فرآیند تولد یک نوزاد، اتفاق خاص و زیبایی است و گزینههایی برای نحوه انجام این فرآیند وجود دارد. خانمهای باردار میتوانند با در نظر گرفتن جوانب و مشورت با پزشک متخصص، شیوه مناسب را از بین دو روش زایمان طبیعی و سزارین برای تولد نوزادشان انتخاب کنند. اما باید دقت داشته باشند که اگر نظر پزشک متفاوت از نظر آنها بود، بر انتخاب خود اصرار نکنند و مطمئن باشند که پزشک متخصص تمام جوانب را در نظر گرفته و صلاح او را میخواهد.
دکتر نگین رضاوند، متخصص زنان و زایمان به مادران باردار توصیه میکند که برای زایمان به شیوه طبیعی یا سزارین اصرار نکنند و تصمیمگیری درباره شیوه زایمان خود را به پزشک واگذار کنند. او گفت: «طبیعتا زایمان طبیعی در مقایسه با سزارین روش بهتری است، اما گاهی انجام این روش سلامت مادر و جنین را به مخاطره میاندازد و همین مساله باعث میشود تا پزشک شیوه سزارین را برای مادر باردار تجویز کند».
از جمله عوارض کوتاه مدت زایمان طبیعی میتوان به انقباضهای رحم در حین زایمان مادر، نامرتب شدن ضربان جنین، تحت فشار قرار گرفتن بند ناف نوزاد در طول زایمان، تغییر فرم دستگاه تناسلی، عفونت، فشار خون بالا و درد شدید اشاره کرد. خونریزی، افتادگی و شل شدن واژن و عدم کنترل ادرار و مدفوع نیز از عوارض بلند مدت آن است.
دکتر رضاوند، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه افزود: «پزشکان با انجام معاینات و آزمایشهای لازم بهترین روش زایمان را به مادر باردار توصیه کرده و از این طریق خطر زایمان را برای جنین و مادر پایین میآورند».
خانم رضاوند با تاکید بر اینکه اصرار مادران باردار بر انجام زایمان به روش طبیعی یا سزارین کار درستی نیست، به زنان باردار توصیه کرد: «تصمیمگیری در این خصوص را به پزشک خود محول کنند. در صورتی که پزشک روش زایمان طبیعی را توصیه میکند و دلیل قانع کنندهای برای انجام سزارین وجود ندارد، بر انجام این روش اصرار نکنند و با شرکت در کلاسهای آمادگی از روشهای زایمان طبیعی بدون درد استفاده کنند».
او در ادامه با بیان اینکه مادران در زایمانهای طبیعی کمتر با مشکل مواجه میشوند و به راحتی میتوانند به نوزاد خود شیر دهند، گفت: «این در حالی است که زایمان به روش سزارین ممکن است برای مادر عوارض متعددی نظیر مشکلات بیهوشی، خونریزی، چسبندگی داخل شکم و… را به همراه داشته باشد. سزارین به عنوان یک عمل جراحی به بیهوشی و بیحسی نیاز دارد و با توجه به عوارض زیاد آن فقط در موارد اورژانسی و زمانی که شرایط زایمان طبیعی وجود نداشته باشد ارجحیت مییابد. زایمان به روش طبیعی از مزایای ویژهای برخوردار است و به تمامی مادران بارداری که شرایط آن را دارند، توصیه میشود».
به گفته این پزشک متخصص، مادرانی که به روش سزارین زایمان میکنند، دیرتر میتوانند فعالیتهای عادی خود را آغاز کنند.
عوارض کوتاه مدت سزارین شامل خونریزی شدید، عفونت، بیهوشی، فشارخون بالا، چسبندگی داخل رحمی، صدمه به احشای داخل شکم مادر، تشکیل لخته در عروق پاها و عدم موفقیت در شیردهی است. از عوارض بلند مدت آن نیز میتوان به دیرتر جمع شدن رحم، عفونت محل سزارین، ضایعات پستانی، افسردگی، ناباروری ثانویه اشاره کرد.
مطالب مرتبط:
چگونه جنسیت فرزندمان را تعیین کنیم+پاسخ دکتر کشاورز
نکات مهم درباره ماه اول بارداری