ارتودنسی نامرئی چیست؟

ارتودنسی نامرئی یکی از جدیدترین متدهای درمانی در اصلاح موقعیت دندان‌ها است. جابه‌جایی دندان‌ها و خروج از خط طبیعی دندانی، یکی از مشکلات شایعی است که برای دندان‌های شیری و دائمی رخ می‌دهد و در درازمدت باعث پوسیدگی و ازبین‌رفتن دندان‌ها خواهد شد. برای حل این مشکل معمولا از درمان ارتودنسی استفاده می‌شود. ارتودنسی اگرچه […]

ارتودنسی نامرئی یکی از جدیدترین متدهای درمانی در اصلاح موقعیت دندان‌ها است. جابه‌جایی دندان‌ها و خروج از خط طبیعی دندانی، یکی از مشکلات شایعی است که برای دندان‌های شیری و دائمی رخ می‌دهد و در درازمدت باعث پوسیدگی و ازبین‌رفتن دندان‌ها خواهد شد. برای حل این مشکل معمولا از درمان ارتودنسی استفاده می‌شود. ارتودنسی اگرچه باعث درمان این وضعیت می‌شود؛ ولی پلاک‌های فلزی مرسوم در آن باعث ایجاد چالش در برخی از بیماران می‌شود. تکنیک جدیدی که برای درمان ارتودنسی در اختیار متخصصین ارتودنسی قرار گرفته است، علاوه بر مزایای درمانی، باعث حفظ زیبایی فرد خواهد شد. در ادامه‌ی این مقاله به بررسی تکنیک ارتودنسی نامرئی خواهیم پرداخت؛ همراه ما بمانید.

ارتودنسی نامرئی

ارتودنسی نامرئی | تکنولوژی نوین در دندانپزشکی

برای اینکه بدانیم ارتودنسی نامرئی چیست، بهتر است در ابتدا مروری بر درمان ارتودنسی داشته باشیم. ارتودنسی یکی از شاخه‌های تخصصی دندا‌نپزشکی است که به اصلاح ناهنجاری‌های دیپوزیسیون فک و دندان می‌پردازد. دکتر ادوارد انگل (Edward Angle) در اواخر قرن 19 میلادی مدل‌های ابتدایی ارتودنسی را مورداستفاده قرارداد و به‌عنوان پدر ارتودنسی جهان مطرح شد. پس از او محققان متعددی روش‌های مختلف ارتودنسی را به کار بستند و در سال‌های اخیر نیز تکنولوژی مدرن ارتودنسی به‌عنوان ارتودنسی نامرئی برای درمان بیماران مورداستفاده قرار می‌گیرد. طبق گزارشات منتشر شده از مجمع ارتودنسی امریکا (American Association of Orthodontists)، از هر 4 امریکایی یک نفر به درمان ارتودنسی نیاز دارد؛ همچنین مطالعات نشان داده است که استفاده از این مدل درمانی باعث کاهش بیماری‌ها و ناهنجاری‌های شدید دندان و لثه در آینده‌ی افراد خواهد بود.

مهم‌ترین مدل‌های ارتودنسی

متخصصین، درمان ارتودنسی را بر اساس معیارهای مختلف به روش‌های متعددی تقسیم‌بندی کرده‌اند. در ادامه به بررسی انواع مدل‌های ارتودنسی خواهیم پرداخت.

ارتودنسی بر اساس وضعیت قرارگیری

مجموعه ابزار ارتودنسی به دو شکل ثابت و متحرک بر روی دندان‌های بیمار نصب می‌شوند. ارتودنسی ثابت، شکل براکت‌های کلاسیک ارتودنسی است که در طول بازه‌ی درمانی بر روی دندان بیمار نصب می‌شوند و به‌صورت دوره‌ای توسط متخصص ارتودنسی بررسی و تنظیم مجدد می‌شوند. ابزار ارتودنسی متحرک به ابزاری درمانی گفته می‌شود که به‌صورت عادی توسط فرد یا دندانپزشک قابلیت جابه‌جایی و یا خروج از دهان دارند و امکان رسیدگی به دندان‌ها را برای فرد مهیا می‌کنند. یکی از بهترین انواع ارتودنسی متحرک، ارتودنسی نامرئی است.

