سونوگرافی آنومالی یک نوع فرآیند سونوگرافی است که به وسیلهی آن میتوان از سلامت جنین آگاه شد. انجام این فرآیند معمولاً در هفتهی 16 تا 18 بارداری صورت میگیرد و در صورت وجود داشتن نقص در جنین، این امکان موجود است تا جنین سقط شود و بارداری متوقّف گردد.
چه مواردی در سونوگرافی آنومالی تعیین میشوند؟
در این فرآیند مواردی همچون: محل قرارگیری جفت، میزان رشد جنین، امکان وجود نقایص مادرزادی و جنسیّت جنین تعیین میشود. لازم به ذکر است که احتمال وجود داشتن نقص در یک نوزاد بسیار پایین است و سونوگرافی آنومالی در بیشتر موارد حالتی شبیه به آزمایشات غربالگیری دارد و جای نگرانی برای مادران عزیز وجود ندارد.
در سونوگرافی آنومالی چه قسمتهایی از بدن جنین مورد بررسی قرار میگیرند؟
این فرآیند تمامی قسمتهای قابل تشخیص بدن نوزاد را مورد بررسی قرار میدهد. معمولاً تکنسینی که این فرآیند را انجام میدهد لیستی از شرح وظایف را در اختیار خود دارد که به وسیلهی آن میتواند این فرآیند را پیش ببرد. در این قسمت شما را با مواردی که در یک فرآیند سونوگرافی آنومالی مورد بررسی قرار میگیرند آشنا میکنیم.
بررسیهایی که بر روی سر نوزاد انجام میگیرند:
شکل و اندازهی سر جنین در این فرآیند تشخیص داده میشوند. همچنین، ممکن است که برخی ناهنجاریهای مغزی در این مرحله تشخیص داده شوند که نیازمند سقط شدن جنین باشند، ولی احتمال این امر بسیار پایین است.
بررسی وجود شکاف در لب جنین:
امکان تشخیص این ناهنجاری در سونوگرافی آنومالی وجود دارد ولی برای تأیید آن، نیاز است که عکسبرداریهای دقیقتری با سایر متودها صورت بگیرد.
بررسی ستون فقرات جنین:
ستون فقرات نوزاد از جمله قسمتهایی است که بیشترین نقصهای جنینی منجر به سقط شدن را به خود اختصاص میدهد. در فرآیند سونوگرافی آنومالی این امکان وجود دارد که این نقص تشخیص داده شود.
سلامتی قلب جنین:
قلب جنین یکی از اعضای مهمّی است که در طیّ یک سونوگرافی آنومالی مورد بررسی قرار میگیرد. البتّه لازم به ذکر است که به دلیل ضعف این تکنیک، امکان تشخیص تمامی نواقص قلبی وجود ندارد و برای مطمئن شدن از سلامت جنین حتماً باید عکسبرداری سه بعدی از قلب جنین صورت بگیرد.
بازوها، رانها، دستها و انگشتان جنین:
سلامت اعضای ذکر شده در سونوگرافی آنومالی مورد بررسی قرار میگیرند. همچنین، انگشتان دست و پای جنین شمرده میشوند تا تعداد آنها کم و یا زیاد نباشد. لازم به ذکر است که وجود نقص در انگشتان جنین میتواند نشاندهندهی نقص آشکار در سایر اعضای جنین باشد و باید آن را جدّی گرفت.
محل قرار گیری جفت:
در سونوگرافی آنومالی محل دقیق جفت تعیین میگردد و به پزشک متخّصّص اطلاع داده میشود. معمولاً جفتهایی که در قسمت پایینی رحم تشکیل شدهاند نیاز به پیگیری بیشتری دارند و چنانچه جفت در نزدیکی دهانهی رحم قرار نداشته باشد، جای نگرانی برای مادران وجود ندارد.
اقدامات لازم در صورت تشخیص نقص جدّی در بدن جنین کدامند؟
چنانچه نقصی جدّی در بدن جنین تشخیص داده شود، والدین جنین مجازند تا اقدام به سقط جنین نمایند. البتّه ناگفته نماند که این نقص باید توسّط سایر متودها تأیید گردد. در قوانین جمهوری اسلامی، امکان سقط جنین تا پایان هفتهی نوزدهم بارداری وجود دارد و به همین دلیل است که سونوگرافی آنومالی در 16 تا 18 ماهگی انجام میگیرد تا در صورت مشاهدهی مشکل جدّی، بارداری متوقّف شود.
امیدوارم که از این مطالب نهایت استفاده را برده باشید.