سندورم همولیتیک اورمیک یک بیماری پزشکی است که منجر به آسیب رساندن به رگ های خونی کوچک در بدن می شود و بیشتر کودکان را تحت تأثیر قرار می دهد. و در نهایت می تواند منجر به نارسایی اندام از جمله مغز، قلب و کلیه شود. اگرچه این بیماری عوارضی دارد، اما بیشتر افراد بهبود می یابند. درباره ی سندورم همولیتیک اورمیک که شامل دلایل، علائم و درمان ها می شود، بیشتر بدانید.
سندورم همولیتیک اورمیک چیست؟
فرد مبتلا به سندروم هیمولیتیک اورمیک، ممکن است سردرد، سطح انرژی پایین و اسهال خونی را تجربه کند. سندروم همولیتیک اورمیک، زمانی اتفاق می افتد که بدن گلبول های قرمز خون را نابود می کند و سپس رگ های خونی کوچک مسدود می شوند و واحدهای کلیه فیلتر می شود.
در نتیجه ی این انسداد، فرد آسیب های حاد کلیوی را تجربه می کند که توانایی کلیه برای فیلتر کردن را تحت تاثیر قرار می دهد. تأثیر آن برای بدن فرد بسیار مضرر است، زیرا کلیه مسئول فیلتر کردن خون برای از بین بردن ضایعات و تولید ادرار است.
با توجه به انجمن ملی دیابت و گوارش و بیماری های کلیوی(NIDDK)، سندروم هیمولیتیک اورمیک، علت اصلی بیماری کلیوی در کودکان است. در حالی که بزرگسالان می توانند سندورم هیمولیتیک اورمیک داشته باشند، پزشکان این مسئله را یک اتفاق نادر می دانند.
دلایل سندورم همولیتیک اورمیک
باکتری اشرشیاکلی یا E.coli شایع ترین دلیل سندورم هیمولیتیک اورمیک است. انواع مختلفی از E.coli وجود دارد که به طور طبیعی در بدن زندگی می کنند. با این حال، این یک کرنش H7:0157 است که مسئول ایجاد عفونت هایی است که منجر به سندروم هیمولیتیک اورمیک می شود.
کودکان می توانند با خوردن غذاهای پخته نشده، فاسد یا فرآوری شده ضعیف، که می تواند شامل شیر و آب شود، با این نوع از E.coli در تماس باشند. نوشیدن آبی که به E.coli آلوده باشد، می تواند منجر به سندورم هیمولیتیک اورمیک شود. برخی از کودکان چیزی را که پزشکان به آن سندورم آتیپیکال هیمولیتیک اورمیک می گویند را تجربه می کنند. این بیماری می تواند به دلیل موارد زیر باشد:
- تجربه ی سندورم هیمولیتیک اورمیک ارثی
- داشتن سابقه ی دیگر عفونت های باکتریایی و ویروسی
- مصرف داروهای خاص، مانند داروهای شیمی درمانی
افرادی که به دلیل بیماری یا معالجه ی پزشکی دارای سیستم ایمنی ضعیف هستند، نسبت به سندورم هیمولیتیک اورمیک آسیب پذیرتر هستند.
علائم
افراد اغلب بعد از بیماری ای که باعث خونریزی شدید و گاهی اسهال خونی می شود، به سندورم هیمولیتیک اورمیک مبتلا می شوند. این بیماری می تواند به سندورم هیمولیتیک اورمیک گسترش پیدا کند، که علائم زیر را شامل می شود:
- اسهال خونی
- سردرد
- سطح انرژی پایین
- رنگ پریدگی کلی
- درد شکم
- استفراغ
ظاهر رنگ پریده یکی از رایج ترین نشانه های سندورم هیمولیتیک اورمیک است. این بیماری باعث انهدام گلبول های قرمز خون می شود که درنتیجه منجر به کاهش تعداد گلبول های قرمز خون و کم خونی می شود. از آن جایی که گلبول های قرمز خون مسئول حمل کردن اکسیژن هستند، زمانی که اکسیژن کمی از سلول ها می رسد فرد شروع به رنگ پریدگی و ضعف می کند.
