سرطان ریه ثانویه زمانی اتفاق می افتد که سلول های سرطانی از سرطانی که در جایی دیگر از بدن شروع شده به ریه رسیده باشد.
سرطان ثانویه چطور به ریه راه پیدا می کند؟
بعضی وقت ها سلول های سرطانی از محلی که سرطان از آن شروع می شود جدا می شوند (که به آن سرطان اصلی می گویند). این سلول ها می توانند وارد خون، غدد لنفاوی و دیگر قسمت های بدن مانند ریه ها بشوند. که در این صورت می گویند سرطان ثانویه رخ داده است.
برخی سرطان ها بیشتر ممکن است وارد ریه شوند تا دیگر انواع سرطان که برخی از آن ها عبارتند از:
- روده (روده بزرگ و کوچک)
- سینه
- مثانه
- بیضه
- معده
- گلو (مری)
- کلیه و مجاری ادرار
- ملانوما یا تومور سیاه رنگ قشر عمیق پوست
- سارکوم (سارکومهای استخوانی و بافت نرم)
بعضی وقت ها سرطان ثانویه زودتر از سرطان اولیه تشخیص داده می شود. در این صورت، باید آزمایشاتی بدهید که مشخص شود سرطان از کجا شروع شده است. گهگاهی پزشکان نمی توانند سرطان اولیه را پیدا کنند که در این صورت به آن سرطان با منشا اولیه ناشناخته یا CUP می گویند.
بیشتر بدانید: راه های درمان سرطان ریه چیست و چگونه آن را تشخیص دهیم؟
علائم سرطان ریه ثانویه
بعضی بیماران ممکن است هیچ علائمی نداشته باشند. سرطان ریه ثانویه ممکن است بعد از یک اسکن معمولی یا X-ray سینه برای مشکلات دیگر.
علائم سرطان ریه ثانویه عبارتند از:
- سرفه هایی که بهبود پیدا نمی کنند
- احساس تنگی نفس
- سرفه خونی یا هموپتیزی
- درد یا ناراحتی در سینه که بهبود نمی یابد
- جمع شدن مایه در پلور یا پلورال افیوژنیا تراوش جنبی
برخی بیماران ممکن است علائم عمومی زیر را نیز داشته باشند:
- خستگی
- از دست دادن وزن
- از دست دادن اشتها
این علائم ممکن است به دلایل دیگر به جز سرطان نیز ایجاد شوند، برای مثال عفونت سینه. اگر هر کدام از این علائم را داشتید حتما به دکتر خود مراجعه کنید. اگر بعد از مصرف آنتی بیوتیک بهتر نشدید دکترتان باید آزمایشات بیشتری انجام دهد.
تشخیص
پزشکتان ممکن است برای تشخیص این نوع سرطان آزمایشات متفاوتی را برایتان در نظر بگیرد برخی از این آزمایشات عبارتند از:
رادیوگرافی قفسه سینه یا X-ray قفسه سینه
رادیوگرافی قفسه سینه اولین آزمایش است که انجام می شود تا بررسی شود که چیز غیر عادی ای در ریه وجود دارد یا خیر.
سی تی اسکن
سی تی اسکن یک سری از پرتوهای ایکس را می گیرد ، که یک تصویر سه بعدی از قسمت داخلی بدن ایجاد می کند.
برشنگاری با گسیل پوزیترون یا اسکن PET
اسکن PET برای اندازه گیری فعالیت سلول ها در نقاط مختلف بدن از اشعه با دوز کم استفاده می کند.
بیشتر بدانید: علائم سرطان ریه چیست؟ علت، روش های پیشگیری و درمان آن
تشخیص سرطان ریه ثانویه با بیوپسی
ممکن است برخی از افراد به بیوپسی احتیاج داشته باشند. بیوپسی به جمع آوری نمونه سلول ها یا بافت از ریه برای بررسی سلول های سرطانی می گویند.سرطان ریه ثانویه می تواند باعث شود مایعات در فضای بین دو غشای اطراف ریه ها جمع شوند (پلور). به این حالت افیوژن پلور گفته می شود. اگر این اتفاق بیفتد ، ممکن است پزشک مقداری از مایعات را خارج کرده و سلولهای سرطانی را بررسی کند.
وقتی پزشکان سلولهای سرطانی را مشاهده می کنند ، معمولاً می توانند بگویند که این یک سرطان ریه ثانویه است. دلیل این امر این است که سلول ها مشابه سلول های اصلی سرطان به نظر می رسند. به عنوان مثال ، اگر سرطان روده به ریه ها سرایت کرده باشد ، سلول ها مانند سلول های سرطانی روده هستند نه سلول های سرطانی ریه.
