دیابت یا همان بیماری قند به علت نارسایی بدن در تولید قند مورد نیاز خود یا عدم استفاده از قند ذخیره شده در بدن می باشد. این تصور وجود دارد که هر کس مبتلا به بیماری دیابت است نباید از میوه جات شیرین استفاده کند اما در این مقاله به معرفی میوه ها و غذاهایی می پردازیم که شیرینی و قند آن ها برای افراد دیابتی مضر نیست.
مناسبترین میوهها برای بیماران دیابتی
«فروکتوز» نوعی قند موجود در میوهها است که میتواند روی افراد دیابتی و اشخاص دارای اضافه وزن، تاثیر منفی داشته باشد اما با این حال میانهروی در مصرف میوههای فصلی نظیر انبه و انگور و خوردن مقادیر اندکی از آنها مانعی ندارد.
متخصصان تغذیه و سلامت افراد دیابتی را به خوردن انواع خاصی از میوهها تشویق میکنند که نه تنها برای بدن مفید هستند بلکه به کنترل انسولین خون نیز کمک میکنند.
سیب: حاوی مقادیر بالایی فیبر، ویتامین C و آنتیاکسیدان است. علاوه بر این حاوی پکتین است که به سمزدایی از بدن و دفع مواد زائد و پایین آوردن انسولین مورد نیاز افراد مبتلا به دیابت تا 35 درصد کمک میکند. همچنین از حملهی قلبی پیشگیری میکند و خطر سرطان و آسیب چشمی در بیماران دیابتی را کاهش میدهد. شاخص گلیسمی آن حدود 30 تا 50 است. مصرف یک سیبِ متوسط، به طور روزانه توصیه میشود.
خواص سیب
1-یکی از خواص سیب این است که در حفظ طراوت و شادابی پوست موثر است.با استفاده از سیب میتوان ناراحتیهای شایعی مانند خشکی پوست، ترک خوردگی پوست، رنگ پریدگی و بسیاری از بیماریهای پوستی طولانی و مزمن را از بین برد یا نشانههای آنها را کاهش داد.لازم به ذکر است که این قابلیت سیب به دلیل وجود ریبوفلاوین (ویتامین B2)، ویتامین C و A ، مواد معدنی مانند آهن، منیزیم، کلسیم و پتاسیم میباشد.
2-یکی دیگر از خواص سیب این است فشارخون را منظم میکند.خوردن سیب و حتی بو کردن سیب، باعث کاهش فشار خون میشود. بررسی انجام شده توسط دانشگاه ییل (YALE) نشان داد که تنها یک بار بو کشیدن سیب، فشارخون بیماران را پایین میآورد.
3-یکی دیگر از خواص سیب این است که برای دندانها و لثهها مفید است،اسیدهای موجود در سیب، هنگام جویدن باکتریهای دهان را از بین برده و دندانها و لثهها را تمیز میکنند. جویدن یک سیب مانند این است که از یک مسواک طبیعی استفاده کنیم. مطالعات نشان میدهند که سیب قادر است ذرات غذایی باقی مانده در پشت دندانها و لثهها را پاک کرده و فساد دندان و بیماریهای لثه را از شما دور سازد. حتی کسانی که در گذشته از بیماریهای لثه رنج بردهاند، خواهند توانست از فواید ناشی از غنی بودن سیب از ویتامینC بهرهمند شوند.مواد مغذی موجود در سیب باعث تقویت ساختار دندانها میگردد. مینای دندان را محکمتر میسازد و از جرم گرفتن دندانها پیشگیری میکند.اسیدهای موجود در سیب، اثر ضدالتهاب و باکتریکش بر دندانها و لثه دارند. پژوهشهای علمی نشان داده است که یک ربع ساعت پس از خوردن آهستهی یک عدد سیبترش حدود 90 درصد و بعد از یک ساعت تقریباً تمامی ذرات میکروبی موجود در دهان از بین میروند.
کیوی: بنا به تحقیقات، مصرف کیوی و کاهش قند خون،همبستگی مثبت دارند. کیوی شامل ویتامین C، A ، فلانوئید، پتاسیم و مقادیر زیادی بتاکاروتن است که بدن را از آسیب رادیکالهای آزاد در امان میدارد و سلامت را افزایش میدهد. علاوه بر این کیوی سرشار از فیبر است و کربوهیدرات بسیار کمی دارد که به کنترل قند خون و پایین آورن کلسترول کمک میکند. شاخص گلیسمی کیوی بین 47 تا 58 است. بهتر است هر روز بجای میان وعدههای چرب یا شیرین،یک عدد کیوی برای کنترل قندخون میل شود.
گلابی: سرشار از انواع ویتامینها و فیبر است و به تنظیم قندخون، کاهش کلسترول، تقویت سیستم ایمنی و بهبود گوارش کمک میکند. بعلاوه گلابی کم کالری و کمکربوهیدرات است و شاخص گلیسمی آن 38 میباشد. گلابی بطور خاص برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2 بسیار مفید است زیرا حساسیت به انسولین را بهبود میبخشد. افراد مبتلا به دیابت میتوانند به عنوان دسر یک گلابی متوسط یا کوچک میل کنند.
توت فرنگی: حاوی آنتیاکسیدانها، انواع ویتامینها و فیبر است که به کنترل قندخون کمک میکنند. در واقع آنتیاکسیدانهای موجود در توتفرنگی از طریق کاهش کلسترول بد (LDL) و حفظ یا اصلاح کلسترول خوب (HDL) و کاهش فشار خون به کاهش خطر بیماریهای قلبی کمک میکنند. علاوه بر این توت فرنگی کمکربوهیدرات است و شاخص گلیسمی حدود 40 دارد. با مصرف توت فرنگی سطح قندخون به مدت طولانیتری ثابت میماند و انرژی حفظ میشود.
پرتقال: یکی از بهترین میوههایی است که میتواند در رژیم روزانهی افراد دیابتی قرارگیرد. پرتقال بطور طبیعی قند کمی دارد و پر از فیبر و ویتامین C و مواد معدنی مانند تیامین است که به کنترل قند خون کمک میکنند. علاوه بر این پرتقال جزء میوههایی با شاخص گلیسمی پایین است و سبب میشود که گلوکز به کندی وارد جریان خون شود. همچنین به کنترل و کاهش وزن که یکی از عوامل خطرساز برای افراد دیابتی است کمک میکند. شاخص گلیسمی پرتقال بین 31 تا 51 است. بطور روزانه یک پرتقال کوچک برای افراد دیابتی توصیه میشود. البته نوشیدن آب پرتقال چنین اثری را ایجاد نمیکند زیرا فیبر بسیار کمتری دارد.