تحقیقات جدید نشان میدهد که انجام مدیتیشن فشرده میتواند عملکرد سیستم ایمنی بدن را تقویت کند. البته پژوهشگران تاکید کردند انجام کوتاه مدت، اما مداوم مدیتیشن نیز میتواند همین نتیجه را داشته باشد.
در حال حاضر در سطح جهانی انجام مدیتیشن برای رهایی از اضطراب و به دست آوردن آرامش توصیه میشود، اما در این میان تحقیقات جدید نشان میدهد مدیتیشن در سطح شدید ممکن است تقویت قابل توجهی در عملکرد درونی سیستم ایمنی بدن داشته باشد.
پژوهشگران در یک پروژه تحقیقاتی، نمونه خونی و تصاویری از فعالیت ژنتیکی بیش از ۱۰۰ مرد و زن پیش و پس از مدیتیشن گرفته و آنها را تجزیه و تحلیل کردند. این تجزیه و تحلیلها نشان میدهد که مدیتیشن فعالیت صدها ژن را که به طور مستقیم در تنظیم پاسخ ایمنی نقش دارند، افزایش میدهد.
محققان تاکید کردند که مطالعه آنها شامل جلسات مدیتیشن روزانه ۱۰ ساعته بود که به مدت هشت روز متوالی در سکوت کامل انجام شد. در دنیای واقعی، تکرار این روشها برای بیشتر مردم غیر ممکن است.
ویجایندران چاندران (Vijayendran Chandran) استادیار اطفال و علوم اعصاب در کالج پزشکی دانشگاه فلوریدا و از پژوهشگران این پروژه معتقد است مدیتیشن میتواند نقش مهمی در درمان بیماریهای مختلف مرتبط با ضعف سیستم ایمنی داشته باشد. به گفته وی مدیتیشن مداوم به صورت کوتاه مدت در هر روز ممکن است سیستم ایمنی بدن را بهبود بخشد. برای نمونه برنامهای دو ماهه با ۲۰ دقیقه مدیتیشن در روز اثر بخش خواهد بود.
در این پروژه تحقیقاتی ۱۰۶ زن و مرد با میانگین سنی ۴۰ سال شرکت کردند. این افراد در یک دوره هشت روزه و با شرایط صرف غذای گیاهی و برنامه خواب منظم و ۱۰ ساعت مدیتیشن همراه با سکوت در روز مورد بررسی قرار گرفتند. به گزارش خبرگزاری sinapress، نتایج نشان میدهند که سه ماه پس از پایان دوره، فعالیتهای ۲۲۰ ژن مرتبط با سیستم ایمنی از جمله ۶۸ ژن درگیر با سیگنال دهی اینترفرون افزایش پیدا کرده که نقش مهمی در پاسخ سیستم ایمنی بدن دارد.
محققان خاطرنشان کردند با توجه به اینکه پروتئینهای اینترفرون به طور موثر به عنوان محرکهای سیستم ایمنی عمل میکنند، چنین سیگنالهایی میتوانند برای ایجاد یک دفاع موثر در برابر شرایط مختلف سلامتی از جمله سرطان، ام اس یا حتی کووید۱۹ نقش کلیدی داشته باشد. پیش از این متخصصان، فعالیت ناکافی اینترفرون را یک مشکل در میان بیماران مبتلا به نوع شدید کووید۱۹ معرفی کرده اند.
به گفته پژوهشگران، تقریباً تمام ژنهای پاسخ اینترفرون (یعنی ۹۷ درصد) شرکت کنندگان با مدیتیشن فعال شدند، اما با تکیه بر دادههای فعالیت ژنی در دسترس عموم که از بیماران کووید ۱۹به دست میآیند، این رقم، ۷۶ درصد در میان مبتلایان به بیماری خفیف کرونا و فقط ۳۱ درصد در میان بیماران نوع شدید بیماری گزارش شده است. در همین زمان، محققان دریافتند، در حالی که فعالیت ژن سیگنال دهنده التهاب پس از مدیتیشن عمیق ثابت باقی میماند، این سیگنالها در میان بیماران مبتلا به نوع شدید کووید ۱۹ دیده میشوند.
چاندران معتقد است مدیتیشن میتواند روزی به درمانهای رفتاری برای حفظ سلامت مغز و اصلاح بیماریهای عصبی غیرقابل برگشت فعلی تبدیل شود. در ضمن پژوهشگران تاکید دارند افراد با انجام کوتاه مدت، اما مداوم مدیتیشن در خانه میتوانند همین تقویت سیستم ایمنی را به دست آورند.