چرا گایافنزین برای بچه ها خطـــــرناک است؟

پانته آ توتونپیان
همه دردسرهایی که مصرف این شربت ضدالتهاب به همراه دارد

هنگام استفاده از هر محصولی حتما روی بسته‌بندی آن را می‌خوانید تا درباره موارد مصرف آن اطلاعات بیشتری داشته باشید. مسلما هر محصولی برای هدف خاصی ساخته می‌شود و نمی‌توان از یک محصول برای کار دیگری استفاده کرد.  

 وقتی یک دارو اساسا برای یک بیماری خاص و گروه سنی خاص تولید شده کاملا غیرمنطقی است که با کم کردن میزان آن بخواهیم به هدف خاص خودمان برسیم.   شربت گایافنزین یکی از داروهایی است که بسیاری از ما فکر می‌کنیم اگر مقدار آن را کم کنیم، می‌توان برای کودکان استفاده کرد. این مطلب را بخوانید تا درباره شربت گایافنزین بیشتر بدانید.

هشدار درباره گایافنزین برای کودکان
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی طی یک اطلاعیه نسبت به مصرف این دارو و برخی داروهای دیگر در کودکان هشدار داده است. در این اطلاعیه علاوه بر بیان نکاتی مهم درباره مصرف این داروها در بزرگسالان، تاکید می‌شود که گایافنزین در کودکان زیر 4 سال نباید مصرف شود و پیش از استفاده از هر نوع داروی ضدسرفه در کودکان با پزشک مشورت کنید؛ چراکه استفاده نادرست از داروهای ضدسرفه و سرماخوردگی در اطفال می‌‌تواند منجر به مرگ آنان شود. گایافنزین به‌طور کلی در کودکان  کمتر از دو سال توصیه نمی‌شود.

 به جای سرفه، بیماری اصلی را درمان کنید
 سرفه کردن یک واکنش طبیعی هنگام سرماخوردگی است که حتی برای بهبود بیماری می‌تواند مفید هم باشد، چراکه با استفاده از عطسه و سرفه خلط‌ها و میکروب‌ها از بدن خارج می‌شوند. 

این اشتباه را تکرار نکنید
داروی گایافنزین عموما برای بزرگسالان تجویز می‌شود و اسهال، سرگیجه، سردرد، تهوع یا استفراغ، بثورات جلدی، درد معده و کهیر و… ازجمله عوارض نادر این دارو است. این دارو از اساس برای کودکان ساخته نشده  است. برخی مادران ممکن است به‌طور خودسرانه از این دارو برای بهبود سرفه‌های فرزندشان استفاده کنند، با این توجیه که مقدار آن را برای کودک‌شان کم کرده‌اند. باید بگوییم این دارو هم مثل همه داروهای دیگر، حتی اگر دوز آن کم شود باز هم برای کودکان مناسب نیست.

بهترین راه برای بهبود سرفه چیست؟
برای بهبود سرفه در کودکان هیچ نوع شربت یا داروی ضدسرفه نیازی نیست و بهترین راه این است که با استفاده از درمانهای دیگر مثل استفاده از انواع ویتامین‌ها، ب کمپلکس، داروهای ضدسرماخوردگی و… بیماری اصلی یعنی سرماخوردگی را درمان کنید. در این صورت سرفه، به خودی خود از بین می‌رود. 

عوارض جانبی گایافنزین در کودکان

دکتر علی‌اکبر کوشانفر، متخصص کودکان، توضیح می‌دهد که گایافنزین به‌دلیل ترکیبات خاصی که در آن به کار رفته، مورد مناسبی برای استفاده در کودکان نیست. این دارو ممکن است عوارض کلیوی و کبدی برای کودکان به‌همراه داشته باشد.

به‌طور کلی داروهای ضد‌سرماخوردگی و ضدسرفه خصوصا گایافنزین را به هیچ عنوان نباید به منظور کمک به خواب کودک و ایجاد حالت خواب آلودگی استفاده کنید. 

منبع: مجله ی سیب سبز 

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ
نظرات

1397-03-19 - 01:06 پاسخ

سلام بنده هم با نظر عزیزان کاملا موافقم دکترای ماواقعا بی تجربه اند

1397-02-05 - 16:39 پاسخ

من هم بچه دو ساله دارم و ازین شربت گفتن استفاده کن ولی اینجا نوشته زیر چارسال نباید مصرف شه واقعا دکترای ما چقد بی تجربه ان

زهرا

زهرا

1397-01-11 - 16:10 پاسخ

منم بچم سه سالشه رفتم بیمارستان دولتی گایافنزین داده ا با اینکه ماهی ۲۸۸ هزار پول بیمه میدیم بعد معطلی ۵ ساعته تو بیمارستان دولتی دوتا قرص یا یه شربت میدن اونم اشتباهی هیچ کس هم نظارت نمیکنه دوباره باید بری دکتر خصوصی این بلاهایی که بیمارستان دولتی سرت اورده درست کنی

رضا

رضا

1396-12-01 - 11:31 پاسخ

من دیروز به بیمارستان برای سرماخوردگی کودک 11ماهه خودمراجعه کردم.دکتر نسخه ای تجویز کردپس ازدریافت دارو برحسب عادت داخل اینترنت درباره شربت گایافنزین که این اقا تجویز کرده تحقیق کردم متاسفانه این شربت اصلا برای کودکان زیر4سال ممنوع شده طبق اطلاعیه وزارت بهداشت.من نمیدونم تجویزها سلیقه ای شده یا این پزشگان بی تجربه به روزرسانی نمیشن.