بیماری سندرم قلب شکسته همراه با علائم مانند حمله قلبی، درد قفسه سینه و تنگی نفس احساس می شود، اما ناشی از گذراندن یک رویداد استرس زای احساسی است نه گرفتگی عروق. این بیماری با موقعیت های بسیار استرس زا مانند مرگ یکی از عزیزان تان رخ می دهد. به گزارش وب ام دی، پزشک شما ممکن است از این بیماری با نام کاردیومیوپاتی ناشی از استرس یا نشانگان قلب شکسته نام ببرد.
علل سندرم قلب شکسته
تصور می شود هنگام ابتلا به سندرم قلب شکسته بدن هورمون های استرس را ترشح می کند که به طور موقت توانایی پمپاژ قلب را به همان اندازه که باید مهار می کند و بخشی از قلب یعنی بطن چپ به طور موقت ضعیف می شود و پمپاژ را متوقف می کند.
علاوه بر این، متخصصان معتقدند عروق کرونری که اکسیژن را به ماهیچه قلب می رسانند دچار اسپاسم می شوند که منجر به بروز درد در ناحیه قفسه سینه می شود. در صورت عدم درمان سندرم قلب شکسته می تواند مانند حمله قلبی کشنده باشد.
علائم سندرم قلب شکسته
از شایع ترین علائم سندرم قلب شکسته می توان به درد قفسه سینه و تنگی نفس اشاره کرد. حتی ممکن است احساس کنید دچار حمله قلبی شده اید. در صورت داشتن چنین احساسی با اورژانس تماس بگیرید، همچنین ممکن است موارد زیر را نیز تجربه کنید:
- سرگیجه یا غش کردن
- فشار خون پایین
- حالت تهوع
- ضربان نامنظم قلب
علائم به طور معمول تا چند ساعت پس از استرس یا شوک در هر مکانی شروع می شوند.
موارد تحریک کننده سندرم قلب شکسته
سندرم قلب شکسته توسط رویدادهای عاطفی استرس زا از جمله رویدادهای خوب یا حتی بد رخ می دهد مانند:
- مرگ یکی از عزیزان
- عمل جراحي
- بیماری جدی
- مشکلات مالی
- خشونت و بد رفتاری
- سخنرانی عمومی
- از دست دادن شغل
- طلاق گرفتن
- تصادفات
- خاطرات احساسی
- برنده شدن در قرعه کشی یا لاتاری
- مهمان افتخاری در یک مهمانی غافلگیر کننده
در موارد نادر، مصرف برخی از داروها نیز باعث ایجاد سندرم قلب شکسته می شوند زیرا احتمال می رود باعث افزایش هورمون ها در بدن شوند. چنین داروهایی عبارتند از:
- اپی نفرین که واکنش های آلرژیک شدید را درمان می کند
- دولوکستین که می تواند مشکلات عصبی افراد مبتلا به دیابت را درمان کند، همچنین یک داروی ضدافسردگی محسوب می شود
- ونلافاکسین، یک داروی ضد افسردگی
- لووتیروکسین که می تواند مشکلات تیروئید را درمان کند
- مت آمفتامین
- کوکائین
بیشتر بخوانید:تاثیرات ماسک عسل و لیموترش روی صورت
عوامل خطر بروز علائم قلب شکسته
زنان به ویژخ زنان 50 سال به بالا به مراتب بیشتر از مردان به سندرم قلب شکسته مبتلا می شوند. این امر می تواند نتیجه کاهش سطح استروژن در بدن باشد، اما پزشکان در این مورد مطمئن نیستند. عوامل خطر مشترک عبارتند از:
- مردان و زنان 50 سال به بالا
- ژنتیک کارشناسان معتقدند ژن ها برخی از افراد را در معرض ابتلا به سندرم قلب شکسته قرارمی دهند
- داشتن آسیب سر یا اختلال تشنجی مانند صرع
- داشتن یک اختلال روانی مانند اضطراب یا افسردگی
دقت داشته باشید در صورت داشتن سابقه بیماری قلبی احتمال ابتلا به سندرم قلب شکسته افزایش نمی یابد.
