 4 روز اولیه بسیار مسری است. علائم آن دو روز بعد از آغاز بیماری شروع به پیشرفت می کنند بنابراین، ممکن است که فردی قبل از آن که احساس بیماری کند، بیماری خود را به دیگری منتقل کند.
بیشتر بخوانید: واکسن آنفولانزا و عوارض جانبی آن
شدت آنفولانزای ویروسی
برای فردی که به صورت کلی سالم است و بیماری دیگری ندارد آنفولانزا مشکل جدی نخواهد بود. با این وجود، می تواند به صورت جدی گروه خاصی از مردم را تحت تاثیر قرار دهد، افرادی که در صورت ابتلا به آنفولانزا و به محض مشاهده علائم آن باید تحت مراقبت های ویژه قرار بگیرند. افرادی که بیش از سایرین در معرض خطر آنفولانزا قرار دارند عبارتند از:
- زنان باردار
- افرادی که در شرایط خاص پزشکی قرار دارند
- کودکان زیر 5 سال
- بزرگسالان بالای 65 سال
برخی از افراد بر این باورند که آنفولانزا A بسیار جدی تر از نوع B می باشد. با این وجود، همیشه این گونه نخواهد بود. تحقیقی که در سال 2014 انجام شد، نشان داد افرادی که به دلیل آنفولانزا A و B در بیمارستان بستری بودند دارای طول دوره درمان یکسانی بودند. همچنین نرخ بهبود و مرگ آن ها در این دوره یکسان بود. مطالعه دیگری در سال 2016 انجام شد و به این نتیجه رسید که ویروس آنفولانزا B بیشتر موجب مرگ کودکان زیر 16 سال که در بیمارستان بستری شده بودند، شده است.
محققان همچنین نتیجه گرفتند که کودکان در بازه سنی 10 تا 16 سال که مبتلا به ویروس آنفولانزا B شدند بیشتر از کودکانی که به نوع A مبتلا شدند برای درمان در بیمارستان بستری شدند.
درمان آنفولانزای ویروسی
برخی از افراد به این نتیجه رسیدند که درمان های خانگی می تواند به بهبود علائم آنفولانزا کمک کند اما تجویز داروهای ضد ویروسی ممکن است که ایده خوبی باشد برای افرادی که شدت آنفولانزا در آن ها بسیار زیاد است و به مراحل سخت خود رسیده است.
درمان های خانگی
برای کاهش علائم آنفولانزا با روش های خانگی:
- مقدار زیادی مایع بنوشید
- به خوبی استراحت کنید
- از داروهای بدون نسخه از جمله ایبوپروفن، یا استومینوفن برای کاهش درد استفاده کنید.
داروهای ضد ویروسی برای درمان آنفولانزای ویروسی
داروهای ضد ویروسی تنها از طریق نسخه و تجویز پزشک قابل تهیه می باشد. این داروها می توانند دوره بیماری و علائم آن را کوتاه تر کنند از جمله این داروها می توان به پنومونیا اشاره کرد.
ضد ویروس ها می توانند به ویژه به افرادی که بیشتر در خطر آنفولانزا می باشند مفید باشد از جمله کودکان کم سن، بزرگسالان مسن، زنان باردار و افراد با بیماری های خاص.
داروهای ضد ویروسی در درمان بیماری افرادی که یک یا دو روز از بیماری آن ها گذشته بسیار موثر است. انواع مختلفی از داروهای ضد ویروسی برای آنفولانزا وجود در دسترس می باشند از جمله:
- اسلتامیویر
- زنامیویر
- پرامیویر
- بالوزاویر ماربوکسیل
این داروهای می توانند به صورت قرص، مایع یا پودرهای استنشاقی یا تزریق وریدی مورد استفاده قرار بگیرند.
جلوگیری از ابتلا به آنفولانزا
با دنبال کردن توصیه های زیر می توانید از ابتلا یا انتشار آنفولانزا جلوگیری کنید:
- محدود کردن تماس با افراد بیمار
- ماندن در منزل هنگام بیماری
- پوشاندن دهان و بینی هنگام عطسه
- شستن مداوم دست ها
- ضدعفونی کردن سطوحی که فکر می کنید حاوی اجرام آنفولانزا می باشند
- اجتناب از لمس چشم ها، بینی و دهان
- استفاده از ماسک زمانی که از منزل خارج می شوید
بهترین روش برای جلوگیری از آنفولانزا استفاده از واکسن به صورت سالانه است. واکسن آنفولانزا را می توان هم به صورت تزریقی و هم اسپری بینی مورد استفاده قرار داد.
طبق تحقیقی که در سال 2017 انجام شد، واکسیناسیون ممکن است که مرگ ناشی از این بیماری را کاهش دهد و دوره درمانی که باید در بیمارستان گذرانده شود را نیز کوتاه تر خواهد کرد و نیازی به درمان های سخت نخواهد بود.
نگاه کلی به آنفولانزای ویروسی
چهار نوع ویروس آنفولانزا وجود دارد که نوع A و B رایج تر از بقیه می باشند. درحالی که افراد توسط درمان های خانگی می توانند از بیماری بهبود یابند اما این بیماری در افرادی که در معرض خطر بیشتری هستند ممکن است موجب مرگ گردد.
درمانی برای آنفولانزا وجود ندارد، اما استراحت، نوشیدن مقدار زیادی آب و مایعات می تواند به از بین رفتن علائم آن کمک کند. داروهای ضد ویروسی ممکن است به کوتاه شدن دوره بیماری نیز کمک کنند.
افرادی که آنفولانزای سخت و شدید را تجربه می کنند باید حتما تحت مراقبت های پزشکی قرار بگیرند.
بیشتر بخوانید: چکارکنیم تا دچار آنفولانزا نشویم