سیب زمینی سرخ کرده هم سرطان زاست؟!
بعد از مطرح شدن نام آکریلامید بهعنوان یک ماده سرطانزا در مواد غذایی، موجی از نگرانی در بین مردم بهوجود آمد. دلیل آن هم مشخص است، زیرا دانشمندان اعلام کرده بودند، این ماده شیمیایی در دسته گستردهای از مواد خوراکی از چیپس و نان گرفته تا غذاهای مخصوص نوزادان موجود است.
آکریلامید یکی از عوامل مهم ابتلا به چند نوع مختلف سرطان از جمله سرطانهای روده بزرگ، مثانه و کلیه به شمار میآید و علاوه برآن میتواند منجر به ناباروری و از دست دادن کنترل عضلانی در بین انسانها شود.
دانشمندان از سال 2002 متوجه خطرات این ماده شیمیایی شده بودند و از همان زمان از صنایع مختلف غذایی درخواست کردند میزان آکریلامید موجود در محصولات خود را تا حد ممکن پایین بیاورند.
اما نتایج مطالعاتی که توسط اتحادیه اروپا در سال گذشته انجام شد نشان داد، هنوز هم مقادیر بسیار بالای این ماده در مواد غذایی مانند چیپسها، قهوههای آماده، نان، بیسکویت و... وجود دارد. به همین دلیل کارشناسان از مردم تقاضا کردند برای در امان ماندن از اثرات این ماده، بهتر است تا جایی که ممکن است از غذاها و گوشتهای فرآوری شده مانند سوسیس، کالباس، همبرگر و محصولات صنعتی دوری کرده و به جای آن از مواد تازه و طبیعی استفاده کنند.
آکریلامید در مواد غذایی که پخته نشده یا در آب جوشانده شدهاند، دیده نمیشود اما هنگامی که دمای پخت یک ماده غذایی به بالای 120 درجه سانتیگراد میرسد، باید شاهد شکلگیری این ماده شیمیایی در غذا باشیم.
با این اوصاف، طبیعتا سیب زمینی که پخته شده و بعد در روغن تفت داده میشود، سالم تر از سیبزمینیهایی هستند که از ابتدا در روغن بسیار داغ سرخ میشوند.