آیا کم خونی باعث کمر درد می‌شود؟ حقیقت یا شایعه؟

کم خونی به وضعیتی اشاره دارد که در آن فرد گلبول‌های قرمز کافی برای حمل اکسیژن به بافت‌ها ندارد. همچنین به پایین بودن میزان هموگلوبین هم کم خونی گفته می‌شود که در نتیجه این امر فرد احساس ضعف و خستگی مزمنی را تجربه می‌کند. مطالعات اخیر ثابت کرده کم خونی تاثیر مستقیمی بر سلامت استخوان‌ها […]

کم خونی به وضعیتی اشاره دارد که در آن فرد گلبول‌های قرمز کافی برای حمل اکسیژن به بافت‌ها ندارد. همچنین به پایین بودن میزان هموگلوبین هم کم خونی گفته می‌شود که در نتیجه این امر فرد احساس ضعف و خستگی مزمنی را تجربه می‌کند.

مطالعات اخیر ثابت کرده کم خونی تاثیر مستقیمی بر سلامت استخوان‌ها دارد. از طرفی افرادی که سابقه کم خونی دارند بیشتر درگیر دردهای کمری و ستون فقرات می‌شوند. سوالی که برای بسیاری از افراد پیش می‌آید این است که کم خونی چه ارتباطی با کمر درد و سلامت استخوان‌ها دارد؟ در ادامه بیشتر در مورد این موضوع صحبت خواهیم کرد. همراه ما باشید.

تصویری از ستون فقرات و محل قرارگیری دیسک‌های بین مهره‌ای کمر.

کم خونی و ارتباط آن با دردهای استخوانی

کم خونی وضعیتی است که در میزان گلبول‌های قرمز کافی نیستند و همین موضوع باعث شده تا خون توانایی اکسیژن‌رسانی مناسب به بافت‌ها و سایر قسمت‌های بدن را نداشته باشد.

یکی از علل رایج کم خونی فقر آهن است. آهن ماده معدنی بسیار ضروری بوده که به ساخت هموگلوبین یا همان پروتئین موجود در گلبول‌های قرمز کمک بسزایی می‌کند. در نتیجه، فقر آهن باعث پایین آمدن میزان هموگلوبین و گلبو‌ل‌های قرمز می‌شود.

در نهایت زمانی که بافت‌ها و ماهیچه اکسیژن کافی دریافت نکنند نمی‌توانند عملکرد کافی و کارآمدی داشته باشند که این موضوع می‌تواند به صورت درد در قسمت‌های مختلف سیستم عضلانی از جمله عضلات پشتی و پاها مشاهده شود. اگر این علائم را تجربه کردید بهتر است به پروفسور دیسک کمر در تهران مراجعه کنید.

دقت کنید که کم خونی ناشی از فقر آهن تنها یکی از انواع آنمی (کم خونی) است که به عنوان شایع‌ترین نوع در سراسر دنیا شناخته می‌شود. 

آیا کم خونی باعث کمر درد می‌شود؟

پاسخ کوتاه به این سوال مثبت است، بله کم خونی منجر به کمر درد می‌شود. اما موضوع این است که آنمی چطور باعث کمر درد می‌شود؟ همان‌طور که بالاتر هم اشاره کردیم کم خونی به معنی کمبود غیر طبیعی و ناگهانی ویتامین‌ها و آهن است که می‌تواند ناشی از مشکلات بالینی یا سبک زندگی اشتباه باشد.

بد نیست بدانید که در نتیجه آنمی اندازه عروق خونی کمتر شده و آب بافت‌های عضلانی هم کاهش پیدا می‌کنند. همین موضوع قدرت عضلات و عملکرد عصب و عضله را مختل می‌کند که می‌تواند در نهایت منجر به بروز دردهای عضلانی، به‌خصوص در ناحیه پشت و کمر شود.

همچنین کم خونی باعث کمبود چشمگیر ویتامین B12 در بدن می‌شود. این ویتامین یک فاکتور ضروری برای سلامت رشته‌های عصبی در بدن انسان است، بخصوص رشته‌های عصبی که در ستون فقرات قرار دارند. در نتیجه کمبود این ویتامین و آسیب وارد شده به رشته‌های عصبی فرد می‌تواند مشکلات مربوط به کمر درد را تجربه کند. همان‌طور که می‌بینید همه موارد به طور مستقیم بر روی یکدیگر تاثیر دارند. از کمبود آهن گرفته تا کمبود ویتامین B12 و تاثیر آن در تولید گلبول‌های قرمز و اکسیژن‌رسانی به بافت‌ها و عضلات.

تصویری از ویتامین B12 و قرص آهن.

