چراغ چک در اتومبیل چیست؟ این چراغ که در بین رانندگان چراغ موتور نیز شناخته می شود در واقع یک آلارم است که در قسمت چراغ های ماشین در بخش سیستم پشت فرمان می توانید آن را ببینید، یک تغییر سیستم را به شما هشدار می دهد.
همیشه روشن شدن این چراغ نشانه خطر نیست و لزومی ندارد که بترسید و به سرعت به نزدیک ترین مکانیکی مراجعه کنید. در این مطلب سعی بر آن شده است که شما را با دلایل روشن شدن چراغ چک مخصوصا علت روشن شدن چراغ چک 206 آشنا کنیم.
به طور کلی خطاهایی که باعث روشن شدن چراغ چک میشود، به دو دسته موقت و دائمی تقسیم میشوند. خطاهای موقت یا لحظه ای خطاهایی هستند که برای چند لحظه بوجود می آیند و در حافظه ECU ثبت میشوند. خطاهای موقت میتوانند کاملا طبیعی و قابل چشم پوشی و یا علامتی برای شروع یک خطای دائمی و اشکال جدی باشند. خطاهای دائمی خطاهایی هستند که در صورت بروز اشکال طولانی در قطعات الکتریکی اتومبیل یا تغییر در داده های سنسورها به طوری که نشانه خرابی قطعات مکانیکی اتومبیل باشند در ECU ثبت میشوند.
علت روشن شدن چراغ چک:
روشن شدن چراغ چک اتومبیل دلایل گوناگونی دارد که ممکن است بسیار ساده و یا بدلیل یک اشکال اساسی باشد. در اینجا به تعدادی از مهمترین دلایل روشن شدن چراغ چک و مقدار اهمیت آن در شرایط متفاوت اشاره میکنیم.
روشن شدن چراخ چک در حین رانندگی بسیار نگران کننده است اما همیشه چراغ چک نشانه خرابی قطعات اتومبیل نیست. بسیاری از قطعات الکتریکی و الکترونیکی اتومبیل میتوانند باعث روشن شدن چراغ اخطار یا چک اتومبیل شوند در صورتی که اتومبیل میتواند حتی در هنگام خرابی این قطعات هزاران کیلومتر را طی کند.
اولین نکته قابل توجه در هنگام روشن شدن چراغ چک توجه به چراغ های اخطار دیگر مانند چراغ ABS ، ایربگ ، ترمز دستی یا موارد دیگر است. بطور مثال واضح است که روشن شدن چراغ چک همراه با چراغ ABS نشانه اشکال در سیستم ترمزABS است و یا روشن شدن چراغ چک همراه با چراغ ترمز دستی معمولا بخاطر پایین بودن سطح روغن ترمز (مایع ترمز) میباشد . در این گونه موارد با توجه به اهمیت آلارم همراه چراغ چک میتوان تصمیم به ادامه مسیر یا مراجعه به تعمیرگاه گرفت. بهتر است در هنگام روشن شدن چراغ چک به هر شکل موتور اتومبیل را خاموش کرده و سوییچ را از محل خود بیرون بیاورید و بعد از چند دقیقه مجددا موتور اتومبیل را روشن کنید. تکرار این عمل در صورت جدی نبودن دلیل روشن شدن چراغ چک باعث خاموش شدن آن میشود.
روشن شدن چراغ چک در استارت سرد(صبح)
علت روشن شدن چراغ چک 206 هنگام روشن کردن موتور اتومبیل بعد از چندین ساعت یا همان استارت سرد یکی از شایع ترین موارد آلارم چک میباشد که باعث نگرانی رانندگان میشود. هرچند روشن شدن چراغ چک در هر زمان را میتوان نشانه بروز اشکال در اتومبیل دانست اما میتوان گفت الارم صبحگاهی چک در اغلب موارد قابل چشم پوشی است. در اتومبیل هایی با کارکرد چند ساله، افت فشار بنزین ، افت ولتاژ باطری، خالی شدن استکانی های اتوماتیک سوپاپ ، نشتی جزئی یکی از انژکتورها و حتی آشکار شدن رطوبت حاصل از احتراق صبحگاهی توسط سنسور اکسیژن و موارد بسیار دیگر میتواند باعث روشن شدن چراغ چک در هنگام صبح یا سرد بودن موتور اتومبیل شود. معمولا در این موارد چراغ چک پس از طی مسافتی نسبتا کوتاه و یا روشن خاموش کردن موتور اتومبیل خاموش میشود اما در صورت روشن ماندن دائمی چراغ چک یا تکرار این مساله در روزهای آینده باید جهت تشخیص و رفع اشکال اتومبیل به تعمیرگاه مراجعه شود.
