کارشناسان آموزشی میگویند بچههایی که در سالهای قبل از مدرسه با کتاب پیوندی عمیق دارند، در دوران تحصیلشان موفقتر میشوند و در بزرگسالی هم کاغذ و کتاب را از خود جدا نمیکنند. اما بار آوردن یک کودک کتابخوان، چندان هم ساده نیست. اگر از راهش نروید، احتمال اینکه فرزندتان به بازیهای رایانهای و عروسکهایش بیشتر از یار مهربان دل ببندد کم نیست. میدانیم از میان هزاران کتابی که پیش چشمتان قرار دارند، حتی با وجود تقسیمبندیهایی که ناشران پشت جلد آثارشان درج میکنند، انتخاب مناسبترین گزینه کار سادهای نیست. پس از دایرهالمعارف ما کمک بگیرید تا هم بهترین را انتخاب کنید و هم به بهترین شیوه کودکتان را با آن پیوند بزنید.
صفر تا دو سالگی
– به تصویر بیشتر از کلمات علاقه دارد.
– بیشتر از آنکه منتظر شنیدن قصه باشد، دوست دارد با کتاب بهعنوان یک وسیله بازی سرگرم شود.
– تصاویر رنگی از حیوانات و آدمها میتواند چند دقیقه او را خیره کند.
– بیآنکه نسبت به عملش آگاهی زیادی داشته باشد، از والدینش برای وقت گذراندن با کتاب تقلید میکند.
مصورها را انتخاب کنید
انتظار نداشته باشید کودکتان در این سن با تمام هوش و حواسش پای قصه شما بنشیند. حدود یکسالگی، فرزندتان به تصاویر بیشتر از قصهها علاقه دارد؛ پس کتابهایی که تصاویر بزرگ را در یک یا چند کلمه توضیح دادهاند را برایش تهیه کنید. با عبور از یک سالگی، میل فرزندتان به داستان شنیدن هم بیشتر میشود، به همین دلیل تا قبل از دو سالگی میتوانید کتابهای سادهای که در آنها شعرهای دو- سه بیتی برای هر تصویر نوشته شده را برایش بخوانید. اما فراموش نکنید که حتی در این دوره هم تصویر، حرف اول را میزند و اگر ظاهر کتاب دلخواه فرزندتان نباشد، به شعرهایش هم توجه زیادی نمیکند.
کتاب پارچه ای بخرید
بهتر است تا قبل از یک سالگی، کتابهای غیرکاغذی در اختیار فرزندتان بگذارید تا با آنها سرگرم شود و حتی ناآگاهانه با کتاب انس بگیرد. بازی او با کتابهای کاغذی ممکن است به بریدن دستش و فاصله گرفتن از کتاب منجر شود. گذشته از این ورق زدن کتابهای پارچهای و پلاستیکی برای کوچولوی شما آسانتر خواهد بود و به همین دلیل زمان طولانیتری را برای وقت گذراندن با کتاب صرف خواهد کرد.
کتاب به دست باشید
انتظار نداشته باشید کودک زیر دو ساله شما عاشق کتاب و کتاب خواندن باشد. او در این سن بیشتر از شما تقلید میکند و وقتی شما را کتاب به دست میبیند، برای شبیهسازی رفتارهایتان تلاش میکند. پس اگر دوست دارید فرزندتان در آینده کتابخوان شود، از همان روزهای اول ارزش کتاب خواندن را نه با حرف، بلکه با رفتارتان به او نشان دهید و او را به سرگرم شدن با کتاب عادت دهید.
سخت گیر نباشید
برای کتاب خواندن، قانون و قاعده نچینید و زمان دقیقی را برای کتاب خواندن انتخاب نکنید. صبح، ظهر یا شب مهم نیست و یک کتاب یا دو کتاب اهمیتی ندارد. زمان مناسب کتابخوانی، همان وقتی است که کودکتان به شنیدن روخوانی شما رغبت دارد و میزان مناسب کتاب برای یک وعده، همان اندازهای است که کودکتان به شنیدن داستانش راغب است. هرگز فرزندتان را به شنیدن داستان مجبور نکنید و وقتی میبینید لذتی از ادامه دادن نمیبرد، خواندن را تمام کنید.
چی بخوانم؟
تا پایان یک سالگی، بیشتر از آنکه کتاب خواندن برای فرزندتان لذتبخش باشد، به خود شما کمک میکند. این روزها در اغلب داروخانهها میتوانید کتابهایی را پیدا کنید که ماهبهماه بعد از تولد فرزندتان را رمزگشایی کردهاند و به سؤالات و ابهامهای رایج مادرانی مثل شما پاسخ دادهاند. کتابهای پارچهای و پلاستیکی در این روزها میتوانند همبازی خوبی برای فرزندتان باشند و تا پایان دو سالگی میتوانید با خواندن لالاییها و کتابهای کوتاه و آهنگینی مثل «جمجمک برگ خزون» نوشته «ثمین باغچهبان» و … فرزندتان را با دنیای شعر،موسیقی و ادبیات آشنا کنید.
دو تا چهار سالگی
– با کتاب بهعنوان اسباببازی، بازی میکند و هنوز نمیداند در کتابهایش قصهها جا خوش کردهاند.
– او با کتاب و قصه عجین شده اما هنوز نمیداند صفحههای کتاب، کلمات و داستانها را در خود جا دادهاند.
– از دیدن تصاویر کتاب لذت میبرد اما هنوز نمیداند این شکلها ماجرای کتاب را شرح میدهند.
– وانمود میکند با مداد یا خودکار مینویسد.
