دلایل افزایش سرطان در ایران

سرطان در ایران بسیار شایع شده است که بهتر است دلایل افزایش آن را بدانید.

به گزارش الودکتر: سرطان بیماری خطرناک و شایعی است که این روزها در ایران شدت بیشتری یافته است.

سرطان

قائم مقام وزیر بهداشت با تشریح سه دلیل افزایش سرطان در ایران گفت: سرطان به‌طور مستقیم (مرگ) و غیرمستقیم (ناتوانی) موجب از دست رفتن ۴۵۰‌هزار سال عمر در ایران می‌شود و متوسط سال‌های از دست رفته در اثر سرطان به ازای هر نفر در ایران ۲۱ سال است. ایرج حریرچی اظهار کرد: در ایران در بین مردان از هر ۱۳۴ نفر چهار نفر و در بین زنان از هر ۱۰۰‌هزار نفر ۱۲۷ نفر به سرطان مبتلا می‌شوند، میانگین جهانی ۲۰۵ نفر از هر یکصدهزار نفر است.

 

او عنوان کرد: در ایران ۷۲‌درصد از مرگ‌ها به‌دلیل بیماری‌های غیرواگیر است ۴۰‌درصد از این مرگ‌ها به‌صورت زودرس یعنی قبل از ۷۰ سالگی اتفاق می‌افتد. حریرچی با اشاره به اینکه سرطان در کشور ما در حال افزایش است، گفت: علت این افزایش به‌دلیل بالا رفتن سن جمعیت در ایران است و همچنین رفتارهایی نظیر کم تحرکی، چاقی، استعمال دخانیات مانند سیگار و همچنین مواد مخدر، مصرف غذاهای پرچرب و شور و کم استفاده کردن از سبزیجات در رژیم غذایی از عوامل سرطان محسوب می‌شود.

 

او ادامه داد: یکی دیگر از عوامل مهمی که موجب شیوع سرطان می‌شود مصرف بالای سوخت در کشور است که از میانگین جهانی این مصرف در ایران بالاتر است و ذرات‌معلق در هوا از عوامل دیگر شیوع سرطان هستند .حریرچی در بیان عوامل محیطی شیوع سرطان گفت: مواد شیمیایی، مواد‌مخدر، غذاهای ناسالم و وزن بالا از این عوامل محسوب می‌شوند. قائم مقام وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، بالارفتن سن جمعیت را یکی از دلایل افزایش سرطان اعلام کرد و گفت: در ایران سالانه ۹۲‌هزار نفر به سرطان مبتلا می‌شوند.

 

همچنین برای کاهش شیوع سرطان عوامل استرس‌زا در محیط کاهش یابد. حریرچی درباره درمان‌های جدید سرطان مبتنی بر شیمی درمانی افزود: باید دقت شود که این درمان‌ها منافع چندانی ندارد و هزینه زیادی را در بر دارد. او از پزشکان خواست که در تجویز درمان‌های سرطان از مبانی علمی که منجر به طولانی شدن زندگی باشد را انتخاب کنند و به مردم هم توصیه کرد درباره درمان از مراکز دانشگاهی اطلاعات کسب کنند. حریرچی با تاکید دوباره بر اینکه در ایران سالیانه بیش از ۹۲‌هزار نفر دچار سرطان می‌شوند، عنوان کرد: افزایش امید به زندگی، تغییر سبک زندگی و عوامل محیطی سه عامل افزایش سرطان در کشور است.

 

او درباره وضعیت بیماری‌های غیرواگیر در جهان گفت: چهار بیماری غیرواگیر شامل بیماری‌های قلبی و عروقی، سرطان، بیماری‌های مزمن تنفسی و دیابت تهدید‌کننده زندگی انسان محسوب می‌شوند، این بیماری‌ها بزرگترین عامل مرگ انسان در جهان هستند، به‌طوری که ۶۸‌درصد یا ۳۸‌میلیون از ۵۶‌میلیون مرگ در سال ۲۰۱۲ را از کل مرگ‌های غیرواگیر پیش از موعد در جهان، تشکیل داد که از مجموع این مرگ‌ها، ۲۷‌درصد به سرطان مرتبط است.

 

حریرچی درباره میزان بروز سالیانه سرطان در جهان گفت: این میزان از ۱۰‌میلیون نفر در سال ۲۰۰۰ میلادی به ۱۴‌میلیون نفر در سال ۲۰۱۲ رسیده است و تا سال ۲۰۳۰ به ۲۵‌میلیون نفر خواهد رسید. او در تشریح بروز سرطان در ایران گفت: سرطان‌های با بیشترین بروز در مردان شامل پوست، معده، پروستات، مثانه و روده بزرگ و در زنان شامل پستان، پوست، روده بزرگ، معده و سرطان‌خون است و سرطان‌های با بیشترین بروز در هر دو جنس شامل پوست، پستان، معده، روده‌بزرگ و مثانه هستند.

