مراقبتهای بعد از عمل تنگی مجرای ادرار کودکان و زنان | گفت‌و‌گو با دکترسلیمی

سمانه حسنی
    مراقبتهای بعد از عمل تنگی مجرای ادرار در افراد مختلف از جمله زنان و کودکان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. تا جایی که اگر بیماران اقدامات و مراقبتهای لازم را با دقت انجام ندهند و سهل انگاری کنند، متاسفانه روند بهبودی در آنها با تاخیر بیشتری روبرو خواهد شد. پس سعی کنید […]

 

 

مراقبتهای بعد از عمل تنگی مجرای ادرار در افراد مختلف از جمله زنان و کودکان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. تا جایی که اگر بیماران اقدامات و مراقبتهای لازم را با دقت انجام ندهند و سهل انگاری کنند، متاسفانه روند بهبودی در آنها با تاخیر بیشتری روبرو خواهد شد.

پس سعی کنید علائم تنگی مجرای ادرار در زنان را جدی گرفته و اگر تصمیم به عمل تنگی مجرای ادرار در کودکانتان را گرفتید، حتما مراقبتهای بعد از عمل تنگی مجرای ادرار را در آنها بصورت بهداشتی و درست رعایت کنید. در ادامه به بررسی هر یک از این موارد بصورت مختصر می پردازیم.

چه زمانی عمل تنگی مجرای ادرار در کودکان انجام می شود؟

 

متاسفانه وقتی ادرار کودک دچار مشکل شده و عمل دفع ادرار برایش بسیار سخت و دردناک می شود، دچار بیماری تنگی مجرای ادرار است و باید برای رهایی از آسیب به دستگاه ادراری، عمل شود. البته سعی کنید پس از آن نیز مراقبتهای بعد از عمل مجرای ادرار را به درستی اجرا کنید.

در واقع وقتی فرزندتان از علائم شایعی مانند پرتاب ادرار با سرعت خیلی زیاد، شب ادراری و سوزش مجرا، خروج ادرار به صورت دو شاخه و برگشت آن به سمت صورتش و غیره مواجه شد، باید به فکر راه چاره باشید.

گاهی والدین در مشاهدات خود در نحوه ادرار کودک، از دیدن قطره ای خون در لحظه پایانی ادرار شکایت می کنند و این امر باعث نگرانی آنها می شود. بنابراین همین علائم باعث می شود که پزشک متخصص، عمل تنگی مجرای ادراری در کودکان را به والدین پیشنهاد دهد.

بنابراین انجام جراحی و بدنبال آن، مراقبتهای بعد از عمل تنگی مجرای ادرار می تواند مشکل را تا میزان چشمگیری برای کودک رفع کند. پس حتما با تحقیق آگاهانه و مشاهده دقیق علائم در کودکان باید اقدامات به موقع را انجام داد، تا از دردسرها و آسیب های احتمالی پس از آن جلوگیری کرد. کانال آپارات دکتر : https://www.aparat.com/playlist/689006

چگونگی عمل تنگی مجرا برای کودکان

 

عمل تنگی مجرای ادرار در کودکان، دارای مراحل مخصوص به خود است و چون بیمار مورد نظر در سنین کودکی قرار گرفته، پس باید حساسیت های لازم را در مورد او انجام داد.

مثلا برای کودک در ابتدا از مواد بی حسی در نوک مجرای ادراری استفاده می کنند. بعد ازانجام مه آتوپلاستی، اولوژیست کودکان اقدام به باز کردن مجرا در کمترین زمان ممکن کرده و کودک را از شر تنگی و ادرارهای شبانه ای که پیش می آید رها می کند. البته باید گفت که رفع این مشکلات بیشتر در کودکانی است که از زیادشدن دیواره مثانه خود رنج می برند.

در حال حاظر روش هایی که در گذشته برای این کودکان انجام می شد مثل دیلاتاسیون،  به خاطر برخی عوارض شدید رد شده و دیگر پزشکان از این متد استفاده نمی کنند.

یکی از نکات طلایی برای جلوگیری از مشکلات شایع تنگی مجرای ادراری در خردسالان این است که ختنه در کودک باید توسط یک متخصص اولوژی با تجربه صورت بگیرد.

چون متخصصان این شاخه از پزشکی، به خوبی با مجرای ادراری آشنا هستند و این جراحی را می توانند دقیق تر و با حساسیت بیشتری انجام دهند.

بهترین زمان برای انجام جراحی تنگی مجرا، بالای یک سال یا زیر 5 سالگی است. زیرا می توان هم در زمان کوتاهی کودک را بیهوش کرد و همچنین سریع  جراحی را به پایان رساند. همانطور که بارها اشاره کردیم نباید مراقبتهای بعد از عمل تنگی مجرای ادرار فراموش شود.

