این مسئله برای خیلیها اتفاق میافتد؛ ممکن است بچهای فقط غذاهای نارنجی رنگ بخورد یا به نان و پنیر، سیبزمینی، چیپس و تنقلات علاقه نشان دهد. در این شرایط، هر کاری بکنید، نمیتوانید او را به خوردن سبزیجات و غذاهای مفید مثل گوشت وادار کنید. حتی ممکن است سعی کنید به آنها رشوه دهید تا متقاعد شوند، اما موفق نخواهید شد. در این شرایط باید اجازه دهید قدرت انتخاب در دست کودک باشد. این مسئله در جهان تغذیه «شیار غذایی» نامیده میشود.
شیار غذایی چیست؟
این اصطلاح به وضعیتی اشاره دارد که در آن کودک صرفا به خوردن یک غذای خاص در هر وعده غذایی تمایل دارد. با این حال، باید بدانید که این مسئله یک بخش طبیعی از روند خردسالی است که نباید چندان جدی گرفته شود. اما مواجهه با آن برای پدر و مادر دشوار خواهد بود.
اما اگر تمام تلاشتان را کردهاید و همیشه غذاهای خوب و سالمی در اختیار کودک گذاشتهاید، پس چرا او به طور ناگهانی به خوردن چند غذای خاص بسنده میکند!؟
دلایل زیادی برای این مشکل وجود دارد که چرا کودک دست به چنین رفتاری میزند. یکی از دلایل این است که روند رشد کودک به تدریج کندتر میشود. پس از اولین جشن تولد، بدن کودک با سرعت کمتری به رشد خود ادامه میدهد. از این رو، به کالری کمتری هم نیاز پیدا میکند. حتی ممکن است تا ساعتها احساس گرسنگی نکند. از این رو، وقتی سرعت رشد کودک کندتر میشود، اشتهای او کاهش یافته و به نظر میرسد که میلی به خوردن غذا ندارد. اغلب اوقات در همین مواقع است که کودک به خوردن غذاهای خاص مورد علاقهاش روی میآورد.
این رفتار گاها به این دلیل رخ میدهد که کودک میخواهد استقلال خود را به رخ والدین بکشد. بچهها از همان سنین پایین یاد میگیرند که مستقل باشند و غذایشان را شخصا انتخاب کنند. بسیاری از کودکان در این سن عادت دارند که صندلی پیشنهادی والدین را رد کرده و شخصا محل غذاخوریشان را انتخاب کنند. کودک میخواهد محل غذا خوردنش را خودش انتخاب کند و در این تصمیم به کمک کسی نیاز ندارد. اما باید مطمئن باشید که برخی از این رفتارهای جدید صرفا بخشی از روند رشد طبیعی کودک هستند.
چطور میتوانید به کودک کمک کنید؟
اما دلیل این رفتار هرچه باشد، راهکارهای چندانی برای مقابله با آن وجود ندارد. از این رو، بهتر است بگذارید این رفتار روند طبیعی خود را سپری کند. آیا نگران سوءتغذیه او هستید؟ نگران نباشید. اما اگر کودک یک گروه از مواد غذایی را به طور کامل رد میکند، باید به فکر چاره باشید. اگر با چنین مشکلی مواجه شدید، با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.
بنابراین، در مواجهه با این مسئله چه باید بکنید؟ در ادامه نکاتی را مطرح میکنیم که میتوانید از آنها برای مقابله با رفتارهای سوء کودک در انتخاب غذایش کمک بگیرید.
1. انواع مواد غذایی مفید را به آنها معرفی کنید.
2. منطقی باشید.
3. با خوردن غذاهای سالم الگوی کودک باشید.
4. با کاهش میانوعدههای روزانه قبل از ناهار و شام، اجازه دهید کودک احساس گرسنگی کند.
5. در زمان صرف غذا احساسات را کنار بگذارید. اگر کودک غذای خاصی را رد میکند، آرام باشید و اجازه دهید کودک شخصا در این باره تصمیم بگیرد.
اگر بگذارید کودک در این زمینه به آرامش خاطر برسد، میتوانید به تدریج تغییرات لازم را در رژیم غذایی او اعمال کنید. به عنوان مثال، اگر کودک عاشق سیب است، کمی کره بادامزمینی یا ماست به او بدهید تا سیباش را با آنها بخورد. یا اگر کودک عاشق ناگت مرغ است، هر بار یک سس جدید برایش تدارک ببنید. همچنین اگر ساندویچ کره بادامزمینی و مربا غذای مورد علاقه اوست، کمی ژله یا عسل به ساندویچ او اضافه کنید تا در حین خوردن وعده غذایی مورد علاقهاش چند ماده مغذی و مفید هم بخورد. این امر کمک میکند که کودک به وجود این مواد غذایی در وعدههای روزانهاش عادت کند.
به طور کلی، سعی کنید ریلکس باشید. یکی از بزرگترین درسهای نگهداری از کودک این است که برخی مشکلات را به حال خودشان رها کنید و نگران هم نباشید، رفتارهای غذایی نامناسب کودک دوام ندارد. میتوانید مطمئن باشید که او در روز عروسیاش دیگر تقاضای چیپس سیبزمینی و میانوعده میوهای نخواهد کرد.
منبع: parenting
۸ روش برای اینکه بچهها غذاهای سالمتر بخورند