درمان دارویی و یا گیاهی سینوس روشهای قابل اطمینانی برای درمان ریشه ای این عارضه نیستند و در موارد اندکی، فقط به کاهش التهاب بیماری آن هم بصورت موقت کمک میکنند.در ادامه به بررسی این موضوع که بهترین درمان کیست مویی چیست؟ خواهیم پرداخت:
علل کیست پیلونیدال
علت ایجاد کیست مشخص نیست اما اصطکاک و فشار ممکن است موها را به داخل پوست وادار کند. بدن با موها به عنوان یک جسم خارجی برخورد میکند و در اطراف آن عفونت ایجاد میکند. کیست پیلونیدال ممکن است مادرزادی یا اکتسابی باشد. اگر مادرزادی باشد، احتمالاً به عنوان نقصی شروع شده است که در زمان تولد شما وجود داشته است. مدتی بعد، این نقص باعث ایجاد عفونت شد. اگر اکتسابی باشد، ممکن است بزرگ شدن یک عفونت ساده فولیکول مو یا در نتیجه نفوذ مو به پوست و ایجاد عفونت باشد. عوامل خطر عوامل زیر ریسک ابتلای شما به کیست پیلونیدال را افزایش میدهد:- سابقه شخصی یا خانوادگی مشکلات مشابه مانند آکنه، کورک، فولیکولیت و کیستهای چربی
- مقدار زیادی مو در منطقه
- آسیب استخوان دنبالچه
- اسب سواری، دوچرخه سواری
- نشستن طولانی مدت
- چاقی
- پوشیدن لباسهای تنگ
- چاقی و اضافه وزن
شناسایی علائم سینوس پیلونیدال
ممکن است در ابتدا هیچ علامت قابل توجهی به جز فرورفتگی کوچک و گودی مانند روی سطح پوست خود نداشته باشید. با این حال، هنگامی که فرورفتگی عفونی شود، به سرعت به کیست (کیسه بسته پر از مایع) یا آبسه (بافت متورم و ملتهب که در آن چرک جمع می شود) تبدیل میشود. علائم عفونت کیست مویی عبارتند از:- درد هنگام نشستن یا ایستادن
- تورم کیست
- پوست قرمز و دردناک اطراف ناحیه
- ترشح چرک یا خون از آبسه که باعث ایجاد بوی بد می شود
- موهای بیرون زده از ضایعه
- ایجاد بیش از یک مجرای سینوسی یا سوراخ در پوست
- شما همچنین ممکن است تب با درجه پایین را تجربه کنید، اما این بسیار کمتر رایج است.
معاینه و تشخیص بیماری
پزشک در ابتدا سوابق شما را بررسی میکند و سپس معاینه فیزیکی انجام میشود. گاهی اوقات ممکن است اطلاعات زیر از شما خواسته شود:- آیا تغییری در ظاهر بیماری سینوس پیلونیدال ایجاد شده است؟
- آیا خروج چرک و عفونت وجود داشته است؟
- آیا علائم دیگری دارید؟
در خانه چه کاری می توانم انجام دهم؟
تنها راه خلاص شدن از شر کیست پیلونیدال از طریق یک عمل جراحی جزئی یا روش نوین لیزر است. اما چند کار وجود دارد که میتوانید در خانه انجام دهید تا درد و ناراحتی را در این بین کاهش دهید. سعی کنید چند بار در روز از کمپرس گرم و مرطوب روی کیست استفاده کنید. گرما به بیرون کشیدن چرک کمک میکند و به کیست اجازه تخلیه میدهد. این میتواند درد و خارش را تسکین دهد. همچنین ممکن است سعی کنید منطقه را در یک حمام گرم و کم عمق خیس کنید و حمام سیتز را امتحان کنید. اگر کیست درد میکند، میتوانید از یک ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن (ادویل) استفاده کنید.کیست مویی چگونه درمان میشود؟
اگر کیست عفونی شده باشد، معمولاً باید توسط پزشک شما تخلیه شود. تخلیه و جراحی کیست مویی عفونت را درمان میکند و درد و التهاب سینوس هم بعد از درمان از بین میرود. حتی اگر کیست عفونی نشده باشد، باز کردن و تخلیه آن برای تسکین درد و جلوگیری از عفونت توصیه میشود.- عمل جراحی باز: در درمان کیست مویی با روش جراحی باز، بخشی از پوست پیرامون این عارضه با چاقو برش می خورد و عفونت خارج می شود. در این روش زخم بسته نمیشود تا بطور طبیعی التیام یابد که معمولا چندین هفته طول میکشد و باید کاملا طبق دستور پزشک از آن مراقبت شود. مزیت این روش در این است که به دلیل حذف کل بافت ملتهب و درگیر بیماری، احتمال عود مجدد بسیار کم است.