دلایل اصلی روشن شدن چراغ چک خودرو چیست ؟
بیشترین سئوالات مطرح شده دربارهعلت روشن شدن چراغ چک 206بدین شرح می باشد :
۱-روشن شدن چراغ آب به همراه چراغ stop در خودروی خانواده ۴۰۵ و RD:
پاسخ: روشن شدن چراغ آب به همراه stop زمانیکه درجه آب پایین باشد و دور تند فن یکسره عمل نماید احتمال قوی ایراد از سنسور دمای آب خودرو و یا سیم کشی و ECU می باشد و با چک کردن میزان آب رادیاتور و خنک بودن موتور به نزدیک ترین نمایندگی جهت تعویض سنسور و بازدید سیم کشی و ای سی یو مراجعه نمایید . حال در صورتیکه دمای آب نیز بالا باشد در نتیجه موتور واقعا جوش آورده و نیاز به بررسی سیستم خنک کننده دارد . در صورت عدم عملکرد فن های رادیاتور ابتدا جهت چک کردن فیوزهای فن موجود در جعبه فیوز کالسکه ای (داخل محفظه موتور سمت راننده پشت چراغ جلو چسبیده به گلگیر ) که داخل آن ۴ فیوز سبز رنگ وجود دارد ۲ فیوز متمایل به سمت جلو خودرو که شل می باشند یدک بوده و ۲ فیوز دیگر اصلی می باشند در صورت معیوب بودن با یدک تعویض گردند . حال از سفت بودن سوکت های زیر جعبه فیوز کالسکه ای اطمینان حاصل نمایید . در صورت عملکرد فن ها هواگیری را روی خودرو انجام دهید .بدین ترتیب که ابتدا خودرو را خاموش نموده و اجازه دهید سیستم کاملا سرد گردد . دو پیچ هواگیری قبل و بعد از ترموستات که یکی برنجی و دیگری پلاستیکی می باشد را با احتیاط باز نموده و از درب رادیاتور آب اضافه کرده تا آب بدون حباب از این دو پیچ بیرون بزند سپس به میزان مناسب ضد یخ اضافه کرده وپیچ ها و درب رادیاتور را محکم ببندید .در صورت جوش آوردن مجدد، ایراد احتمالی از ترموستات ، سنسورآب و فن ها ، رله ها و یا یونیت مربوطه و سیم کشی می باشد . جهت بازدید بیشتر توسط شماره تماس ۰۹۶۴۴ و انتخاب گزینه ۱ درخواست امداد در محل نمایید.
۲-جوش آوردن خانواده خودروی ۴۰۵ و RD :
پاسخ: اگر دمای مایع خنک کننده بالا و در حد جوش باشد در صورت عدم عملکرد فن های رادیاتور ابتدا جهت چک کردن فیوزهای فن موجود در جعبه فیوز کالسکه ای (داخل محفظه موتور سمت راننده پشت چراغ جلو چسبیده به گلگیر ) که داخل آن ۴ فیوز سبز رنگ وجود دارد. ۲ فیوز فیوز متمایل به سمت جلو خودرو که شل می باشند یدک بوده و ۲ فیوز دیگر اصلی می باشند. در صورت معیوب بودن با یدک تعویض گردند . حال از سفت بودن سوکت های زیر جعبه فیوز کالسکه ای اطمینان حاصل نمایید . در صورت عملکرد فن ها هواگیری را روی خودرو انجام دهید .بدین ترتیب که ابتدا خودرو را خاموش نموده و اجازه دهید سیستم کاملا سرد گردد . دو پیچ هواگیری قبل و بعد از ترموستات که یکی برنجی و دیگری پلاستیکی می باشد را با احتیاط باز نموده و از درب رادیاتور آب اضافه کرده تا آب بدون حباب از این دو پیچ بیرون بزند سپس به میزان مناسب ضد یخ اضافه کرده وپیچ ها و درب رادیاتور را محکم ببندید .در صورت جوش آوردن مجدد،ایراد احتمالی از ترموستات ، سنسورآب و فن ها ، رله ها و یا یونیت مربوطه و سیم کشی می باشد . جهت بازدید بیشتر توسط شماره تماس ۰۹۶۴۴ و انتخاب گزینه ۱ درخواست امداد در محل نمایید.
۳-ایراد دزدگیر خودروی سمند و پارس ELX:
پاسخ: اگر خودروی شما از خانواده سمند و یا پارس ELx و دارای سیستم هوشمند(دزدگیر) می باشد جهت تنظیم ابتدا میزان حساسیت شوک سنسور را در سیستم هوشمند روی ۳۰-۴۰ تنظیم نمایید . حال جهت ریست نمودن سیستم هوشمند ابتدا توسط کلید آژیر صدای آن را قطع کرده و سپس با برداشتن سر منفی باتری و سوکت سه پایه قهوه ای آژیر مشکی رنگ (داخل محفظه موتور سمت شاگرد) سیستم را ریست نموده و مجدد سوکت و سر باتری نصب و سیستم آژیر را با کلید مربوطه فعال نمایید. در صورت برطرف نشدن ایراد با آزاد کردن سوکت دو پایه مشکی پشت چراغ جلو سمت راننده ، موقتا میکروسوئیچ درب موتور را از مدار خارج نموده و جهت بازدید سیستم هوشمند ، میکروسوئیچ ها و آژیر با تماس ۸۲۲۷۱ و یا ۰۹۶۴۴ بخش تخصیص وقت نمایندگی ها ارتباط برقرار نمایید.
