“نمیتوانم” را فراموش کنید: البته تصمیم شما برای انجام هر کاری باید با برنامهریزی مناسب همراه باشد تا به نتیجه مطلوب برسد با این حال و اگر تصمیم به انجام کاری بگیرید ولی به سرانجام آن کار خوش بین نباشید، احتمال موفقیتتان کم میشود.
اعتماد به نفس قابل افزایش است: اعتماد به نفس از نظر روانشناسی یک خصوصیت درونی است که تحت تاثیر وراثت و محیط در هر فردی شکل میگیرد به این معنی که اعتماد به نفس بر اساس ژنتیک و محیط به طور مثال تحت تاثیر رفتار والدین، تشویق و تنبیه و برخورد اطرافیان به مرور زمان در هر فرد ایجاد میشود. میزان اعتماد به نفس در طول زندگی تغییر میکند. احساس خود ارزشمندی و برخورداری از اعتماد به نفس بالا بر تمامی جنبههای زندگی مانند شیوه زندگی، روابط اجتماعی، فرآیندهایشناختی و علایق تاثیر بسزایی دارد.
با افزایش اعتماد به نفس، زمینه موفقیت در زندگی فراهم میشود؛ بنابراین افراد باید با راههای پرورش اعتماد به نفس آشنا شوند.
مقابل آینه بایستید و از خود تعریف کنید: این کار در کسب اعتماد به نفس، بسیار مؤثر است. هر روز صبح چند دقیقه این کار را انجام دهید. سعی کنید هنگام نگاه کردن در آینه به موارد مثبت چهره خود نگاه و از آن تعریف کنید.
در حال، زندگی کنید: اگر در حال زندگی کنید و تمام انرژی خود را متوجه زندگی در لحظه کنید، فردای شما هم تضمین خواهد شد چرا که فردای شما محصول عملکرد صحیح امروز شماست. اگر عمر خود را در حسرت دیروز و با نگرانی فردا سپری کنید، لحظهها را از دست خواهید داد و این به معنی از دست دادن فردا نیز هست.
دست دادن خود را محکمتر کنید: به اصطلاح شل و وارفته دست ندهید. محکم و قدرتمند دست بدهید و همچنین گرم و صمیمانه.
به موفقیتهای خود نگاهی بیندازید: از موفقیتهایی که تاکنون داشتهاید، برای خود فهرستی تهیه کنید و همراه خود داشته باشید و هرگاه احساس نداشتن اعتماد به نفس کردید، نگاهی به آن بیندازید.
همیشه با خود مبلغی پول داشته باشید: وجود مقداری پول در جیب و کیف شما، اعتماد به نفستان را زیاد میکند.
«نه» گفتن را یاد بگیرید: بسیاری از افراد، توانایی «نه» گفتن را ندارند و این، برایشان مشکلاتی ایجاد کرده است. اگر پیشنهاد یا درخواستی به شما میشود که میل ندارید آن را بپذیرید با قاطعیت اما با احترام بگویید نه.
فکر کنید که اعتماد به نفس بینظیری دارید: هرگز این فکر را به خود راه ندهید که اعتماد به نفس ندارید. همیشه سعی کنید نسبت به خود فکرهای مثبت و والایی داشته باشید.
اگر خودتان فکر کنید که اعتماد به نفس ندارید، چه طور انتظار دارید که دیگران فکر کنند که شما اعتماد به نفس دارید. اگر فکر کنید که کاری را نمیتوانید انجام دهید به طور حتم نمیتوانید.
سرعت راه رفتن خود را بیشتر کنید: کسی که اعتماد به نفس دارد، گامهایش را محکم بر میدارد و هدفمند راه میرود. قوی، قدرتمند و پر انرژی باشید.
مهارتهای ارتباطی خود را گسترش دهید: در واقع خود باوری و اعتماد به نفس، ریشه در ارتباط با دیگران دارد. داشتن ارتباط اجتماعی، به افراد کمک میکند تا واقعیتهایی را درباره خود بدانند.
در اجتماع بودن را تمرین کنید: به فعالیتهایی بپردازید که همواره در ارتباط با دیگران باشید مانند: ثبت نام در باشگاه و کلاسهای ورزشی، انجمنهای دانشجویی و شرکت در جلسات مذهبی. در این محیطها همواره باید اجتماعی باشید و با مردم معاشرت کنید. پس از مدتی خواهید دید ارتباط با دیگران برایتان عادی و راحت میشود.
از طرد شدن نهراسید: یکی از عاملهای اصلی در اعتماد به نفس پایین، ترس از پذیرفته نشدن است. آنچه را که فکر میکنید درست است، انجام دهید. به یاد داشته باشید این انتظار اشتباهی است که بخواهیم همیشه مورد پذیرش و تایید دیگران باشیم.
نگرش مثبت داشته باشید: اعتماد به نفس پایین و تردید هنگامی رخ میدهد که شما به عیوب و نقایص خود فکر میکنید. در عوض افکارتان را سراسر روی موضوعی که درباره آن در حال گفتوگو هستید، متمرکز کنید. در این وضعیت هم شما اضطراب خود را از خاطر خواهید برد و هم طرف مقابل از توجه شما خرسند و مشعوف خواهد شد. (جام جم سرا)