بیرون زدگی دیسک به وضعیتی گفته میشود که در آن بخش بیرونی دیسک آسیب میبیند و علت اصلی آن خارج شدن قسمت ژلهای یا همان هسته دیسک بین مهرهای است. این حالت ممکن است با وجود سالم بودن یا در حالتی که لیگامنتها آسیب دیدهاند رخ دهد. این بیماری که یکی از شایعترین مشکلات ارتوپدی و ستون فقرات است گاها بر اثر ضربه، فشار ناگهانی و آسیبدیدگی اتفاق میافتد.
از طرفی افزایش سن هم در بروز این بیماری نقش دارد. همچنین زمانی که بیرون زدگی دیسک اتفاق میافتد فشار بسیار زیادی به اعصاب مجاور وارد میکند که همین موضوع باعث شده بیمار درد زیادی را تجربه کند و بهتر است برای درمان به بهترین دکتر فوق تخصص دیسک کمر در تهران مراجعه کنید. در ادامه میخواهیم ببینیم که آیا راه رفتن برای بیرون زدگی دیسک کمر خوب است یا خیر؟ همراه ما باشید.
منظور از بیرون زدگی دیسک چیست؟
بیرون زدگی دیسک که با نام فتق دیسک هم شناخته میشود به وضعیتی اشاره دارد که در آن یکی از دیسکهای بین مهرهای از جای خود خارج شده باشد.
دقت کنید که دیسکهای ستون فقرات دارای دو قسمت هسته و حلقه هستند. هسته همان قسمت داخلی، مرکزی و ژلهای آن است. از طرفی بخش حلقه قسمت بیرونی و سختتر دیسک محسوب میشود.
بنابراین زمانی که فشار بیش از اندازهای به دیسکها وارد شود قسمت هسته بیرون میزند یا اینکه بر اثر آسیبدیدگی پاره شده که همین موضوع باعث بیرون زدگی دیسک میشود.
انواع بیرون زدگی دیسک
بیرون زندگی دیسک یا همان فتق دیسک دارای انواع مختلفی است که در ادامه آنها را بررسی میکنیم:
- برآمدگی دیسک(پروتروژن): به حالتی اشاره دارد که دیسک نخاعی و تمامی لیگامنتها سالم و بدون آسیب هستند و همگی با هم به رشتههای عصبی فشار وارد میکنند.
- بیرون زدگی دیسک(اکستروژن): به حالتی گفته میشود که بخش بیرونی دیسک نخاعی پاره میشود که خارج شدن قسمت هسته مرکزی به معنی بیرون زدگی دیسک است.
- جدا شدن دیسک: در صورتی که بخش مرکزی و ژلهای از بخش اصلی جدا شود در واقع دیسکها از یکدیگر جدا میشوند.
علت بیرون زدگی دیسک
از علل و فاکتورهای موثر در بروز این بیماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش سن
- رانندگیهای طولانی مدت
- نشستنهای طولانی مدت
- سیگار کشیدن و مصرف نیکوتین
- آسیبدیدگی در ورزشهای تهاجمی
- پرت شدن از بلندی و زمین خوردن
- انجام حرکات تکراری برای طولانی مدت
- بلند کردن اشتباه اجسام سنگین به صورت ناگهانی
- مردان بیشتر از زنان در معرض خطر این عارضه هستند
- چاقی و اضافه وزن میتواند فشار وارد شده به ستون فقرات را دوچندان کند
علائم و نشانههای بیرون زدگی دیسک کمر کداماند؟
همانطور که بالاتر گفتیم افزایش سن یکی از علل اصلی بیرون زدگی دیسک است. به این خاطر که با بالا رفتن سن مایع مرکزی و ژلهای هسته دیسک خاصیت خود را از دست میدهد و دیسکها دیگر حالت ژلهای ندارند و نمیتوانند در تمامی جهات چرخش کافی داشته باشند. به همین خاطر است که با سادهترین حرکتها در سنین بالا افراد با مشکلات ستون فقرات مواجه میشوند.
همچنین بد نیست بدانید که بیشترین بیرون زدگی دیسک در قسمت پایینی دو دیسک آخر کمر دیده میشوند.
از علائم رایج بیرون زدگی دیسک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اسپاسم عضلانی
- اختلال در حفظ تعادل
- بیاختیاری ادرار و مدفوع
- درد و سفتی در ناحیه کمر
- درد در باسن یا ساق پاها
- گزگز یا بیحسی و ضعف در پاها
- درد ناگهانی در پشت حین فعالیت
- فلج و ناتوانی حرکتی اندامهای تحتانی
راهکارهای درمان بیرون زدگی دیسک کداماند؟
روشهای متعددی برای درمان بیرون زدگی دیسک در دسترس بوده که بسته به شدت آسیب و شرایط بیمار متفاوت هستند. یکی از اصلیترین روشهای درمانی خود مراقبتی و استراحت کافی بیماران است. به طور کلی پزشکان توصیه میکنند افرادی که درگیر فتق دیسک هستند به اندازه کافی استراحت کرده و از وارد کردن فشار بیش از اندازه به خود پرهیز کنند. از دیگر روشهای درمانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- جراحی
- آب درمانی
- طب فیزیکی
- طب سوزنی
- دارو درمانی
- حرکات اصلاحی
- تزریق PRP یا پلاسمای سرشار از پلاکت
آیا راه رفتن برای بیرون زدگی دیسک خوب است؟
سوالی که برای بسیاری از افراد پیش میآید این است که آیا راه رفتن برای بیرون زدگی دیسک خوب است یا خیر؟
پیادهروی و راه رفتن مادر تمامی ورزشها است. در صورتی که پزشک شما اجازه داده باشد شما میتوانید روزانه پیادهروی داشته باشید.
راه رفتن مزیتهای زیادی برای بدن به ویژه برای دیسک کمر دارد. از مزایای پیادهروی برای بیرون زدگی دیسک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش جریان خون
- افزایش دامنه حرکتی
- کمک به کاهش وزن
- افزایش کشش و انقباض عضلات
- تقویت ماهیچههای پشتیبان ستون فقرات
پیادهروی یک روش کم تهاجمی و کم هزینه برای بهبود بیرون زدگی دیسک است. دقت کنید که در ابتدا از مدت زمان کم شروع کنید و حتما قبل از پیادهروی کمی بدنتان را گرم کنید. به علاوه اینکه توصیه میکنیم حتما از کفش مناسب و مخصوص پیادهروی استفاده کنید تا آسیب و فشار کمتری به پاها و کمر وارد شود. از همه مهمتر اینکه قبل از شروع پیادهروی با پزشک خود مشورت کنید.
سخن پایانی
همانطور که دیدید بیرون زدگی دیسک یا همان فتق دیسک یکی از بیماریهای رایج ارتوپدی است که اغلب در مردان بیشتر از زنان دیده میشود. این بیماری به دلیل بیرون زدگی بخش هسته دیسک و آسیب رسیدن به قسمت بیرونی آن ایجاد میشود که افزایش سن، فشار و ضربه شدید علت اصلی این اتفاق هستند. اگر برای مدت زمان طولانی کمر درد دارید و دردتان مانع از انجام فعالیتهای روزانه شده یا اینکه بر روی کیفیت زندگیتان تاثیر گذاشته پیشنهاد میکنیم به سراغ بهترین دکتر فوق تخصص دیسک کمر در تهران بروید تا وضعیتتان بیشتر بررسی شود.