متخصص ارتودنسی نامرئی دکتر داودیان

انواع روش‌های ارتودنسی نامرئی

اگرچه کیفیت ارتودنسی به روش کلاسیک با سیم و براکت فلزی بسیار بالا است و در اکثر موارد به موفقیت بیشتری در درمان منجر می‌شود؛ اما قرارگیری فلز بر روی دندان‌ها تصویر جالبی در هنگام صحبت‌کردن و خندیدن ایجاد نمی‌کند؛ بر همین اساس مدل‌های مختلفی از ارتودنسی نامرئی توسط دانشمندان طراحی و مورد استفاده قرار گرفته است. سه روش عمده‌ی ارتودنسی نامرئی شامل موارد زیر هستند که در ادامه به شرح هریک خواهیم پرداخت.

  • ارتودنسی سرامیکی
  • ارتودنسی لینگوال
  • ارتودنسی شفاف

ارتودنسی نامرئی سرامیکی

یکی از انواع ارتودنسی نامرئی، مدل‌ سرامیکی ارتودنسی است. در این تکنیک براکت‌ها از جنس سرامیک دندانپزشکی ساخته می‌شوند و نگین‌های هم‌رنگ دندان بر روی دندان‌ها قرار داده می‌شود. سیم و براکت‌های استفاده شده در این روش هم‌شکل با ارتودنسی‌های فلزی است و تنها از نظر رنگ با آن متفاوت است. ارتودنسی نامرئی سرامیکی معمولا در اکثر موارد قابلیت استفاده دارد و هیچ محدودیت سنی برای استفاده از آن وجود ندارد. برای استفاده از این مدل ارتودنسی باید توجه داشت که باتوجه‌به جنس نگین‌ها، امکان شکستن آنها بیشتر است. قیمت این نوع از ارتودنسی نسبت به روش‌های مشابه بیشتر است و برای نظافت آن نیاز به توجه بیشتری خواهد بود.

ارتودنسی نامرئی لینگوال (پشت دندانی)

در این نوع ارتودنسی، براکت‌ها به جای قرارگیری روی دندان، در فضای پشت دندانی نصب می‌شوند؛ لذا هیچ اثری از ارتودنسی از بیرون دیده نخواهد شد و فرد در فعالیت‌های اجتماعی خود بدون هیچ نگرانی‌ای ظاهر خواهد شد. این روش اگرچه جذاب است ولی هنوز در سیستم درمانی ایران مرسوم نشده است و به مخاطبان ارجمند استفاده از آن توصیه نمی‌شود.

ارتودنسی نامرئی شفاف | ارتودنسی نامرئی متحرک

یکی از بهترین و جدید‌ترین متدهای ارتودنسی، ارتودنسی شفاف است. در این روش الاینرهای شفاف و بی‌رنگ (پلاک‌های پلاستیکی) برای بیمار ساخته می‌شود و سپس بر روی دندان‌های بیمار قرار می‌گیرند. الاینرها دقیقا به شکل دندان فرد ساخته شده‌اند و حاوی متد درمانی خاص خواهند بود. استفاده از الاینرها برای ارتودنسی نامرئی، بسیار ساده و برای بیمار خوشایند خواهد بود. در ادامه به مزایای ارتودنسی نامرئی با الاینر خواهیم پرداخت.

مراحل انجام ارتودنسی نامرئی

  1. معاینه و ارزیابی اولیه
  2. تهیه‌ی تصویر سه‌بعدی دندانی
  3. تدوین طرح درمانی
  4. ساخت قالب دندانی و الاینر
  5. نصب الاینرها بر روی دندان‌ها
  6. پیگیری برای تنظیم فشار و پیشرفت درمان

ارتودنسی نامرئی  با کلیر الاینر

آشنایی با الاینرها | ابزار اصلی ارتودنسی نامرئی

ارتودنسی نامرئی به‌وسیله الاینرهای شفاف انجام می‌شود که هر کدام به‌صورت سفارشی برای نیازهای خاص هر بیمار طراحی می‌شوند. این الاینرها علاوه بر اینکه به بهبود زیبایی لبخند فرد کمک می‌کنند، می‌توانند با ایجاد تغییرات تدریجی دندان‌ها، به اصلاح مشکل‌های دندانی پرداخته و نیاز به درمان‌های تهاجمی را رفع کنند.

