فشارخون بالا، رایج ترین عامل خطر قابل پیشگیری در بروز بیماری قلبی است. این بیماری حتی اگر بدون علامت باشد، می تواند به رگ های خونی و اندام های فرد، به ویژه قلب، مغز، چشم ها و کلیه ها آسیب برساند.
نمک یا سدیم موجود در نمک، مهم ترین عاملی است که منجر به فشارخون بالا و بیماری قلبی می شود. این موضوع به دلیل تاثیرگذاری سدیم بر تعادل مایعات موجود در خون است. عواملی مانند سیگار کشیدن، داشتن اضافه وزن، نداشتن فعالیت فیزیکی، رژیم های غذایی پر نمک، استرس و اضطراب و عوامل ژنتیکی نیز از مهمترین دلایلی است که در ابتلا به فشارخون تاثیر بسزایی دارد.
سبک زندگی ناسالم و رژیم های غذایی نامناسب، می تواند به مرور زمان بر روی بدن تاثیرات منفی بگذارد. سبک زندگی ناسالم می تواند منجر به مشکلاتی در وزن شود. چاق بودن یا داشتن اضافه وزن می تواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.
بعضی از افراد به طور ژنتیکی مستعد این بیماری هستند. علت این موضوع ممکن است جهش یا اختلالات ژنتیکی به ارث رسیده از والدین باشد.
علائم فشارخون بالا در افراد متفاوت است. این عارضه می تواند باعث بروز علائمی مانند سردرد، تاری دید، سرگیجه، سردی دست و پا یا تکرر ادرار شود. در بسیاری از مواقع افزایش جزئی فشارخون علامتی ندارد.
درمان فشارخون بالا
ایجاد تغییرات سالم در سبک زندگی می تواند در کنترل عواملی که منجر به فشارخون بالا می شود، کمک کند.
داشتن رژیم غذایی که برای قلب هم مفید است، به کنترل و بهبود این بیماری کمک می کند. باید تلاش شود میوه ها، سبزی ها، غلات غنی شده و پروتئین های کم چرب مانند ماهی در رژیم غذایی گنجانده شود.
دکتر «محمدعلی بابایی بیگی»، فوق تخصص بیماری های قلب و عروق و عضو هیات علمی گروه داخلی دانشگاه علوم پزشکی شیراز