متن جایگزین: تصویری از ویتامین B12 و قرص آهن.

علائم و نشانه‌های کم خونی کدام‌اند؟

کم خونی علائم گسترده‌ای دارد و بسته به شدت آنمی، نوع آن و سرعت پیشرفت بیماری به شکل متفاوتی ظاهر می‌شود. به طور کلی از شایع‌ترین علائم این عارضه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تپش قلب
  • رنگ‌پریدگی
  • تنگی نفس
  • عفونت مکرر
  • کاهش اشتها
  • تورم و درد زبان
  • دست و پای سرد
  • سردرد و سرگیجه
  • احساس اضطراب
  • هوس‌های عجیب
  • مو و پوست خشک
  • احساس بیقراری در پاها
  • خستگی غیر معمول و مزمن
  • ناخن‌های شکننده یا قاشقی شکل

چطور کم خونی و کمر درد ناشی از آن را درمان کنیم؟

اولین مرحله تشخیص درست بیماری است. در صورتی که کمر درد ناشی از کم خونی است در نتیجه باید به سراغ درمان‌های موجود برای آنمی بروید.

همان‌طور که گفتیم کم خونی انواع مختلفی دارد که تنها یکی از مدل‌های آن ناشی از فقر آهن است. پزشکان با انجام آزمایش خون می‌توانند نوع کم خونی را تشخیص دهند.

اگر بیمار فقر آهن داشته باشد می‌تواند با مصرف مکمل‌های آهن این کمبود را در بدن خود جبران کند. این مکمل‌ها تنها باید توسط پزشک تجویز شوند، بنابراین اگر به کم خونی خود مشکوک هستید به هیچ عنوان خودسر دارویی مصرف نکنید و در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید.

تسکین کمر درد با مصرف ویتامین‌های ضروری

بالاتر اشاره کردیم که کمبود برخی ویتامین‌ها در بدن منجر به بروز کمر درد و دردهای عضلانی می‌شود. از جمله این ویتامین‌ها می‌توان به ویتامین D، ویتامین‌های خانواده B، ویتامین C و ویتامین E اشاره کرد.

ویتامین D از جمله مواردی است که کمبود آن به‌خصوص در زنان مسن می‌تواند منجر به تضعیف سیستم ایمنی و سیستم عضلانی شود.

دقت کنید که کمبود ویتامین D جذب بهتر کلسیم را مختل می‌کند، کلسیمی که برای سلامت استخوان‌ها ضروری و واجب است و کمبود آن می‌تواند باعث پوکی استخوان شود.

شما می‌توانید با مراجعه به پزشک و انجام یک آزمایش خون کلی کمبود تمامی این ویتامین‌ها و مواد معدنی را شناسایی کنید. در نتیجه اگر مقدار هر کدام از آن‌ها کمتر از میزان مجاز باشد پزشک به شما مکمل‌های خوراکی یا رژیم غذایی مناسب جهت جبران این کمبود را تجویز می‌کند.

پیشگیری از کم خونی

آیا می‌توان از کم خونی پیشگیری کرد؟ بله، شما می‌توانید با دنبال کردن برخی فاکتورها و همچنین درمان بیماری‌های زمینه‌ای مانع از بروز کم خونی شوید. برخی از اصلی‌ترین روش‌های پیشگیری عبارت‌‌اند از:

  • تغییر سبک زندگی
  • ورزش و فعالیت بدنی منظم
  • پیگیری و درمان بیماری‌های مزمن و زمینه‌ای
  • دنبال کردن رژیم غذایی حاوی آهن و مواد معدنی
  • مصرف مکمل‌های معدنی به منظور جبران مواد ضروری بدن

تصویری از فردی که در حال دریافت یک واحد خون است.

سخن پایانی

همان‌طور که دیدید کم خونی می‌تواند تاثیر مستقیمی بر سلامت استخوان‌ها، مفاصل، عضلات و سیستم عضلانی داشته باشد. این بیماری منجر شده هموگلوبین کافی نداشته باشیم و خون قادر به اکسیژن‌رسانی مناسب به بافت‌ها و عضلات‌ نباشد. بنابراین زمانی که بخش‌های مختلف بدن اکسیژن کافی دریافت نکند نمی‌تواند عملکردی کارآمد و مناسب داشته باشد. شما می‌توانید با مراجعه به بهترین پروفسور دیسک کمر در تهران علت اصلی کمر درد خود را تشخیص دهید. در صورتی که علت بیماری وجود یک مشکل زمینه‌ای دیگر مانند آنمی باشد اولین اقدام جهت درمان، درمان بیماری زمینه‌ای خواهد بود.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