این دوره با علائم و تغییراتی در بدن آغاز می شود.
مثلا در ابتدا عادت ماهیانه افراد نامرتب خواهد شد و پس از مدتی به طور کامل قطع خواهد شد.
مشکلات دوران یائسگی با زمینه های قبلی هر فردی بی ارتباط نیست و ممکن است همان مشکلات شدت پیدا کند ، مشکلاتی مانند ناراحتی های اعصاب و روان خصوصاً دپرسیون های روانی .
از عوامل تشدید کننده علائم یائسگی می توان به استرس های خانوادگی و اجتماعی، بیماری های مزمن، بیکاری، بازنشستگی، فقر و از دست دادن فعالیت اجتماعی اشاره کرد. از همه مهم تر نداشتن دوست و معاشرت اجتماعی بزرگ ترین علت پیدایش و شدت عوارض یائسگی است.
نکته این جاست که این تغییرات خلقی همانند یک مشکل جسمی قابل درمان است.
از جمله علائم این دوره :
خستگی مفرط: پس از درد قاعدگی دومین وشایع ترین علامت یائسگی، خستگی مفرط گزارش شده است. خستگی مفرط در زنانی که در سنین یائسگی قرار دارند شایع است.
نازک شدن یا ریزش مو و افزایش موهای صورت: از آنجا که این عارضه به کمبود استروژن مربوط است و پیاز مو به استروژن نیاز دارد، برخی زنان زودتر متوجه این علایم که آشکارتر است، می شوند.
اختلال خواب: بی خوابی دربرخی موارد با یائسگی ارتباط دارد. در این دوران خواب آرام کمتر می شود. این بی خوابی ۵ تا۷ سال قبل از یائسگی تجربه می شود. این مشکل نیز به علت تغییر در ترشح هورمون ها است.
سرگیجه و نبود تعادل:این علایم ممکن است با بسیاری از بیماری ها مرتبط باشد و در صورتی که فکر می کنید به یائسگی ارتباط ندارد، به پزشک مراجعه کنید.
افزایش وزن: زیاد شدن دور کمر علامت دیگری از تغییرات هورمونی در بدن است.با بالا رفتن سن، کند شدن سوخت و ساز بدن وافت ترشح هورمون ها فرد دچار اضافه وزن می شود.
نفخ ناگهانی: نفخ ناگهانی در نتیجه احتباس مایعات در بدن و ورم شکم بروز می کند. نفخ، تجمع گاز و درد معده ای که پس از مصرف لبنیات به وجود می آید به علت حساسیت به لاکتوز است زیرا معده قادر به هضم لاکتوز یا قند شیر لبنیات نیست.
افزایش حساسیت: اصولاً موارد زیادی از ابتلا به انواع حساسیت ها در نتیجه واکنش های هورمونی به ویژه در زنانی که بیشتر در اواخر دهه ۲۰ یا دوران پس از زایمان هستند و دچار تغییرات هورمونی می شوند، گزارش می شود..
تغییر در بوی بدن: بدن انسان ۲ نوع ماده تولید می کند. عرق «آکرین»، که بی بو است و در تمامی بدن وجود دارد و در کنترل دمای کل بدن نقش دارد، نوع دیگر آن «ایپوکرین» است که از طریق غده های زیر بغل تولید می شود.
تپش قلب: تپش قلب، یکی از شایع ترین علایم قبل از یائسگی است. این حالت که ناگهان به وجود می آید، باعث وحشت بسیاری از زنان می شود.
افسردگی؛ احساس ناراحتی یا افسردگی کوتاه مدت در این دوران طبیعی است. اما اگر این وضعیت ادامه یابد و زندگی را مختل کند، افسردگی رخ داده است.
افسردگی یعنی تغییر چشمگیر و طولانی مدت در حالات و روحیات فرد که با بی میلی به انجام فعالیت های معمولی می پردازد.
سردرد: اگرچه سردرد عوامل مختلفی دارد اما در مراحل اولیه یائسگی، سردردها بیشتر و شدیدتر است و علت اصلی آن کاهش استروژن است.
درد مفاصل، عضلات و تاندون ها: نیمی از زنان یائسه درجات متفاوتی از درد مفاصل را تجربه می کنند که گاه به علت تغییر میزان ترشح هورمون هاست.برای پیشگیری از این دردها، استراحت کافی،مصرف داروهای گیاهی، مصرف مواد غذایی مغذی و میوه و صیفی جات موثر است.
احساس شوک الکتریکی زیر پوست و سر: این حس عجیب شبیه رها شدن کش در لایه های بین پوست و عضله است که به علت نوسان میزان استروژن رخ می دهد.
افزایش گرفتگی درعضله: افزایش درد در تمامی عضله بدن با درد و سفت شدن عضله ارتباط دارد، زنانی که از سلامت کافی برخوردارند نسبت به بقیه افراد گرفتگی عضله ای کمتری دارند. برای به حداقل رساندن علایم این ناراحتی به ورزش بپردازید.
شناخت فعالیت های مفیدی که باعث کم کردن عوارض می شود فرد را یاری می کند تا این عوارض را کمتر احساس کند؛
– سعی کنید از لباس های کتان و پنبه ای استفاده کنید
– دمای اتاق بهتر است خنک و حدود 19 درجه باشد، مطالعه ای که در سال 1992 در مجله بیولوژی گرما چاپ شده نشان می دهد که در چنین دمایی دفعات گرم و سرد شدن این افراد کم تر از کسانی بوده که در اتاق 31 درجه زندگی می کنند. عرق شبانه کم تر بوده و خواب راحت تری داشتند.
– 25 درصد از بانوان یائسه گرم و سرد می شوند اما فقط 6 درصد از بانوانی که ورزش می کنند این عارضه را دارند. بنابراین ورزش برای کاهش عوارض بسیارمفید است.
– از خوردن و نوشیدن موارد محرک مانند چای و قهوه که کافئین دارد پرهیز کنید و روزانه مقدار بیشتری آب خنک بنوشید.
– در مواقعی که شدیداً گرم و سرد می شوید چندین بار نفس های عمیق بکشید.
– افزایش وزن علائم یائسگی را تشدید می کند ، اگر اضافه وزن دارید فکر چاره باشید.
– استرس ها، اختلافات و تنش های ارتباطی را به حداقل برسانید.
– ویتامین Bکمپلکس اثری شبیه استروژن دارد و عوارض را کاهش می دهد.
– ویتامین E نیز نتیجه خوبی برای درمان گرم و سرد شدن دارد، البته ویتامین E موجود در غذاها و میوه جات به طور طبیعی اثر بهتری از قرص های ویتامین E دارد.
– مصرف روزانه ویتامین C نیز علاوه بر اثر روی گرم و سرد شدن بر دردهای عضلانی و مفاصل نیز موثر است.
– از آنجایی که مصرف هورمون ها جهت جلوگیری از این علائم عوارضی بهمراه دارد روش های کم عارضه انتخاب بهتری هستند.
_ داروهای ضد افسردگی و مصرف سویا به دلیل وجود استروژن گیاهی در کاهش گر گرفتگی بسیار موثر است.
مصرف سویا هیچ محدودیتی برای زنان ندارد و حتی می تواند به صورت قرص تجویز شود.
منبع:
کتاب یائسگی نوشته دکتر محمد عسکری متخصص بیماری های زنان و زایمان عضو رسمی کالج جراحان آمریکا
سردرد و یائسگی چه ارتباطی با هم دارند؟
هرگونه کپی برداری و استفاده از این مطلب با ذکر نام و منبع الو دکتر مجاز می باشد