قرص سیپروفلوکساسین برای انواع مختلف عفونتهای باکتریایی مورد استفاده قرار میگیرد. این قرص در دسته آنتی بیوتیکهای کینولون قرار دارد. قرص سیپروفلوکساسین با توقف رشد باکتریها به درمان عفونت ناشی از باکتری منجر به بهبودی فرد میشود. این قرص از جمله رایجترین داروهایی است که برای درمان عفونتهای تنفسی و ادراری مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از کاربردهای اساسی این دارو درمان عفونتهای گلو است. ما در ادامه این مطلب نحوه مصرف، عوارض، موارد احتیاط و همچنین نکات مهم در رابطه با استفاده از این دارو در زمان شیردهی را بررسی میکنیم. پیشنهاد میکنیم در ادامه همراه ما باشید.
سیپروفلوکساسین چیست؟
سیپروفلوکساسین (Ciprofloxacin) در بازار دارو با نامهای دیگری از جمله سیپروکینول، سیپروتد، ویال اینفو-لوگزاسین و سیپروکسیم شناخته میشود.
داروی سیپروفلوکساسین نوعی آنتیبیوتیک قوی است که در درمان عفونتهای میکروبی و باکتریایی موثر است. وقتی از آنتیبیوتیکهای ضد باکتری صحبت میکنیم منظورمان این است که این دارو مستقیما باکتریها را از بین میبرد.
قرص سیپروفلوکساسین در دو دوز 250 و 500 تولید و عرضه میشود. قرص 500 سیپروفلوکساسین به دلیل پوشش دادن طیف وسیعی از باکتریها برای انواع عفونتهای باکتریایی مورد استفاده قرار میگیرد، به همین خاطر است که پزشکان عموما از این دارو برای درمان عفونتهای جدی استفاده میکنند.
شکل 250 این دارو برای کودکان و سالمندان تجویز میشود و دوز پایینتر دارو است. به هر حال تصمیمگیری در مورد دوز مصرفی مسئلهای است که تنها باید پزشک آن را تشخیص دهد، بهخصوص که این دارو یک داروی ضد باکتری است و نباید آن را به صورت خودسر مصرف کرد.
کاربرد قرص سیپروفلوکساسین
همانطور که بالاتر هم اشاره کردیم این قرص برای درمان عفونتهای باکتریایی بسیار مفید است. از اصلیترین کاربردهای این قرص میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درمان آبسه و سوختگی
- درمان عفونتهای ادراری
- درمان عفونتهای دستگاه تنفسی از جمله عفونت ریه، حلق، گلو، برونشیت و سینوزیت
- درمان عفونتهای پوستی و بافت نرم مانند زخمهای عمیق
- درمان عفونتهای استخوانی و مفاصل
- درمان عفونت روده
- درمان عفونت گوش
- درمان عفونتهای کلیوی
نحوه مصرف و هشدارها در مورد قرص سیپروکسیم
قبل و حین مصرف این دارو به نکات زیر دقت کنید:
- قبل از مصرف حتما بروشور دارو را مطالعه کنید تا اطلاعات کافی از دارو بدست بیاورید.
- دوز دارو تنها با تشخیص پزشک مشخص میشود و این دوز از فردی به فرد دیگر و بسته به بیماری متفاوت است.
- مدت زمان مصرف آنتیبیوتیکها عموما یک هفتهای است، مگر اینکه با تشخیص پزشک مدت زمان بیشتری باید دارو را مصرف کنید.
- دو ساعت قبل و بعد از مصرف این قرص مولتیویتامین مصرف نکنید.
- از مصرف دو دوز به صورت همزمان خودداری کنید.
- از جویدن دارو جدا خودداری کنید.
آیا قرص سیپروفلوکساسین برای عفونت گلو خوب است؟
سوالی که برای بسیاری از افراد پیش میآید این است که آیا قرص سیپروفلوکساسین برای عفونت گلو خوب است یا خیر؟ بالاتر اشاره کردیم که این قرص برای درمان عفونتهای باکتریایی دستگاه تنفسی هم مورد استفاده قرار میگیرد.
در نتیجه برای درمان عفونت گلو هم کاربرد دارد. همچنین نتایج نشان میدهند که این قرص نسبت به قرصهای دیگری از جمله آموکسیسیلین اثر بهتری در درمان درد، عفونت و التهاب گلو دارد. در نتیجه اگر عفونت گلو ناشی از باکتری باشد میتوان از این قرص ضد باکتری برای درمان آن کمک گرفت.
عوارض مصرف قرص سیپروفلوکساسین
دقت کنید که این دارو تنها باید با تشخیص و تجویز پزشک مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین پزشک هم تنها با بررسی و در نظر گرفتن وضعیت بیمار و شدت بیماری به سراغ چنین دارویی میرود. بنابراین در صورتی که بیمار به مصرف چنین دارویی نیاز داشته باشد عوارض آن بسیار ناچیز خواهد بود. به طور کلی برخی از رایجترین عوارض قرص سیپروفلوکساسین عبارت هستند از:
- سردرد
- تهوع
- اسهال
- سرگیجه
- سبکی سر
- اختلال در خواب
در صورتی که بعد از مصرف این دارو چنین عوارضی را تجربه میکنید بهتر است که مصرف آن را قطع کنید و وضعیت خودتان را با پزشک در میان بگذارید تا دوز دارو عوض شود یا اینکه به سراغ جایگزین دیگری بروند.
