کاربردهای سابسیژن در درمان اسکارهای آکنه

سابسیژن روشی درمانی است که برای آزادسازی اسکارهایی که به بافت‌های عمیق‌تر چسبیده‌اند، به کار می‌رود. در فرآیند تشکیل اسکار، کلاژن جدیدی تولید می‌شود که به اندازه کلاژن طبیعی پوست، انعطاف‌پذیر و منظم نیست. این کلاژن غیرطبیعی می‌تواند به بافت‌های عمقی متصل شده و با ایجاد کشش، جای زخم را به سمت داخل بکشد و […]

سابسیژن روشی درمانی است که برای آزادسازی اسکارهایی که به بافت‌های عمیق‌تر چسبیده‌اند، به کار می‌رود. در فرآیند تشکیل اسکار، کلاژن جدیدی تولید می‌شود که به اندازه کلاژن طبیعی پوست، انعطاف‌پذیر و منظم نیست. این کلاژن غیرطبیعی می‌تواند به بافت‌های عمقی متصل شده و با ایجاد کشش، جای زخم را به سمت داخل بکشد و در نتیجه، فرورفتگی‌هایی را در محل اسکار ایجاد کند. سابسیژن با شکستن این اتصالات فیبروزی، به از بین بردن جای زخم و بهبود ظاهر آن کمک می‌کند.

اسکار آکنه شایع‌ترین عارضه از فرآیند التهابی آکنه است و تقریباً 95 درصد از بیماران مبتلا به آکنه ولگاریس را تحت تأثیر قرار می‌دهد؛ در ادامه خواهیم دید که سابسیژن برای درمان جای جوش چگونه عمل می‌کند.

سابسیژن چیست و چه کاربردهایی دارد؟

سابسیژن که جراحی بدون برش زیر جلدی نیز نامیده می‌شود، اولین بار در سال 1995 به منظور درمان اسکارها و چین و چروک‌های عمیق پوست معرفی شد. در این روش، با استفاده از سوزن‌های مخصوص، برش‌های ظریفی در زیر پوست ایجاد می‌شود تا رشته‌های فیبروتیکی که باعث چسبندگی اسکار به بافت‌های زیرین شده‌اند، شکسته شوند.

با آزادسازی این چسبندگی‌ها و تحریک تولید کلاژن جدید، فرو رفتگی‌های پوستی برطرف شده و ظاهری صاف‌تر به آن می‌بخشد. از آنجایی که در این روش برش‌های جراحی قابل مشاهده‌ای روی سطح پوست ایجاد نمی‌شود، به آن جراحی “بدون برش” نیز می‌گویند.

یکی از کاربردهای بسیار مهم سابسیژن، بهبود اسکارهای ناشی از آکنه است. سابسیژن برای درمان جای جوش توسط دکتر سعید پارسیان فر ، غالبا بخشی از یک برنامه درمانی است که شامل سایر درمان‌ها مانند TCA Cross، لیزر فرکشنال، میکرونیدلینگ و اندولیفت نیز می‌شود.

سابسیژن در درمان چه نوع اسکارهایی موثر است؟

سابسیژن روشی موثر در بهبود انواع مختلف اسکارهای فرورفته است که در اثر کشیده شدن پوست به سمت پایین توسط بافت اسکار ایجاد می‌شوند. این روش درمانی به ویژه برای اسکارهای غلتکی آکنه و اسکارهای جعبه‌ای شکل آکنه که ظاهر پوست را به شدت تحت تاثیر قرار می‌دهند، کاربرد دارد.

سابسیژن برای درمان اسکار
سابسیژن برای درمان اسکار

 

آکنه به عنوان یک اختلال التهابی پوست شناخته می‌شود که در آن منافذ پوست مسدود شده و منجر به بروز جوش می‌گردد. این عارضه پوستی نه تنها در سطح اپیدرم، بلکه در لایه‌های عمقی پوست نیز التهاب ایجاد می‌کند. در دوره‌های تشدید بیماری، التهاب در لایه‌های زیرین پوست منجر به آسیب بافتی و در نهایت شکل‌گیری اسکار می‌گردد.

در سال‌های اخیر، بسیاری از تکنیک‌های جدید برای به حداکثر رساندن نتایج حاصل از سابسیژن به عنوان یک روش کم تهاجمی، برای درمان اسکار آتروفیک آکنه توسعه یافته‌اند. نتایج یک مقاله مروری که در سال 2023 منتشر شد، نشان می‌دهد که چهار دسته اصلی از ابزارهای سابسیژن وجود دارد که معمولاً برای درمان اسکارهای آتروفیک آکنه استفاده می‌شوند:

  • سوزن‌ها
  • کانولاها
  • سیم‌ها
  • ابزارهای تیغه‌ای بلانت

استفاده از این دستگاه‌ها بر اساس عمق اسکار، ترجیح شخصی و گزینه‌های درمان ترکیبی متفاوت است.