بیشتر شعر دوست دارند
بچههای مهدکودکی عاشق شنیدن داستانها در قالب شعر هستند و گرچه هنوز عاشق دیدن تصاویرند، اما منتظر شنیدن قصه تصویرهایی که میبینند هم هستند. اگر فرزندی دو تا چهار ساله دارید، کتابهایی که نوشته کم و آهنگین دارند را برایش انتخاب کنید و سراغ داستانهایی بروید که حدس زدن روال و پایانشان دشوار نیست.
با او بازی کنید
داستانها را برای کودکتان بخوانید و بعد از او بخواهید جملهها را تکرار کند یا اینکه داستان را بعد از تمام شدن با کمک شما روایت کند.
باهم خرید کنید
شاید بیمیلی فرزندتان به کتاب، از اشتباه شما در انتخاب گزینههای مناسب ناشی شود. اگر زیر بار داستان شنیدن نمیرود، محتوای متفاوتی را برای خواندن انتخاب کنید، لحنتان را عوض کنید و با خودش برای خرید به شهرکتاب بروید.
چی بخوانم؟
ماجراهای کیتی، قصههای میمینی و کتابهای کوتاه و شعرگونهای از این دست، هنوز میتواند همراه فرزند شما باشد. کودک شما از سه سالگی میتواند روایت داستانی را درک کند؛ به همین دلیل قصههای احمد شاملو که با تصویرگری زیبایی چاپ شدهاند گزینه مناسبی برایتان خواهد بود. قصه «پریا» و « قصه دخترای ننه دریا» پیشنهاد ما به شماست.
چهار تا شش سالگی
– برای بازگو کردن داستان، باید تصویرهای هر صفحه را ببیند.
– بعضی حروف الفبا و کلمات را میشناسد و آنها را در صفحات تشخیص میدهد.
– داستان کتابها را به خاطر میسپارد و مدام از شما میخواهد یک کتاب تکراری را برایش بخوانید.
– عاشق داستانهای عجیب و خندهدار است و دوست دارد در صدا و شیوه روایت خواننده هم عجیب بودن و حتی مسخرگی رفتار بعضی شخصیتها را احساس کند.
سراغ علائقش بروید
کتاب را براساس علائق فرزندتان انتخاب کنید. اگر او عاشق ماشین است، داستانی را برایش بخوانید که ماشینها شخصیتهای اصلیاش هستند و اگر با حیوانات خوب ارتباط برقرار میکند، سراغ گزینههایی بروید که داستانی را در جنگل و باغوحش روایت میکنند. کودکی که تختخوابش «کیتی» است، قطعا از شنیدن داستانهای مربوط به این عروسک لذت زیادی میبرد.
پرتوقع نباشید
مراقب باشید میلتان به ادبدوست شدن فرزندتان او را دلزده و سردرگم نکند. به همین دلیل نباید سراغ کتابهایی که متن ثقیلی دارند بروید و برای کودک چهار ساله، افسانه رستم و سهراب را به روایت خود فردوسی بخوانید. اگر میخواهید فرزندتان مثنویخوان شود، اول با بازنویسیهایی که از داستانهای مثنوی شده شروع کنید و پس از تمام کردن این داستانها و زمانی که سن فرزندتان کمی بیشتر شد، اشعار مولانا را برایش بخوانید.
چی بخوانم؟
فرزند شما آرامآرام با قصههای طولانیتر کنار میآید. «قصههای من و بابام»، داستانهای کوتاه و بامزهای هستند که همراه تصویرگری جذاب میتوانند کودکتان را برای دقایقی بخندانند و سرگرم کنند.
تا هشت سالگی
– با کمی اشتباه کتابهایش را میخواند اما با رسیدن به کلمات تازه مکث میکند و اغلب باتوجه به معنای کلی متن آنها را حدس میزند.
– از تصاویر برای حدس زدن داستان و تشخیص معنای واژهها کمک میگیرد.
– میتواند به سؤالهای تازه در مورد داستان پاسخ دهد.
– از خواندن کتابهای تازه و کشف جملات جدید لذت میبرد.
قصه گو شوید
وقتی داستانها را براساس اتفاقهایی که در آنها افتاده میخوانید، صدایتان را بالا و پایین میبرید یا لحن خندان و عصبانی به خود میگیرید، به فرزندتان لذت بیشتری از گوش کردن به روایتهای کتاب تزریق میکنید. کتاب را تنها برای فرزندتان روخوانی نکنید؛ جای هر شخصیت داستان بنشینید و صدای آن شخصیت را به خود بگیرید و چهرهتان را براساس دیالوگها و رفتارهای او تغییر دهید.
کتاب صوتی بسازید
داستانهای شنیدنی، گاهی حتی بیشتر از کتابهای مصور میتوانند فرزند شما را پای خود بنشانند. برای فرزندتان سیدیهایی از داستانهای ماندگار صوتی تهیه کنید و در اتومبیل و خانه آنها را برایش پخش کنید. اگر هم ذخیره داستانهایتان تمام شد، صدای خودتان را ضبط کنید و یک داستان صوتی بسازید تا زمانی که سرتان شلوغ است، فرزندتان بدون اصرار به کتاب خواندن به آنها گوش کند.
یکنواختی ممنوع
حالا که می تواندبخواند، باید تنوع کتاب در کتابخانهاش برقرار باشد. داشتن کتابهای متنوع، این امکان را به او میدهد که در هر روز برحسب حال و هوایش کتابی را انتخاب کند.
چی بخوانم؟
کودک شما حالا با قصه بیشتر از شعر کنار میآید. «قصههای خوب برای بچههای خوب» که همراه کودکی خود ما بودند، هنوز هم برای بچهها جذاب هستند. گذشته از این میتوانید بازنویسیهایی را از داستانهای شاهنامه برای فرزندتان تهیه کنید که با تصویرگری کودکانه روایت شدهاند.
منبع: مجله سیب سبز