آیکیو مهم است اما تنها عامل موفقیت نیست. باید به کودکانمان بیاموزیم که تفکر کنند و تلاش سرلوحه عمل آنها باشد، اما چطور؟ این سوال دغدغه ذهنی خیلی از والدین است که در «فرزندپروری» این هفته به نکاتی در این رابطه اشاره میکنیم.
از گفتن«نمیدانم» نهراسید
متاسفانه برخی والدین هرگز از کلمه نمیدانم استفاده نمیکنند. حتی اگر پاسخ سوالی را ندانند، فرزندشان را به گونهای سرگرم میکنند تا بتوانند در مورد آن مساله کمی اطلاعات به دست بیاورند. واقعا لازم نیست در نگاه فرزندتان خود را قدرت مطلق و بینقص نشان دهید زیرا درنهایت فرزندتان بزرگ میشود و متوجه نقص اطلاعاتی شما خواهد شد. در عین حال همیشه هم نباید با گفتن نمیدانم و محول کردن کودک به شخص دیگری برای یافتن جوابهایش خود را خلاص کنید. باید به کودک نشان دهید که شما هم به تفکر نیاز دارید و در برخی شرایط دنبال یادگیری و آموختن هستید.
سیستم آموزش و پرورش را دریابید
متاسفانه سیستم آموزش و پرورش مانع از متفکر بار آمدن کودکان میشود. در مدرسه فضایی برای تفکر کردن نیست. موضوعات حفظی است. اگر دانشآموزی جوابی متفاوت بدهد، یا مورد تمسخر قرار میگیرد یا از سوی معلم توبیخ میشود. در مدرسه و در خانه مدام این جمله در گوش دانشآموز خوانده میشود که اگر مطمئن نیستی، جواب نده و این یعنی پاسخها را حفظ کن و تحویل بده و تفکر نکن! این در حالی است که تفکر کردن و رسیدن به برخی حدسیات باعث میشود شما درک بهتری از ماجرا داشته باشید و در نهایت پاسخ درست را بهتر به یاد بسپارید.
برای کودکان لقب نگذارید
خطاب کردن کودکان با صفاتی مانند باهوش باعث میشود در آینده دچار مشکلاتی از جمله خودشیفتگی شوند. متاسفانه گاهی والدین یا خود کودک به اشتباه گمان میکنند که باهوش هستند و وقتی از آنها تست آیکیو گرفته میشود، مشخص میشود هوشی در حد متوسط دارند. این موضوع نهتنها به والدین، بلکه به کودک آسیب میرساند.
این موضوع در مورد صفات منفی هم صادق است. به فرزندتان مدام نگویید: «چقدر شیطونی!» بلکه بگویید: «از اینکه مدام روی مبل میپری، ناراحتم و اگر ادامه دهی، فلان تنبیه در انتظار توست.» اجازه بدهید کودک دقیقا متوجه شود منظور شما از ناراحتیای که از رفتار او دارید، کدام رفتارش است. صفات منفی دادن به کودکان باعث میشود آنها خود را ارزشمند ندانند و همین موضوع در آینده سبب احساس گناه و افسردگی و میل به اعتیاد و خودکشی میشود.
تعریفهایتان را واقعی کنید
اگر فرزند شما نقاشی کشیده که زیبا نیست، او را با گفتن این جمله که آفرین پسر هنرمندم تشویق نکنید. اگر واقعا زیباست هنر او را ستایش کنید اما اگر نه به نکات مثبت آن اشاره کنید. مثلا چه رنگ سبز زیبایی استفاده کردی یا اینکه از او در مورد جزییاتی که کشیده، بپرسید و از کلماتی مثل چه جالب استفاده کنید. تعریفها روی عزتنفس کودک اثر مثبتی دارد. هر تعریف واقعی مثل سکه درون قلک است. وقتی کودک بزرگ شد، این ارزشمند بودن را حفظ میکند و از سکههای درون قلک برای ساختن زندگیاش استفاده خواهد کرد.