موارد احتیاط و منع مصرف قرص سیپروفلوکساسین
سیپروفلوکساسین از جمله داروهایی است که تنها باید زیر نظر پزشک مصرف کنید. بنابراین اگر پزشک این دارو را به شما تجویز کرده مطمئنا شرایط و شدت بیماریتان را در نظر گرفته است.
به طور کلی اگر شرایط ویژهای مانند بارداری دارید یا در دوران شیردهی هستید حتما این موارد را قبل از مصرف با پزشک در میان بگذارید.
عموما پزشکان برای افرادی که در دوران بارداری هستند به سراغ آنتیبیوتیکهای دیگری میروند، مگر اینکه مزایای مصرف سیپروفلوکساسین در دوران بارداری بیشتر از خطرات آن باشد.
قرص سیپروفلوکساسین در کودکان
سیپروفلوکساسین اولین انتخاب برای درمان عفونتهای باکتریایی در کودکان نیست. به این خاطر که احتمال آسیب زدن به مفاصل کودکان وجود دارد. با این حال زمانی که عفونتهای کودکان مانند عفونت دستگاه ادراری بسیار شدید باشد پزشکان از دوز 250 این قرص استفاده میکنند. به طور کلی پزشکان تنها زمانی از این دارو برای کودکان استفاده میکنند که هیچ آنتیبیوتیک جایگزین و مناسبی نداشته باشند.
قرص سیپروفلوکساسین در دوران شیردهی
یکی از شرایطی که باید حین آن با احتیاط قرص سیپروفلوکساسین را مصرف کنید دوران شیردهی است. مصرف این قرص در دوران شیردهی حتما باید زیر نظر متخصص زنان و زایمان صورت بگیرد. از طرفی مصرف این قرص در دوران شیردهی باعث شده که دارو از طریق شیر به نوزاد منتقل شود و عوارضی مانند تاخیر در سرعت رشد نوزاد، تحریک سیستم عصبی مرکزی نوزاد و ایجاد حساسیتهای ناخواسته گوارشی را به همراه دارد.
تداخلات دارویی قرص سیپروفلوکساسین
اگر هر داروی دیگری مصرف میکنید باید قبل از مصرف یک قرص جدید چه از دسته آنتیبیوتیکها و چه از دسته داروهای عمومی تداخلات دارویی را در نظر بگیرید. از جمله داروهایی که ممکن است با این آنتیبیوتیک تداخل داشته باشند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- رقیق کننده خون مانند وارفارین (Warfarin)
- دوفتیلید (dofetilide)
- متنامین (methenamine)
- کینیدین (quinidine)
- سوتالول (sotalol)
- فنیتوئین (Phenytoin) دارویی برای صرع
- تیزانیدین (Tizanidine) داروی گرفتگی عضلات
- مکمل آهن مانند فروس سولفات (ferrous sulfate)
- آمیودارون (Amiodarone) داروی قلب
- داروی دیابت
- پردنیزولون (Prednisolone)
- سایر آنتیبیوتیکها مانند آزیترومایسین (Azithromycin)
- داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند آسپرین(به اختصار آ.اس.آ)، ایبوپروفن(Ibuprofen)، ناپروکسن(Naproxen)، دیکلوفناک(Diclofenac)
بنابراین حتما پیشنهاد میکنیم قبل از استفاده لیست داروهایی که در حال حاضر مصرف میکنید را با پزشک در میان بگذارید تا خطری شما را تهدید نکند.
سخن پایانی
همانطور که دیدید قرص سیپروکسیم برای درمان عفونتهای باکتریایی مورد استفاده قرار میگیرد، از عفونت ادراری گرفته تا عفونتهای دستگاه تنفسی مانند عفونت گلو. همچنین این دارو در دوز 250 و 500 در دسترس است که دوز پایینتر آن برای کودکان و افراد سالمند تجویز میشود. از طرفی دوز بالاتر آن تنها در صورتی که وضعیت بیمار وخیم باشد مورد استفاده قرار میگیرد. اگر در مورد این دارو به اطلاعات بیشتری نیاز دارید همین حالا سری به سایت درمانکده بزنید. درمانکده علاوه بر داشتن مجله پزشکی بروز دارای لیست کاملی از متخصصین است که میتوانید در صورت نیاز از آنها مشاوره آنلاین صوتی، متنی و تصویری دریافت کنید. همچنین میتوانید طیف وسیعی از محصولات آرایشی، بهداشتی و محصولات کودکان را از داروخانه درمانکده تهیه کنید و در سریعترین زمان ممکن تحویل بگیرید.
انتشار از طریق پابجت