درمان سرطان ریه ثانویه
درمانی که برای سرطان ریه ثانویه در نظر گرفته می شود به موارد زیر مربوط است:
- سرطان اولیه
- سلامتی عمومی شما
- ترجیحات شما
درمان معمولاً با داروها یا درمان هایی است که برای سرطان اولیه نیز استفاده می شود. معمولاً هدف از درمان ، کنترل سرطان و درمان علائم است اما در برخی سرطان ها ، ممکن است هدف درمان سرطان باشد.پزشک معالجتان در مورد روش های درمانی با شما صحبت خواهد کرد. می توانید هر سؤالی را که می توانید از آنها بپرسید. شما و پزشکتان می توانید در مورد بهترین برنامه درمانی تصمیم گیری کنید. درمان های زیر ممکن است برای سرطان ریه ثانویه استفاده شود.
شیمی درمانی: شیمی درمانی استفاده از داروهای ضد سرطان (سمیت سلولی) برای از بین بردن سلول های سرطانی است. اغلب از آن ها برای کوچک شدن و کنترل سرطانهای ثانویه در ریه یا کاهش علائم استفاده می شود. انتخاب داروهای شیمی درمان معمولا بسته به این دارد که آیا شما در گذشته از این داروها استفاده کرده اید یا خیر و اگر بله چه مدت از آن ها استفاده کرده اید. شما معمولاً درمان خود را در یک واحد روز شیمی درمانی انجام می دهید.
درمان هورمونی: اگر مبتلا به سرطانی هستید که به رشد هورمونها تکیه دارد ، مانند سرطان پستان یا سرطان پروستات ، ممکن است هورمون درمانی داشته باشید. نوع هورمون درمانی شما بستگی به این دارد که کدام روشهای هورمونی را قبلاً انجام داده اید. درمان هورمونی چندین نوع مختلف دارد. این داروها معمولاً به صورت قرص یا تزریقی تجویز می شوند.
درمان هدفمند: داروهای درمان هدفمند بر روی سیگنال های سلولی و نوع اثر گذاری آن ها بر یکدیگر دخالت می کنند. این داروها رشد و تقسیم آنها را متوقف می کند. ممکن است یک داروی درمانی هدفمند را به صورت تزریق ورید (به صورت داخل وریدی) یا به صورت قرص تجویز کنند.
داروهای ایمونوتراپی: داروهای ایمونوتراپی به تحریک سیستم ایمنی بدن برای شناخت و از بین بردن سلولهای سرطانی کمک می کنند. بسته به نوع تومور داروی ایمونوتراپی انتخاب می شود
رادیوتراپی یا پرتو درمانی: رادیوتراپی سرطان را با استفاده از اشعه ایکس پر انرژی درمان می کند. ممکن است برای درمان بیمار از یک دوره کوتاه پرتودرمانی برای تسکین علائم سرطان ریه ثانویه مانند نفس نفس زدن یا سرفه خونی استفاده شود.
جراحی: گاهی اوقات از جراحی برای از بین بردن سرطان ریه ثانویه استفاده می شود.
فرسایش تومور: در فرسایش تومور از گرما یا سرما برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده می کند. پزشکان گاهی اوقات به جای عمل جراحی برای سرطان ریه ثانویه از آن استفاده می کنند. فرسایش رادیوفرکانس (RFA) از گرما برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده می کند. Cryoablation (کرایوتراپی) زمانی است که از سرمای شدید برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود.
مدیریت علائم سرطان ریه ثانویه
شما ممکن است درمان های دیگری برای مدیریت علائم ناشی از سرطان ریه ثانویه انجام دهید.
تنگی نفس
بی نظمی نفس کشیدن می تواند دشوار باشد ، اما درمان ها و داروهایی وجود دارد که می تواند برای کمک به آنها استفاده شود.
بیشتر بدانید: ذات الریه چیست؟ + انواع مختلف، علائم، درمان آن
راه هوایی مسدود شده
بعضی اوقات سرطان ثانویه در ریه می تواند یکی از راه های هوایی را مسدود کند. این می تواند تنفس را دشوار کند. درمان های زیر می توانند کمک کنند تا این مشکل بر طرف شود:
درمان با لیزر: از لیزر برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده می شود. این می تواند به تسکین علائم کمک کند. معمولاً این کار را با بیهوشی انجام می دهند.
