در درجه اول افراد باید بدانند وقتی دچار آسیب گرمایی میشوند دو اتفاق میتواند برایشان بیفتد؛ یا دچار خستگی گرمایی شده یا گرمازده میشوند. خستگی گرمایی مرحله اول آسیب است و اگر بموقع درمان نشود فرد دچار گرمازدگی میشود که بسیار خطرناک است.
زمانی که دمای محیط اطراف بالاتر از دمای بدن باشد، بدن نمیتواند گرمای داخلی خود را دفع کند و وقتی هم که رطوبت هوا زیاد شود تبخیر عرق بدن محدود میشود، در این مواقع اگر موقعیت بدن در حال استراحت نباشد و فعالیت جسمانی حتی پیادهروی داشته باشیم، بدن حرارتی بیش از حد معمول تولید میکند که به خستگی گرمایی میانجامد و معمولا این وضع برای افرادی پیش میآید که به محیطهای گرم و مرطوب عادت ندارند. در این شرایط فرد بیش از حد آب بدن خود را از دست میدهد، پوستش خمیری، رنگ پریده، مرطوب و سرد میشود و سرگیجه، سردرد، افت فشار خون، تهوع و اسهال به سراغش میآید.
روش های پیشگیری از خستگی گرمایی
دکتر سیدرضا رضایی دریاکناری، پزشک و متخصص طب سنتی ایران در پاسخ به این پرسش که بهترین اقدام برای پیشگیری از ابتلا به خستگی گرمایی چیست، میگوید: آسیبهای گرمایی معمولا در فصول گرم سال و بیشتر در مناطق جنوبی کشور و در سنینی که گرمای بدن غلبه بیشتری دارد بخصوص حدود 20 سالگی و بیشتر در جنس مذکر که مزاج گرمتری دارد اتفاق میافتد.
افرادی که مکرر دچار آسیبهای گرماییمی شوند اغلب کبد گرمی داشته و برای رفع و درمان آن باید به متخصصان طب سنتی مراجعه کنند. در غیر این صورت برای پیشگیری از ابتلا به خستگی گرمایی در فصول گرم سال از خوردن غذاها و میوههایی با طبع گرم همچون خربزه، دستنبو، خرما و ادویهجاتی همچون زنجبیل، دارچین و فلفل که گرمی درجه سه دارند اجتناب کنند و در روز غذاهایی با طبع سرد همچون آبدوغ خیار، ماست و خیار، نان و پنیر و هندوانه، سوپ جو و نوشیدنیهایی چون دوغ، سکنجبین، شربت عسل و آبلیمو، آبغوره و ماءالشعیر که طبع بشدت سردی دارد استفاده کنند.
روش تهیه ماءالشعیر جهت رفع گرمی مزاج و بدن به گفته دکتر رضایی به این طریق است که یک لیوان جو را با 20 لیوان آب میپزیم و در نهایت آن را صاف کرده و آب جو را مصرف میکنیم. حتی میتوانیم این نوشیدنی را داخل بطری ریخته و در طول روز در محیطهای گرم به صورت جرعه جرعه استفاده کنیم.
این متخصص طب سنتی با اشاره به این که اگر گرمی مزاج بیش از حد زیاد بود و بدن دچار جوش، بثورات جلدی و کهیر شد، میتوان دوغ را همراه خرفه که هر دو طبع سردی دارند، بدون نمک استفاده کرد. به گفته دکتر رضایی، نمک طبع گرمی دارد و سبب تشدید گرم مزاجی میشود. ضمن این که برای تحمل گرمی و تشنگی ناشی از روزهداری در فصل گرما نیز در زمان سحر میتوان از گشنیز پلو به همراه دوغ یا ماست رقیق استفاده کرد.
منبع : جام جم سرا
مطالب مرتبط :