تقریبا نیمی از کودکان و نوجوانان ناخن های خود را می جوند که در برخی موارد این عادت مانع رشد ناخن های آنها به طور طبیعی می شود. اگر فرد بالغی هستید که ناخن های خود را می جوید به احتمال زیاد این کار را در سن پایین شروع کرده اید و تا بزرگسالی آن را با خود حمل کرده اید. در برخی از کودکان و نوجوانان می توان تقصیر عادت ناخن جویدن را گردن والدین انداخت گرچه دانشمندان مطمئن نیستند جویدن ناخن ژنتیکی است یا خیر، اما کودکانی که والدین آنها ناخن می جوند به احتمال زیاد این عادت را از والدین خود به ارث می برند.
مطالعات نشان می دهد حتی با وجود ترک این عادت توسط والدین قبل از تولد فرزندشان باز هم به آنها به ارث می رسد. برخی اوقات جویدن ناخن نشانه استرس عاطفی یا روحی است که این تمایل در افرادی که عصبی، مضطرب یا احساس ضعف دارند بروز پیدا می کند و راهی برای کنار آمدن با احساسات شان است، همچنین هنگام بی حوصلگی، گرسنگی یا احساس ناامنی نیز انجام می شود. در بیشتر مواقع ناخن جویدن به صورت خودکار و ناخوداگاه انجام می شود یعنی شما این کار را بدون فکر انجام می دهید.
دلایل توقف ناخن جویدن
ناخن جویدن به طور معمول به فرد آسیب دائمی وارد نمی کند، اما قطعا جنبه های منفی برای فرد به همراه دارد:
ناخن جویدن باعث رشد عجیب ناخن ها می شود. اگر با ناخن جویدن به بافت اطراف ناخن های خود آسیب برسانید به احتمال زیاد به رشد آنها به شکل عادی صدمه می زنید که این کار به ناخن های شما ظاهر غیرعادی می بخشد.
ناخن جویدن لبخند شما را زشت می کند. وقتی ناخن های خود را می خورید با این کار می توانید به ندان های خود آسیب وارد کنید حتی با گذشت زمان این عادت باعث بروز مشکلات در ناحیه فک می شود.
ناخن جویدن می تواند شما را بیمار کند. دست ها محل تجمع میکروب ها هستند و ناخن ها مخفیگاه کامل آنها به شمار می آیند. هنگامی که انگشتان خود را چند بار در روز داخل دهان خود می کنید احتمال بیمار شدن شما افزایش می یابد. به علاوه، آسیب پوستی که می توانید هنگام ناخن جویدن ایجاد کنید راهی ساده برای ورود میکروب ها محسوب می شود.
راه های جلوگیری از ناخن جویدن
ترک عادت ناخن جویدن به طور قطع یک شبه رخ نمی دهد و به صرف زمان، صبر و تلاش نیاز دارد. در ادامه برخی از راهکارها برای ترک این عادت عنوان شده که می توانید آنها را امتحان کنید:
ناخن های خود را کوتاه کنید. اگر ناخن های خود را کوتاه کنید دیگر نمی توانید آنها را بجوید زیرا اندازه آن برای جویدن مناسب نیست، بنابراین افرادی که به این عادت اعتیاد دارند بهتر است همیشه ناخن های خود را کوتاه نگه دارند.
ناخن ها را با ماده ای بدمزه یا تلخ بپوشانید. لاک های مخصوص ناخن با طعم تلخی وجود دارد که می توانید آنها را روی ناخن هایتان بزنید، طعم وحشتناک آن باعث می شود قبل از جویدن ناخن هایتان مردد شوید.
مانیکور کنید. صرف پول و وقت در آرایشگاه برای مانیکور کردن ناخن ها علاوه بر ایجاد ظاهری زیبا در ناخن ها باعث می شود ظاهر آنها را حتی به خاطر پولی که صرف آن کردید حفظ کنید.
دستکش بپوشید. شاید استفاده از دستکش احمقانه به نظر برسد، اما این کار باعث می شود از ناخن جویدن دور شوید. اگر دستکش پوشیدن با انجام کارهای روزانه شما تداخل دارد می توانید از برچسب های ساخته شده برای پوشاندن ناخن ها استفاده کنید آنها نیز همان کارایی را دارند.
عوامل محرک ناخن جویدن خود را پیدا کنید. هنگامی که ناخن های خود را می جوید چه احساسی دارید یا چه می کنید. هنگامی که بدانید چه چیزی شما را به سمت ناخن خوردن سوق می دهد می توانید راه های دیگری برای کنار آمدن با آن پیدا کنید.
بیشتر بخوانید: راه های تسکین درد زانو
دست ها یا دهان خود را مشغول کنید. چیزی مانند توپ استرس یا خودکاری برای کلیک کردن پیدا کنید که به جای جویدن ناخن دست و دهان خود را با آن درگیر کنید. آدامس جویدن نیز باعث می شوند دهان شما کار دیگری به جای جویدن ناخن انجام دهد، بنابراین به دنبال راهکارهای جایگزین باشید.
اگر با روش بوقلمون سرد یعنی ترک ناگهانی عادت مشکلی دارید هر چند وقت یکبار آن را امتحان کنید. اهداف كوچكی برای خود تعیین كنید و سعی کنید به مدت یک هفته از جویدن ناخن های دست راست خود خودداری کنید یا حتی هدف خود را برای شروع کوچک تر کنید یعنی یک ناخن را انتخاب کنید به عنوان نمونه ناخن انگشت شست خود را نخورید. اگر هنوز هم پس از امتحان چندین روش نتوانستید بر ناخن جویدن خود غلبه کنید بهتر است به پزشک مراجعه کنید. وی شاید گزینه بهتری را برای شما برای رسیدن به هدفتان در نظر داشته باشد و به شما کمک کند تا عادت ناخن جویدن را ترک کنید.
مترجم: الهه زارعی