۴-روشن شدن چراغ چک (انژکتور) در خودرو :
پاسخ: روشن شدن چراغ چک موتور زمانیکه خودرو روشن می باشد نشاندهنده ایرادی در سیستم سوخت رسانی و کنترل آلایندگی خودرو است . که این ایراد می تواند مربوط به سنسور اکسیژن ، ناک سنسور ، ایرادات کوئل، انژکتور ، موتور دریچه گاز (در صورت وجود) ، ECU و غیره … باشد . حال اگر خودرو در حرکت ریپ نمی زند و صدای غیرعادی از قسمت موتور شنیده نمی شود ، حرکت خودرو بلامانع می باشد . می توانید با ریست کردن یعنی برداشتن قطب منفی باتری بصورت موقت و یا مصرف بنزین سوپر عیب های احتمالی موجود در سیستم انژکتور را پاک نمایید و در صورت برطرف نشدن ایراد با تماس ۰۹۶۴۴ درخواست امداد و یا تخصیص وقت نمایندگی نمایید.
۵-سیستم گازسوز روی حالت گاز نمی رود:
پاسخ: لازم به ذکر است در خودروهای دوگانه سوز، هنگام روشن شدن ابتدایی خودرو در دمای آب زیر ۴۰ درجه و دور موتور زیر ۱۲۵۰ سیستم در حالت گاز قرار نمی گیرد. اگر از پر بودن مخزن گاز اطمینان دارید ، چنانچه با باز کردن شیر مخزن گاز و شیر گاز داخل محفظه موتور(در صورت وجود) در حالت گاز قرار نگیرد و یا آلارم اخطار گاز را مشاهده نمایید ابتدا توسط ریست نمودن ، یعنی برداشتن قطب منفی باتری بصورت موقت و نصب مجدد آن عیب های احتمالی موجود در حافظه ای سی یو را پاک نمایید . درصورت برطرف نشدن ایراد دو حالت زیر بررسی می گردد.
۱-عدم تبدیل وضعیت بنزین به گاز مربوط به خرابی قطعات زیر می باشد:
کلید تبدیل-سنسور دما و فشار گاز- سنسور دمای آب-رگلاتور-شیرهای برقی(روی مخزن و رگلاتور)-وجود نشتی در مسیر گاز-مسدود بودن فیلتر گاز-خرابی ECU
۲-پس از تبدیل وضعیت به گاز بعد از چند لحظه به حالت بنزین باز گردد:
در حالتیکه پس از تبدیل به گاز فشارسنج افت فشار را نشان دهد، مربوط به کافی نبودن گاز مخزن و یا خرابی شیر سر مخزن می باشد. همچنین ایراد می تواند از گرفتگی فیلتر گاز ،خرابی رگلاتور و یا سنسورها باشد. نهایتا شیرهای گاز سر مخزن و داخل موتور را بسته و جهت چک کردن سیستم گاز با تماس ۸۲۲۷۱و یا ۰۹۶۴۴ بخش تخصیص وقت نمایندگی ها ارتباط برقرار نمایید.
۶-روشن شدن چراغ آچار در پشت آمپر خودرو ۲۰۶:
پاسخ: علت روشن شدن چراغ آچار در پشت آمپر خودرو ۲۰۶ نشاندهنده زمان سرویس دوره ای در خودرو می باشد که باید روی ۲۰۰۰۰ کیلومتر تنظیم شده باشد . حال اگر زمان سرویس نرسیده و یا تازه سرویس دوره ای خودرو را انجام داده اید جهت ریست کردن آلارم مربوطه ابتدا انگشت خود را روی دکمه مشکی سمت راست پشت آمپر قرار داده و فشرده نگه دارید، حال با دست دیگر سوئیچ را داخل مغزی کاملا باز نموده تا چراغ های پشت آمپر روشن شود در قسمت کیلومتر عددی از ۱۰ بصورت معکوس شمرده می شود به محض صفر شدن این عدد دست خود را از روی دکمه پشت آمپر برداشته و سوئیچ را مجدد بسته و باز نمایید در این حالت آلارم مربوطه ریست می شود . و حال در مراجعه بعدی به نمایندگی این کیلومتر سرویس را توسط دستگاه روی ۲۰۰۰۰تنظیم نمایید.
در نهایت تعویض سنسور اکسیژن با 7.1 درصد شایعترین دلیل روشن شدن چراغ موتور در سال گذشته بوده است. خوشبختانه این مشکل هزینه زیادی ندارد. اما مشکل در این سنسور باعث اختلالاتی در سیستم ECU مثل تزریق بیش از حد سوخت میشود که این تزریق بیش از حد باعث مصرف بیشتر سوخت (تا 40 درصد بیشتر) میشود و هزینه ای اضافی به بار میآید.