پیشگیری و مراقبتهای بعد از عمل تنگی مجرای کودکان

کاملا واضح است که اگر ختنه در نوزادی یا خردسالی توسط متخصصی زبده و کاربلد انجام شود، کودک در آینده از دردسرهای تنگی در مجرا رنج نخواهد برد و این نکته ای است که قبلا هم به آن اشاره کردیم.

یکی از اقدامات لازم به عنوان مراقبتهای بعد از عمل تنگی مجرای ادرار در کودکان، این است که از چسپندگی آن ناحیه جلوگیری کنیم. یعنی وقتی جراحی ختنه توسط اولوژیست مخصوص کودک انجام شد، باید بصورت مداوم نوک مجرا را بوسیله پماد چرب کرد تا از خشکی ناحیه مورد نظر نیز پیشگیری شود.

پماد تتراساکلین گزینه ای استاندارد برای رساندن چربی مناسب به نوک مجرای ادرار کودک یا نوزاد است. حرکت مراقبتی بعدی تامین شیر کافی برای نوزادان و استفاده از مایعات بسیاربرای کودکان خردسال است که حتی باید تا چند روز بعد از عمل نیز ادامه داشته باشد.

علائم تنگی مجرای ادرار در زنان نیز باید جدی گرفته شود

هر چند بصورت طبیعی، زنان کمتر با تنگی مجرای ادراری روبرو هستند که دلیل این موضوع هم کوتاهی سیستم مجرای ادرار و مراقبت از این دستگاه، از طریق استخوان لگن است.

ولی با این حال در صورت بروز مشکل، باید علائم تنگی مجرای ادرار در زنان نیز جدی گرفته شود. اگر شرایط بیمار طوری بود که منجر به جراحی شد، باید به مراقبتهای بعد از عمل تنگی مجرای ادرار نیز دقت لازم را داشته باشید. برخی از این علائم عبارتند از:

  • بیمار از عهده نگهداری ادرار برای چند دقیقه برخوردار نباشد و بخواهد که سریع تر آن راتخلیه کند.
  • وقتی بیمار بیش از حد برای تخلیه ادرار اقدام کند، مثلا تا 8 مرتبه به دستشویی مراجعه کند که در اینصورت فرد دچار تکرر ادرار شده است.
  • سوزش یا معطلی در شروع و خروج ادرار را داشته باشد.
  • عفونت، بی اختیاری و قطره ای آمدن ادرار هم از دیگر علائم تنگی مجرای ادرار در زنان محسوب می شود.
  • گاهی برخی از دستکاری های نادرست توسط کادر درمان، از قبیل غیر استاندارد بودن روش سوند گذاری و بیش از حد استفاده کردن از آن نیز مشکل ایجاد می کند.
  • ایجاد پولیپ در مجرای ادرار و انجام زایمان های دشوار بصورت طبیعی، انواع تومورها در ناحیه دستگاه ادرار، شکسته شدن لگن بر اثر حوادث و غیره، می توانند در ایجاد علائم تنگی مجرای ادراری در زنان نقش زیادی داشته باشند.

 

چند مورد از مراقبتهای بعد از عمل تنگی مجرای ادرار

 

برای رسیدن به نتیجه ای مطلوب پس از جراحی، باید بیماران مراقبتهای بعد از عمل تنگی مجرای ادراری را به بهترین شکل پیش ببرند. چند نمونه از این مراقبتها شامل موارد زیر هستند.

  • همانطور که می دانید مصرف مایعات فراوان نقش مهمی در جلوگیری از انواع عفونت های احتمالی بعد از جراحی تنگی مجرا دارد. بنابراین تا اندازه ای آب و مایعات بنوشید که رنگ ادرارتان به سمت بی رنگی و محو شدن زردی آن برود.
  • حتما به زمان مصرف داروهایی که اولوژیست شما تجویز کرده، دقت لازم داشته باشید و آنتی بیوتیک ها را در ساعت های تعین شده استفاده کنید.
  • انجام فعالیت های بسیار ساده و حتی یک قدم زدن معمولی، تا حد زیادی کمک کننده است. توجه کنید انجام فعالیتهای معمولی، به معنی پرهیز از انجام ورزش سنگین یا بلند کردن اجسامی که وزن زیادی دارند است.
  • سعی کنید با توجه به توصیه های پزشک معالج خود، پاکیزگی منطقه عمل شده را رعایت کنید و اگر قصد استفاده از سوند را دارید، باید سوندها کاملا استریل باشند.

نتیجه گیری

امیدواریم از این مطلب که منبع علمی و پزشکی آن دکتر حجت سلیمی، متخصص اورولوژی است، اطلاعات کافی را به دست آورده باشید. اگر در خصوص تنگی مجرا سوالی دارید به سایت  drhsalimi.com مراجعه کنید.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