 

حریرچی در خصوص علت افزایش بروز سرطان در ایران گفت: سه دلیل عمده این افزایش شامل افزایش سن جمعیت و تعداد سالمندان، تغییر در شیوه زندگی و عوامل‌محیطی به شمار می‌روند. او در خصوص هزینه‌های مالی سرطان در ایران عنوان کرد: سرطان به‌طور مستقیم (مرگ) و غیر‌مستقیم (ناتوانی) موجب از دست رفتن ۴۵۰‌هزار سال عمر در ایران می‌شود و متوسط سال‌های از دست‌رفته در اثر سرطان به ازای هر نفر در ایران ۲۱ سال است. به گفته حریرچی، از کل هزینه دارو درمانی سرطان در ایران، ۸۳‌درصد یا حدود‌هزار‌میلیارد تومان توسط دولت پرداخت می‌شود که ۶۳‌درصد سهم بیمه و۲۰‌درصد سهم یارانه وزارت بهداشت است که با سرمایه‌گذاری در زمینه پیشگیری، تشخیص زودهنگام و درمان سرطان، می‌توان حدود ۱۲۰۰‌میلیارد تومان در سال ذخیره کرد.

 

او درخصوص چالش‌های تشخیص و درمان سرطان گفت : محدودیت دسترسی به امکانات و تجهیزات، از دست رفتن زمان، تصمیم گیری‌های بالینی جدا از هم، عدم توزیع عادلانه امکانات در کشور و سرمایه‌گذاری قابل توجه در خصوص داروهای شیمی‌درمانی و سهم کم جراحی و رادیوتراپی مهمترین این چالش‌ها است. قائم‌مقام وزیر بهداشت اهداف، راهبردها، اقدامات انجام شده و در این حوزه را تشریح کرد و گفت: ارتقای دانش‌عمومی، توسعه همکاری‌های بین‌بخشی، کنترل عوامل خطر سرطان، تشخیص زودهنگام، دسترسی عادلانه به خدمات، توسعه شبکه مراقبت سرطان در ایران، استاندارد‌سازی خدمات و مراقبت‌های‌حمایتی و تسکینی از مهمترین راهبرد ها به شمار می‌روند.

عدم‌توجیه علمی برای واکسن سرطان

رئیس سازمان نظام‌پزشکی افزود: رسانه‌ها کمک کنند که گاهی انتشار اخبار نادرست مردم را دچار یاس یا امیدهای واهی نکند. علیرضا زالی گفت: درباره درمان سرطان در دنیا هر روز محققان پیشرفت‌های خوبی به دست می‌آورند و باید گفت که ۶۰ تا ۷۰‌درصد سرطان‌ها قابل پیشگیری است. او تاکید کرد: سرطان‌ها امروز در جامعه بشری به‌عنوان سومین عامل مرگ‌و‌میر مطرح هستند که می‌توان با شناسایی برخی فاکتورهای‌سرطان به موقع آن را درمان کرد. زالی با اشاره به اینکه سرطان‌ها در افراد مسن شیوع بیشتری دارند، تاکید کرد: در برخی از انواع سرطان عامل توارث دیده نمی‌شود.

 

او ادامه داد: یکی از عوامل ابتلا به سرطان امروزه شامل تغذیه نادرست است، به‌ویژه در کشور ما مصرف بی‌رویه فست فودها و همچنین چاقی مفرط به‌ویژه در بانوان عامل ایجاد سرطان‌سینه محسوب می‌شود. رئیس کل سازمان نظام‌پزشکی ایران، ادامه داد: کم‌تحرکی، وجود برخی ویروس‌ها در خاک‌و‌آب از عوامل خطر ابتلا به سرطان هستند. زالی تاکید کرد: تشخیص به موقع سرطان می‌تواند در درمان بسیار موثر باشد، اما اکثر بیماران موقعی مراجعه می‌کنند که سرطان پیشرفت کرده است.

 

او با بیان اینکه در برخی از سرطان‌ها غربالگری انجام می‌شود، گفت: با این حال در تمام انواع سرطان غربالگری وجود ندارد، در برخی سرطان‌ها همچون سرطان‌سینه با انجام غربالگری می‌توان از شیوع زیاد آن جلوگیری کرد. زالی تاکید کرد: در ایران برخی از سرطان‌ها بیشتر دیده می‌شود. به عنوان‌مثال در سرطان‌پوست کسانی که در معرض آفتاب هستند و زیر نور آفتاب مشغول به کار هستند، موارد جلوگیری از نور آفات را رعایت نمی‌کنند. او ادامه داد: امروز در دنیا عمر بیماران‌سرطانی با استفاده از روش‌های جدید افزایش یافته است .

 

رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران، اظهار کرد: تست‌های‌غربالگری در تشخیص به موقع سرطان دهانه‌رحم و پستان در بانوان، سرطان پروستات در آقایان، سرطان گوارش و روده بزرگ نقش بسزایی دارند. زالی افزود: در کشور به ازای هر هشت زن یک نفر به سرطان‌سینه مبتلا می‌شود و از سوی دیگر این نوع سرطان در کشور ما نسبت به استاندارد‌جهانی دیرتر تشخیص داده می‌شود. در برخی سفره‌های‌ایرانی بیش از ٩ گرم نمک مصرف شده که از عوامل بروز سرطان محسوب می‌شود.

 

همچنین  رئیس اداره ‌سرطان وزارت‌بهداشت با اشاره به برخی عوامل‌محیطی موثر بر بروز سرطان گفت: عوامل‌محیطی هم در ایران شرایط خوبی ندارند. علی مطلق افزود: در زمینه عوامل‌محیطی و شیوه زندگی، وزارت بهداشت نقش زیادی ندارد و نمی‌تواند به تنهایی این عوامل را کنترل کند، بلکه نیازمند همکاری سایر سازمان‌های‌دولتی و غیر‌دولتی است و عزم‌ملی برای کنترل این بیماری می‌طلبد.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