جگر از جمله اندام های پر فایده ی مرغ می باشد اما باید در حین پرورش طیور قوانینی را رعایت کنند تا بتوان جگر مرغ را استفاده کرد در غیر این صورت باید از خوردن آن اجتناب کرد. برای این که بدانید آیا جگر مرغ خوردنی است یا خیر تا انتها این مقاله را مطالعه کنید.
خواص جگر مرغ
جلوگیری از کم خونی
جگر سرشار از ویتامین A و آهن است. همانگونه که میدانیم ویتامین B12 میتواند به تولید سلولهای قرمز خون کمک کرده و عملکرد سلولها را افزایش دهد. جگر مرغ ۳۵۲٪ ویتامین B12 دارد. جگر مرغ، ۳ برابر نیاز روزانه به ویتامین B12 را تامین میکند که در تولید سلولهای قرمز خون و جلوگیری از کم خونی نقش دارد. برای افرادی که به کم خونی دچارند، خوردن جگر مرغ انتخاب خوبی است. میتوان گفت جگر مرغ بهترین غذای دنیاست زیرا حاوی فولات، آهن و ویتامین B12 است و میتواند کم خونی را به طور طبیعی برطرف کند.
تقویت بینایی
چون جگر مرغ حاوی ۲۸۸٪ ویتامین A است، در تقویت بینایی نقش دارد. جگر مرغ، قدرت بینایی ما را افزایش میدهد زیرا سرشار از ویتامین A به شکل رتینول، آلفا کاروتن، بتاکاروتن و لیکوپن است. ویتامین A اولین ویتامینی است که بر جعبه مولتی ویتامینها نوشته میشود و واقعا برای بینایی مفید است. کمبود این ویتامین باعث اختلال در دید شب، خشکی چشم، عفونت چشم و نابینایی میشود. متخصصان سلامتی نشان دادند که ویتامین A میتواند خطر آب مروارید و تباهی لکه زرد را نیز کاهش دهد. ویتامین A میتواند افرادی که به مشکل رتینیت پیگمنتوزا مبتلا هستند را درمان کند. ۹۰۰ میکروگرم ویتامین A برای بزرگسالان لازم است. جگر مرغ، منبع خوبی از ویتامین A است.
مبارزه با استرس
برای کسانی که خیلی سخت کار میکنند و استرس دارند، خوردن جگر مرغ مفید است. استرس وضعیتی است که بدن تحت تاثیر هورمون کورتیزول قرار میگیرد. در این وضعیت، عملکرد غدد فوق کلیوی از حالت تعادل خارج شده که باعث ترشح هورمون استرس میشود. جگر مرغ میتواند به عملکرد مناسب غدد فوق کلیوی کمک کند. مواد مغذی موجود در جگر مرغ، با استرس مبارزه میکنند. جگر مرغ میتواند باعث بهبود وضعیت خواب شود. اسید پانتوتنیک موجود در آن نیز با کمک به غدد فوق کلیوی، با استرس مبارزه میکند.
درمان پلاگر
کمبود نیاسین در بدن به شکل پلاگر ظاهر شده و به علائمی مانند هذیان، اسهال، التهاب غشاء مخاطی و پوسته شدن پوست منجر میشود. جگر مرغ و ماهی تن، از منابع عالی نیاسین هستند.
جلوگیری از آلزایمر
ویتامن B12 موجود در جگر مرغ به تقویت حافظه کمک میکند. جگر مرغ در مبارزه با آلزایمر تاثیر دارد. بر اساس مطالعه انجام شده در ۲۰۱۰، ویتامین B12 موجود در اندامهای خوراکی مرغ باعث تقویت حافظه میشود. یک فنجان اندام خوراکی مرغ، ۲۲۸٪ از نیاز روزانه به این ویتامین را تامین میکند. این ماده خوراکی جلوی از دست دادن حافظه را میگیرد.
ویتامین های جگر مرغ
جگر مرغ همچنین حاوی ویتامین های بسیاری است، به طوریکه یک وعده مصرفی، بیش از ۱۰۰ درصد از نیاز روزانه توصیه شده به ویتامینA ، فولات، اسید پانتوتنیک ، ریبوفلاوین و ویتامین B12 را تامین می کند. همچنین حاوی ۵۰ درصد از نیاز روزانه توصیه شده به کولین، ویتامین B6 و نیاسین است. گفتنی است ویتامینA حافظ چشم ها و سیستم ایمنی(Safety system) می باشد. ویتامین های گروه B نیز به سلامت سیستم عصبی، کبد، مغز و ماهیچه ها کمک می کنند.
منع خوردن جگر مرغ
دکتر آراسب دباغمقدم، در اینباره میگوید: حساب دل مرغ از جگر آن جدا است. دل مرغ، منبع خوبی برای دریافت پروتئین و آهن محسوب میشود و اسید فولیک هم دارد. این عضو اندرونی، مشکل خاصی ندارد و میتوان آن را مصرف کرد اما مصرف جگر مرغ، چندان توصیه نمیشود. مطالعات فراوانی که در کشورهای مختلف، ازجمله ایران انجام شده، نشان میدهد که متاسفانه، در بسیاری از مرغداریهای صنعتی، دورههای منع مصرف گوشت بعد از تجویز داروهای مختلفی مانند آنتیبیوتیکها، رعایت نمیشود. بهعبارت سادهتر، مثلا زمانی که به مرغها، آنتیبیوتیک میدهند، باید حدود ۵ تا ۱۴ روز از کشتار مرغ، خودداری شود. مسالهای که در موارد زیادی، رعایت نمیشود. بنابراین مقدار زیادی از این داروها، در جگر مرغ باقی میمانند زیرا جگر، محل سمزدایی است و بسیاری از داروها، قبل از دفع از بدن، داخل جگر به روشهای مختلف آنزیمی، خنثی میشوند. بههمین دلیل هم بسیاری از جگرهای مرغ، آلودگی بالایی، بخصوص به آنتیبیوتیکها دارند.
با این حساب، دکتر دباغمقدم توصیه میکند که از مصرف جگر مرغ، خودداری کنید؛ مگر اینکه مطمئن باشید این جگر از مرغداریهایی با نظارت بسیار بالا بیرون آمده که اطمینان از این مساله هم کار چندان سادهای نیست.
دل وجگر مرغ با بدنمان چه می کند؟