تشخیص سندرم قلب شکسته
در صورت مشکوک بودن برای ابتلا به سندرم قلب شکسته انجام چندین آزمایش به تشخیص قطعی این بیماری کمک می کند:
معاینه فیزیکی و سابقه. پزشک ضمن معاینه درباره علائم سوال می کند. وی می خواهد درباره رویدادهای مهم یا استرس های اخیر مطلع شود.
نوار قلب. پزشک یکی از این موارد را برای بررسی هرگونه مشکل در ریتم و ساختار قلب انجام می دهد. نتایج نشان می دهد علائم ناشی از حمله قلبی است یا خیر.
آزمایش خون. بسیاری از آزمایش ها آسیب به قلب را نشان می دهند.
آنژیوگرافی عروق کرونری. این آزمایش به بررسی بیماری عروق کرونری می پردازد. تزریقی در ناحیه قفسه سینه و عروق کرونر انجام می شود تا به پزشک در مشاهده هرگونه انسداد کمک کند.
اکوکاردیوگرافی. این نوع سونوگرافی به پزشک در صورت بزرگ شدن قلب یا پمپاژ غیرطبیعی قلب کمک می کند، آخرین مورد هم می تواند نشانه ای از سندرم قلب شکسته باشد.
پرفیوژن اسکن. آزمایشی مشابه اکوکاردیوگرام که نشان می دهد کدام نواحی از ماهیچه های قلب به طور طبیعی از طریق عروق کرونر خون می گیرند، همچنین به پزشک می گوید کدام قسمت قلب آسیب دیده است.
رادیوگرافی قفسه سینه. این گزینه نشان می دهد قلب بزرگ شده یا شکل غیرطبیعی دارد، همچنین می تواند به بررسی اینکه آیا مشکلات ریوی علت بروز علائم هستند یا خیر کمک کند.
سندرم قلب شکسته در مقابل حمله قلبی
سندرم قلب شکسته و حمله قلبی می توانند احساس یکسانی ایجاد کنند، اما این دو مورد متفاوت هستند. حملات قلبی در اثر انسداد تجمع مومی در شریان های منتهی به قلب ایجاد می شود. در صورتی که در سندرم قلب شکسته هیچ انسدادی وجود ندارد.
قلب خون را آنطور که باید پمپاژ نمی کند که باعث بروز علائم شبیه حمله قلبی می شود. هنگام درمان افراد از سندرم قلب شکسته سریع تر بهبود می یابند تا از حمله قلبی زیرا قلب به همان شیوه آسیب نمی بیند.
بیشتر بخوانید:علت شایع طعم فلز در دهان
درمان سندرم قلب شکسته
سندرم قلب شکسته قابل درمان است. پزشک داروهایی را برای درمان مواردی مانند نارسایی قلبی تجویز می کند. به عنوان مثال:
بازدارندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین
مسدودکننده گیرنده آنژیوتانسین ۲
بتا بلاکرها
دیورتیک ها (قرص های آب)
داروهای ضد اضطراب
این داروها می توانند به سرعت زمان بهبودی قلب کمک کنند.
عوارض سندرم قلب شکسته
در موارد نادر افراد بر اثر سندرم قلب شکسته می میرند، اما اکثر افراد بدون هیچ گونه عوارض طولانی مدت به طور کامل بهبود می یابند. احتمال بروز عوارض وجود دارد، مانند:
آسیب دریچه قلب
نارسایی قلبی
فشار خون پایین
رسیدن مایع پشتیبان به ریه ها
ضربان قلب نامنظم یا مختل
چشم انداز سندرم قلب شکسته
افرادی که از خفگی اولیه قلب جان سالم به در می برند به طور معمول در عرض چهار تا هشت هفته بهتر می شوند. پزشک پس از 6 هفته با تجویز آزمایشی مانند اکوکاردیوگرام روند بهبودی قلب را کنترل می کند. پس از بهبودی پزشک ممکن است دستور توقف مصرف داروی تجویز شده برای درمان سندرم قلب شکسته را صادر کند. این امر اغلب ظرف سه ماه از تشخیص اولیه رخ می دهد.
مترجم: الهه زارعی