استنت ها: اگر سرطان ثانویه باعث ایجاد فشار بر روی لوله های هوا شود ، یک جراح می تواند یک لوله کوچک (استنت) را وارد کند تا لوله هوا را باز نگه دارد. معمولاً این کار را با بیهوشی انجام می دهند. با استنت موجود راحت تر می توانید نفس بکشید. عموماً مشکلی ایجاد نمی کند.
رادیوتراپی داخلی: اگر سرطان یکی از راه های هوایی را مسدود کند ، ممکن است شما یک نوع رادیوتراپی داخلی (براکی تراپی) داشته باشید. بیشتر افراد فقط یک جلسه درمان دارند. این کار معمولاً در یک اتاق عمل انجام می شود. پزشک با استفاده از یک برونکوسکوپ یک لوله نازک (سوند) بینی و گلو را به داخل ریه منتقل می کند. آنها یک قطعه کوچک از مواد رادیواکتیو را درون سوند ، کنار سرطان قرار می دهند و برای چند دقیقه در محل رها می کنند تا یک دوز پرتودرمانی به سرطان داده شود. سپس همه چیز را با سوند جدا می کنند.
تاثیر سرطان ریه ثانویه بر مایعات درون ریه (پلورال افیوژن)
سرطان ریه ثانویه می تواند باعث ایجاد مایعات بین دو غشای (پلور) شود که ریه ها را پوشانده است. به این حالت افیوژن پلور گفته می شود. مایعات به ریه فشار وارد می کنند که در این حالت ممکن است موارد زیر ایجاد شوند:
- تنگی نفس
- سرفه
- درد کسل کننده و دردناک
با کشیدن دقیق مایعات با استفاده از یک لوله ، این علائم برطرف می شوند.
بیشتر بدانید: هر آنچه که باید در مورد عفونت ریه بدانید
سرفه
سرفه یک علامت شایع است. درمان های مختلفی وجود دارد که می تواند به سرفه کمک کند ، از جمله:
- برخی از انواع مسکن ها که از طریق دهان تجویز می شوند
- داروهایی به عنوان بخار که استنشاق می کنید
- یک دوره کوتاه از رادیوتراپی
درد ناشی از سرطان ریه ثانویه
مهم است که اگر درد دارید به پزشک و یا پرستار اطلاع دهید. داروهای مختلفی برای رفع درد وجود دارد. فرم های مختلف داروها عبارتند از:
- قرص
- کپسول
- یک مایع
- وصله های پوستی
- تزریق ، معمولاً زیر پوستی
به پزشک یا پرستار خود اطلاع دهید که آیا مسکن ها روی شما اثری ندارد. آنها می توانند دوز را افزایش دهند یا داروی دیگری به شما بدهند.
سرفه های خونی
ممکن است متوجه برخی رگه های خون در خلط خود شوید ، اما این معمولاً مشکلی ایجاد نمی کند. اگر متوجه مقادیر بیشتری خون هستید ، به پزشک اطلاع دهید. شما می توانید برای کمک به کنترل آن از درمان هایی مانند رادیوتراپی استفاده کنید.
بیشتر بدانید: انواع بیماری های ریه و عوامل خطر آنها
احساساتتان
در صورتی که بعد از درمان سرطان و یا هنگام درمان مطلع شوید که سرطان پیشروی کرده و یا دوباره شیوع پیدا کرده است، احساس بدتری نسبت به اولین باری که از وجود سرطان با خبر شدید داشته باشید. ممکن است یکی و یا تعدادی از این احساسات را داشته باشید:
- اضطراب
- تردید
- ترس
- خشم
اینها همه واکنش های عادی است.
هرکسی روش خاصی برا کنار آمدن با مشکلات را دارد، ممکن است برخی با اطرافیاند خود از جمله دوستان و فامیل صحبت کنند، و یا با افرادی که نمی شناسند (در جلسات درمانی و یا یک مشاور) کمک بگیرند. اما برخی ترجیح می دهند احساسات خود را بروز ندهند و با کسی در مورد مشکلاتشان صحبت نکنند، هیچ روش درست و غلطی برای کنار آمدن با مشکلات وجود ندارد اما اگر به دنبال کمک هستید، می توانید کمک را پیدا کنید. (منظور از کمک همدم است)
بیشتر بدانید: برای کاهش خطر ابتلا به سرطان این مواد غذایی را مصرف کنید!