آسیب های کلیوی سندورم همولیتیک اورمیک
زمانی که گلبول های قرمز خون به کلیه آسیب می رساند، به حدی که عملکرد کلیه را تحت تاثیر قرار می دهد، فرد ممکن است علائم زیر را تجربه کند:
- خون در ادرار
- خروجی ضعیف ادرار
- تورم، مخصوصا در زانو، پا یا ساق ها
این علائم گسترش عفونت کلیه را نشان می دهد و اخطاری برای نیاز به درمان های پزشکی می باشد. بدون درمان، سندورم هیمولیتیک اورمیک می تواند عوارضی را به وجود بیاورد، که عبارت است از:
- تشنج
- سکته
- کوما
درمان
فرد مبتلا به سندروم هیمولیتیک اورمیک اغلب نیاز به درمان های بیمارستانی دارد. بیشتر روش های درمانی مناسب، بستگی به این دارد که سندورم هیمولیتیک ارومیک چگونه بر روی بدن فرد تأثیر گذاشته است.
به عنوان مثال، این بیماری می تواند عوارضی از قبیل فشار خون بالا تا مشکلات لخته شدن خون را ایجاد کند. برخی افراد ممکن است حتی تشنج را تجربه کنند. پزشک در هر زمانی که ممکن است بر رفع علائم و جلوگیری از عوارض احتمالی کار می کند. درمان هایی که افراد مبتلا به سندورم هیمولیتیک ارومیک دریافت می کنند، عبارت اند از:
- مایعات داخل وریدی و گاهی اوقات تغذیه داخل وریدی
- انتقال خون، به خصوص گلبول های ویژه خون و پلاکت ها، که به لخته شدن خون کمک می کند.
- داروهایی برای درمان فشار خون بالا
- دیالیز کوتاه مدت کلیه برای فیلتر ضایعات از خون
- پلاسمافریزز برای تولید پلاسمای سالم به بدن فرد
با توجه به انجمن ملی کلیه، 50% از مبتلایان به سندورم هیمولیتیک ارومیک برای درمان بیماری خود نیاز به دیالیز کوتاه مدت دارند.
بیشتر پزشکان برای درمان این بیماری آنتی بیوتیک تجویز نمی کنند، مگر اینکه فرد نشانه های دیگری از عفونت داشته باشد. این امر به این دلیل است که وقتی باکتری های E.coli می میرند، آن ها سموم هایی را آزاد می کنند که می تواند آسیب های بیشتری را به کلیه وارد کند. بنابراین، اگر فرد مبتلا به سندروم هیمولیتیک ارومیک، آنتی بیوتیک دریافت کند، دارو بیماری آن ها را بدتر می کند.
چشم انداز سندورم همولیتیک اورمیک
از تخمینی که زده شد، 85 درصد یا بیشتر کسانی که مبتلا به سندورم هیمولیتیک ارومیک بودند، بهبود پیدا کردند. با این حال، اگر فرد از بهبودی کامل برخوردار شود، ممکن است در زمان های بعدی علائم را تجربه کند. این علائم ممکن است شامل فشار خون بالا و مشکلات عملکرد کلیه باشد.
بزرگسالان مبتلا به سندورم هیمولیتیک ارومیک نیز چشم انداز نسبتا خوبی دارند، اگرچه حدود 10% به دنبال این سندورم، نارسایی مزمن کلیوی را تجربه می کنند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید
اگر فرد علائم زیر را تجربه کرد، باید به سرعت از درمان های پزشکی برخوردار شود:
- ضعف شدید
- خروجی ضعیف یا خونی ادرار
- تورم
- کبودی غیرقابل دلیل
زمانی که این علائم، بیماری دستگاه گوارش را به همراه دارد، بسیار نگران کننده می شوند. پیروی از درمان ها در اسرع وقت به طور کلی آسیب به کلیه را کاهش می دهد.
خلاصه
با توجه به NIDDK، از هر 100،000 کودک حدود 2 نفر در ایالات متحده مبتلا به سندروم هیمولیتیک ارومیک هستند. بدون درمان پیشرفته، فرد عوارضی را تجربه می کند که برای زندگی اش تهدید آمیز است. اگرچه ممکن است برخی از افراد در حالی که کلیه هایشان بهبود می یابد، نیاز به دیالیز داشته باشند، اما چشم انداز افراد مبتلا به سندوم هیمولینیک ارومیک به طور کلی خوب است.