مزایای استفاده از ارتودنسی نامرئی با الاینرهای شفاف

در ادامه به برخی از مهم‌ترین مزایای استفاده از ارتودنسی نامرئی خواهیم پرداخت.

پیشگیری از مشکلات بهداشتی

با استفاده از ارتودنسی نامرئی، به‌راحتی می‌توان در زمان‌های دلخواه الاینرها را از دهان خارج کرد و دندان‌ها را تمیز کرد. به‌این‌ترتیب، خطر ایجاد مشکلات بهداشتی و پوسیدگی دندان به‌شدت کاهش می‌یابد. استفاده از مسواک و نخ دندان هیچ محدودیتی نخواهد داشت.

صرفه‌جویی در زمان

در بیشتر موارد، درمان با ارتودنسی نامرئی سریع‌تر و کم‌دردسرتر از روش‌های دیگر است. در بسیاری از موارد تنها چند جلسه برای مشاوره و درمان نیاز خواهد بود و دیگر خبری از جلسات مکرر و دوره‌ای ارتودنسی نیست.

امکان درمان طیف وسیعی از ناهنجاری‌ها

با استفاده از الاینرهای شفاف تقریبا تمام ناهنجاری‌های دندانی در صورت خفیف بودن درمان خواهند شد. کج بودن دندان‌ها، وجود فاصله بین دندان‌ها، جلو بودن و عقب بودن دندان‌ها؛ همه با استفاده از این روش جدید قابل‌درمان خواهند بود.

استفاده در تمام سنین مخصوصا میان‌سالی

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های ارتودنسی شفاف نامرئی قابلیت استفاده از آن در تمام سنین است که این ویژگی خاص این روش درمانی را از دیگر روش‌ها متمایز کرده است.

استفاده از الاینرها در سفیدکردن دندان

الاینرهای شفاف اگرچه باهدف تنظیم موقعیت دندانی در دهان بیمار نصب می‌شوند؛ ولی در صورت تمایل می‌توانند با دریافت ژل مخصوص بلیچینگ، برای سفیدکردن دندان نیز مورداستفاده قرار گیرند.

هزینه‌ ارتودنسی نامرئی

اگرچه ارتودنسی درمانی نسبتا گران‌قیمت است، ولی با تأثیری که بر سلامت دندان خواهد داشت، یکی از پیشنهادات ثابت ارتودنتیست‌ها به بیماران است. هزینه‌ ارتودنسی بر اساس متد مورداستفاده متفاوت است ولی حدود قیمت آن در سال 1403 از 90 میلیون تومان تا 150 میلیون تومان خواهد بود.

ارتودنسی نامرئی برای چه کسانی توصیه می‌شود

  • افراد با ناهنجاری‌های دندانی خفیف و متوسط
  • افراد با مشاغل اجرایی
  • افراد در سنین میان‌سالی

چکیده

در این مقاله به ارتودنسی نامرئی پرداختیم. روش‌های قدیمی ارتودنسی که مرئی هستند، اگرچه از مزایای درمانی بی‌شماری برخوردارند ولی با تأثیرات ناخواسته بر زیبایی افراد همراه هستند. الاینرهای شفاف در ارتودنسی نامرئی به طور کامل زیبایی طبیعی دندان‌ها را حفظ می‌کند و از این‌جهت بهترین گزینه برای این نوع درمان است. ارتودنسی درمانی نسبتا پرهزینه است و پیشنهاد می‌شود برای اطمینان از انجام صحیح آن از خدمات متخصص ارتودنسی مطمئن استفاده کرد. مجموعه تخصصی ارتودنسی دکتر داودیان با سابقه‌ی 15 ساله، یکی از بهترین مراکزی است که می‌توان برای ارتودنسی نامرئی به آن مراجعه کرد.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