در حالی که واکسن های ویروس کرونا نقش مهمی در مهار شیوع این ویروس ایفا می کنند افسانه ها و شایعات بسیاری بین کاربران شبکه های اجتماعی دست به دست می شوند. این امر به ویژه زنان را تحت تاثیر قرار داده و آنها را نسبت به اینکه آیا گرفتن شات های کووید در طول چرخه قاعدگی ایمن است یا خیر مضطرب و گیج کرده است. دکتر آرونا مورالیدار، متخصص زنان و زایمان در مورد واکسیناسیون و تاثیر آن بر چرخه قاعدگی به طور کامل توضیح می دهد. جدا از این، وی پرده از برخی از افسانه های رایج برمی دارد و بر انجام واکسیناسیون به موقع تاکید می کند. به گزارش تایمزسوفاندیا، مورالیدرا حتی برخی از علائم شدید مربوط به واکسیناسیون را که نیاز به بررسی دارد را توضیح می دهد.
در چرخه قاعدگی چه اتفاقی می افتد؟
بر اساس اظهارات مورالیدرا چرخه قاعدگی بخشی از عملکرد کاملا منظم بدن زنان است. این چرخه زمان شروع فعالیت هورمون های مسئول قاعدگی آغاز می شود. این هورمون ها توسط غده هیپوفیز زیر مغز تولید می شوند که به نوبه خود باعث پیشرفت هورمون های تخمدان مانند پروژسترون و استروژن می شوند که مسئول پارگی پوشش داخلی رحم یعنی آندومتر هستند. کل چرخه طی 28 تا30 روز داخل بدن رخ می دهد و آنچه در پایان می بینیم فقط دوره هایی است که به نظر می رسد برای ما قابل مشاهده است. جدا از آن، بسیاری از فرآیندهای التهابی و بازسازی بافت در دوران قاعدگی اتفاق می افتد که نسبت به استرس، کاهش یا افزایش وزن، تغییر در فعالیت بدنی یا حتی انواع خاصی از عفونت ها نیز حساس است، بنابراین به طور کلی الگوی قاعدگی در شرایط بروز استرس تغییر می کند.
چگونه واکسن با چرخه قاعدگی ارتباط دارد؟
واکسن آماده سازی بیولوژیکی حیاتی برای مبارزه با یک بیماری عفونی خاص شامل بهبود سیستم ایمنی بدن است. این متخصص زنان تاکید می کند واکسن منجر به تولید بسیاری از آنتی بادی های تقویت کننده سیستم ایمنی بدن می شود که احتمال می رود قاعدگی را نیز تحت تاثیر قرار دهد. به طور خلاصه برخی از زنان دوره های سبک تر یا سنگین تری را تجربه کردند در حالی که برخی از آنها تاخیر در دوره های قاعدگی یا دوره های قبلی خود را گزارش می دهند یا برخی از زنان که قرص های ضدبارداری می خورند خونریزی قابل توجهی را تجربه کردند که مشخص شده این تغییرات تنها در چند مورد مشاهده شده و فقط برای یک یا 2 دوره ادامه داشته است، همچنین مواردی وجود دارد که اندکی تاخیر در تخمک گذاری به دلیل واکسیناسیون را نشان می دهد، بنابراین اگر فردی قصد بارداری دارد احتمال می رود این اتفاق رخ دهد.
چرا واکسینه شدن مهم است؟
بدیهی است واکسن را نمی توان مسئول چنین تغییراتی در تعداد کمی از زنان دانست. این متخصص زنان و زایمان توصیه می کند تزریق واکسن در صورت فراهم شدن فرصت آن بسیار مهم است. اگرچه ممکن است اضطراب کمی ناشی از ترس از واکسن و عوارض جانبی ناشی از آن وجود داشته باشد، اما دلیلی برای تاخیر در واکسیناسیون در زنان در دوره قاعدگی وجود ندارد. وی حتی اطمینان خاطر می دهد زنانی که اقدام به بارداری می کنند نیز می تواند خود را واکسینه کنند زیرا این امر هیچ تاثیری در باروری ندارد.
چه زمانی باید نگران باشید؟
در اینجا برخی از عوارض وجود دارد که این متخصص اذعان می دارد باید مورد ارزیابی قرار گیرند:
اگر خانمی بیش از حد معمول خونریزی می کند
تاخیر بسیار طولانی در دوره ها
بیش از دو چرخه تحت الگوی تغییرات شدید قرار دارد
هنگامی که زنان یائسه دچار خونریزی می شوند
مترجم: الهه زارعی