روش انجام پروسیجر

پیش از انجام سابسیژن، ناحیه مورد نظر به صورت موضعی، بی‌حس می‌شود. حالا یک سوزن زیرپوستی در زیر جای زخم وارد می‌شود تا الیافی که آن را به سمت پایین می‌کشند برش دهد. سپس، بدن شما به طور خودکار تولید کلاژن را برای بهبود زخم و بلند کردن پوست افزایش می‌دهد و انتظار می‌رود زخم در حدود شش تا ده هفته بهبود یابد.

بلافاصله پس از انجام پروسیجر، استفاده از کیسه‌های یخ روی ناحیه به کاهش تورم کمک کند، اما باید انتظار درجه ای از کبودی و تورم را برای چند روز بعد از آن داشته باشید در حالی که روش استریل ما خطر عفونت را به حداقل می رساند.

عوارض سابسیژن

خوشبختانه، خطرات و عوارض ناشی از سابسیژن خیلی رایج نیستند و خطر اصلی ایجاد کبودی است. همچنین، امکان بروز خونریزی و تشکیل هماتوم ( تجمع خون زیر پوست) وجود دارد. با این حال، استفاده از بی‌حسی موضعی این احتمال را به حداقل می‌رساند. در برخی موارد، هماتوم ممکن است نیازمند مداخلات درمانی بیشتری باشد.

احساس بی‌حسی موقت در نواحی تحت درمان نیز از عوارض شایع بوده و معمولاً بین 2 تا 4 ماه به طول می‌انجامد؛ اما بروز بی‌حسی دائمی در این موارد بسیار نادر است.

سایر خطرات غیر معمول شامل موارد زیر است:

  • آسیب عصبی منجر به ضعف عضلانی
  • عفونت
  • تشکیل ندول‌های کلاژنی
  • ایجاد انواع مختلف اسکار
  • تغییر رنگ پوست
  • تورم مزمن و لنف ادم
  • افتادگی

این عوارض اگرچه نادر هستند، اما می‌توانند بر نتایج درمان تاثیرگذار باشند. همچنین، امکان پیش‌بینی دقیق میزان بهبودی پس از سابسیژن وجود نداشته و در برخی موارد، بهبودی ممکن است بسیار جزئی باشد. همه این موارد، اهمیت مهارت پزشک برای انجام سابسیژن تأیید می‌کنند.

آیا سابسیژن برای درمان اسکار آکنه بهترین گزینه است؟

سابسیژن اغلب در کنار سایر درمان‌های پزشکی برای کاهش جای زخم آکنه توصیه می‌شود. این درمان‌ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • میکرونیدلینگ درماپن: یک درمان کاملاً طبیعی است که هم اثرات ضد پیری و هم اثرات ترمیم‌کننده دارد و برای بهبود قابل توجه اسکارهای آتروفیک به دنبال آکنه، جراحات، اسکار آبله مرغان یا منافذ بزرگ استفاده می‌شود.
  • درم ابریژن: در این روش، از یک دستگاه خاص استفاده می‌شود تا لایه‌های خارجی پوست، با هدف برداشتن و تراز کردن بالاترین لایه پوست به صورت کنترل‌شده ساییده شوند. بلافاصله پس از انجام این عمل، قرمزی و تورم در ناحیه درمان شده مشاهده خواهد شد. با ترمیم پوست، بافت جدیدی شکل می‌گیرد که معمولاً سطحی صاف‌تر و یکدست‌تر دارد.
  • لیزر درمانی: این درمان شامل استفاده از لیزر برای برداشتن بالاترین لایه پوست و التیام جای زخم است.

درمان ترکیبی سابسیژن و میکرونیدینگ برای درمان اسکار آکنه

نتایج یک مطالعه در رابطه با ترکیب سابسیژن و میکرونیدلینگ ، نشان داد که اکثریت قریب به اتفاق بیماران (95.6 درصد)، بهبود قابل توجهی در ظاهر اسکارهای خود تجربه کردند. با توجه به این یافته‌ها، می‌توان نتیجه گرفت که تلفیق این دو روش درمانی، اثربخشی قابل توجهی در بهبود اسکارهای آتروفیک داشته و از نظر اقتصادی نیز بسیار مقرون به صرفه است.

سخن پایانی

سابسیژن روشی سرپایی، ایمن و مؤثر در کاهش ظاهر اسکارهای ناشی از آکنه محسوب می‌شود که با استفاده از یک سوزن ظریف، چسبندگی‌های ایجاد شده در زیر اسکارها شکسته شده و تولید کلاژن تحریک می‌گردد. البته سابسیژن برای تمامی انواع اسکارها مناسب نبوده و بهتر است همراه با سایر روش‌های درمانی اسکار آکنه به کار رود.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