حال یک تحقیق جدید انجام شده که اینبار توانسته نشان دهد با کشیدن هر یک سیگار چند جهش ژنتیکی رخ میدهد.
یک تیم تحقیقاتی که بوسیله دانشمندان در Los Alamos National Laboratory هدایت شده، نمونههای بافتی ۱۰۶۳ فرد غیرسیگاری و ۲۴۹۰ فرد سیگاری را بررسی کرده و جهشهای DNA هر فرد را مورد نظر قرار داده است.
براساس این تحقیق مشخص شده است به ازای هر ۵۰ سیگاری که کشیده میشود، یک جهش اضافی در DNA در سلولهای ریه فرد رخ میدهد. این یعنی اگر فرد روزانه یک بسته سیگار بکشد در یک سال، ۱۵۰ جهش اضافه را در هر سلول ریه، ۹۷ جهش اضافه در هر سلول حنجره، ۲۳ جهش اضافه در هر سلول دهان، ۱۸ جهش اضافه در هر سلول مثانه و ۶ جهش اضافه را در هر سلول کبد تجربه میکند.
این جهشها و تغییرات به خودی خود خطرناک نیستند اما هر کدامشان پتانسیل این را دارند تا به یک رشد سرطانی بدل شوند. در واقع سیگار کشیدن شبیه بازی رولت روسی است (بازیای که در آن فرد بر سر مرگ و زندگی شرطبندی میکند، طی این بازی فرد یک گلوله را در هفتتیر قرار میدهد، خشاب را چندبار میچرخاند و بدون آنکه بداند گلوله کجاست هفتتیر را روی شقیقه میگذارد و ماشه را میکشد)؛ هر چقدر بیشتر سیگار بکشید شانس جهش ژنتیکی افزایش مییابد و امکان پدیدار شدن سرطان هم به همین شکل بیشتر میشود.
دلیل همه این جهشهای ژنتیکی در مواد تشکیل دهنده سیگار است که حاوی ۷۰۰۰ ماده شیمیایی مختلف است و در میان این مواد ۷۰ ماده مختلف آن میتوانند سرطانزا باشند.
اما خبر خوب برای سیگاریها این است که هیچوقت برای ترک کردن دیر نیست. اگرچه سیگارکشیدن باعث ایجاد جهش در DNA میشود، اما به محض اینکه فرد سیگار را کنار میگذارد، جهشها هم متوقف میشوند.
یک تحقیق که در سال ۲۰۰۴ در بریتانیا انجام شده نشان میدهد آن دسته از افراد سیگاری که سیگار را در سن ۳۰ سالگی ترک کردهاند ریسک مرگ زودرس ناشی از سیگار را از بین بردهاند و کسانی که در ۵۰ سالگی موفق به ترک شدهاند این شانس را به نصف کاهش دادهاند. اگر سیگاری هستید شاید فکر کردن به اینکه چطور هر یک سیگاری که میکشید نوعی قمار بر سر مرگ و زندگی است بهتان کمک کند تا سیگار را زودتر ترک کنید.
منبع : دیجی مگ