- جراحی بسته: بدین معنا است که فقط بخش سینوس یا کیست برداشته میشود. در این روش برش سینوس تقریبا بیضی شکل است و سپس دو طرف برش به هم رسانده و بخیه می خورد. مزیت این روش در صورت موفقیت این است که زخم سریع تر التیام می یابد ولی احتمال برگشت سینوس و یا عفونت محل در مقایسه با روش اول بیشتر است. البته درصورتیکه بخیه از بین کفل ها به بیرون زده شود خطرهای احتمالی کمتر خواهند بود.
- تکنیک جراحی پلاستیک: در بعضی موارد که سینوس تکراری و گسترده است برای برداشتن سینوس و پوست پیرامون جراحی پلاستیک توصیه میشود.
- جراحی کیست مویی با لیزر: در عصر حاضر به دلیل پیشرفت علم پزشکی و پیدایش روش های نوین درمانی، بیماران دیگر ملزم به تحمل مشکلات جراحی به روش های قدیمی و تحمل درد و ناراحتی های بعد از آن نیستند. بهترین درمان کیست مویی بدون جراحی و با لیزر است که در حال حاضر مورد استفاده قرار می گیرد. لیزر به عنوان روشی قطعی و بدون بازگشت شناخته شده و نیازی به بیهوشی یا بستری شدن در بیمارستان را نخواهد داشت.
- روش درمان کیست مویی با لیزر یا جراحی لیزر کیست مویی مزایای بی شماری در مقایسه با سایر درمانها دارد که عدم ایجاد درد و خونریزی، عدم نیاز به پانسمان و همچنین کوتاه و آسان شدن دوران نقاهت از مهم ترین امتیازات این روش شمرده میشود.
- نحوه درمان کیست مویی با لیزر و تفاوتهای آن با عمل جراحی یکی از سوالاتی است که زیاد از سوی بیماران با آن مواجه میشویم.
پیشگیری از عود مجدد کیست مویی
هنگامی که کیست پیلونیدال را با جراحی تخلیه کردید، چندین کار وجود دارد که میتوانید برای کاهش خطر ابتلا به کیست دیگر انجام دهید. ابتدا سعی کنید از نشستن طولانی مدت خودداری کنید، که باعث ایجاد فشار بر ناحیه ای می شود که کیست پیلونیدال در آن ایجاد میشود. اگر شغل شما مستلزم این است که بیشتر روز را بنشینید، سعی کنید هر ساعت چند دقیقه را به ایستادن و پیاده روی سریع اختصاص دهید. حمل وزن اضافی همچنین میتواند شما را مستعد ایجاد کیست پیلونیدال کند. پزشک شما میتواند به شما ایده بهتری در مورد اینکه آیا وزن شما ممکن است در کیست شما نقش داشته باشد، ارائه دهد. در نهایت سعی کنید ناحیه بین گونه های باسن خود را تا حد امکان تمیز و خشک نگه دارید. پوشیدن لباس های مناسب می تواند به جلوگیری از جمع شدن عرق در آنجا کمک کند. علاوه بر این، موهایی را که در نزدیکی بالای باسن رشد کردهاید، از بین ببرید.آیا این مطلب برای شما مفید بود؟