برای تنها خوابیدن کودک چه باید کرد؟

mousavi
در مورد تغییر عادات خوابیدن در شیرخواران کمی بیشتر توضیح دهید و مثالی بزنید. کودک من از چه سنی می تواند به تنهایی در اتاق خود بخوابد؟ آیا روش دکتر سیرز در روان کودک اثر منفی می گذارد؟

باید به یاد داشته باشید که هرچه زمان جدا خوابیدن در کودکان دیرتر اتفاق بیفتد این عادت در آن ها دیرتر روتین می گردد. اما به ان معنا نیست که کودک را در نوزادی از خود جدا کنید. از حدود یک سالگی می توانید برای خواب نیم روزی این عادت را ایجاد کنید. در ابتدا می توانید او را در تخت خودش بگذارید و چند دقیقه ای پیشش باشید و با ابراز محبت و بوسیدن از او جدا شوید و با صدای خود در آشپزخانه او را به خواب برید. و پس از چند روز که این روند عادی تر شد می توانید فاصله خود را از کودک بیشتر کرد ه واستقلال او را افزایش دهید.

از آنجایی که در حدود دو سالگی روند از شیر گرفتن آغاز می شود درست نیست که دو رخداد مهم را متقارن با هم ایجاد کنیم. لذا اگر چه می توانید پیش از از شیر گرفتن برای خواب شب او را جدا کنید اما جدا کردن او پس از بحران از شیر گرفتن هم شدنی است. در ابتدا مسلما بی تابی می کند. در کنار او باشید. اما طبق روش قبل کم کم او را به جدایی عادت دهید. هرگاه در میانه شب بیدار شد و به تخت خواب شما امد با او به اتاقش بروید. او را بخوابانید و به اتاق خود برگردید. در این زمینه روش دکتر فربر را بخوانید.

روش دکتر فربر چیست؟

دکتر فربر می گوید شما می توانید زمانی که کودکتان از نظر فیزیکی و احساساتی اماده است که تمام شب را یک تکه بخوابد، به کودکتان یاد دهید تا خود به تنهایی به خواب برود. او توصیه می کند که ابتدا برای کودکتان یک روتین پیش از خواب درست کنید. این روتین باید توام با محبت و عشق باشد و حتماً پیش از خواب شما و کودکتان زمانی خاص را با هم داشته باشید. این روتین می تواند یک حمام گرم به دنبال خورن شیر (شیر مادر یا شیر گاو) مسواک زدن، بغل کردن و خواندن یک قصه یا شعر باشد.

سپس در حالیکه هنوز کودکتان بیدار است او را بوسیده و به او بگویید که زمان خواب رسیده است. دکتر فربر می گوید که کلید موفقیت برای اینکه کودک یابد بگیرد خودش به تنهایی بخوابد این است که تا زمانیکه هنوز بیدار است او را در تختش بگذارید و سپس دوباره او را بوس کرده و چراغ را خاموش کنید و از اطاقش بیرون بیایید حالا اگر کودکتان شروع به گریه کرد مراحل زیر را پیروی کنید:

مرحله اول: زمانیکه کودکتان شروع به گریه می کند تا مدت زمان مشخصی به اطاق او برنگردید. این زمان مشخص به شرح زیر می باشد:

شب اول: ۳ دقیقه برای اولین بار، ۵ دقیقه برای دومین بار، ۱۰ دقیقه برای موارد بعدی.

شب دوم: ۵ دقیقه برای اولین بار، ۱۰ دقیقه برای دومین بار، ۱۲ دقیقه برای موارد بعدی.

شب سوم به بعد: به تدریج این فاصله ها را ۲-۱ دقیقه افزایش دهید.

البته به یاد داشته باشید که این مدت زمان برای صبر کردن پیش از انکه مجدداً به اطاق او بروید، حتماً نباید ثابت باشند اگر بعنوان مثال شما نمی توانید و تحمل اینکه ۱۰ دقیقه صبر کنید را ندارید زودتر به اطاق او برگردید.

مرحله دوم: برای مدت ۱ تا ۲ دقیقه به اطاق او بروید. بدون اینکه چراغ را روشن کنید و یا او را بغل کنید، به او اطمینان دهید که شما نزدیک او هستید. ارام به او بگویید که الان وقت خواب است و شما نیز می خواهید بخوابید. سپس حتی اگر هنوز هم گریه می کند اطاقش را ترک کنید.

مرحله سوم: این بار مدت زمان بیشتری را بیرون اطاق او منتظر بمانید و هربار همان عمل را انجام دهید که به مدت ۱ یا ۲ دقیقه با چراغ خاموش به اطاق او سر بزنید و او را از حضور خودتان مطمئن کنید و او را نوازش کرده و یا ببوسید و درحالی که هنوز بیدار است اطاقش را ترک کنید.

مرحله چهارم: این کار را انقدر تکرار کنید تا کودکتان در حالی که شما خارج از اطاقش هستید، به خواب رود.

مرحله پنجم: اگر که کودکتان در نیمه شب بیدار شد پس از اینکه اطمینان حاصل کردید که بیدار شدنش بعلت مریضی و یا درد نمی باشد، همان روش را ادامه بدهید و هر بار مدت زمان صبر کردنتان را چند دقیقه بیشتر کنید تا به بیشترین زمان مجاز برای آن شب برسد.

مرحله ششم: مدت زمان سر زدن به اطاق کودکان را در هر شب به اندازه ۲-۱ دقیقه افزایش دهید. دکتر فربر معتقد است که بیشتر کودکان پس از شب سوم یا چهارم بدون گریه کردن خود به خواب می روند. البته این زمان برای کودکان متفاوت می باشد. اگر کودک شما هیچ پیشرفتی پس از انجام این روش نشان نداد، می توانید پس از چند هفته توقف، دوباره این روش را انجام دهید.

بسیاری از والدین و متخصصان کودک مخالف روش دکتر فربر می باشند. این مخالفین معتقدند که رها کردن کودک در حالی که او گریه می کند حتی برای مدتی کوتاه ، می تواند پیامدهای بلند مدت بر روی کودک داشته باشد. یکی از این پیامدها این است که کودک اعتمادش را به مادر و پدر خود از دست می دهد. زیرا که او انها را بعنوان منبع ایمنی و آرامش خاطر خود می شناسد و هنگامی که انها به گریه های او سریعاً پاسخ ندهند، او از آن ها نا امید می شود.

پاسخ دکتر فربر به این نوع اعتراضات این است که اگر شما در طول روز به میزان زیاد عشق و محبت به کودکتان نشان دهید و همه نیازها و احتیاجات او را برآورده کنید، اینکه به گریه کردن او در شب بلافاصله عکس العمل نشان ندهید، اثری منفی بر روی او نخواهد گذشت. او می گوید «کودک کوچک در این سن هنوز نمی داند که چه چیز برایش خوب و چه چیز برایش بد است. اگر او به چیزی که بخواهد نرسد گریه خواهد کرد. اگر او بخواهد با یک چاقوی تیز بازی کند شما به او اجازه نخواهید داد و هر چقدر هم که او در مقابل گریه کند شما تصمیمتان را عوض نخواهید کرد و پس از انهم احساس عذاب وجدان نخواهید داشت که کودکتان به خاطر اینکه به او چاقو را نداده اید ۲۰ دقیقه گریه کرد و نیز از پیامدهای روانی ان گریه نیز نگران نخواهید بود. عادتهای غلط خوابیدن و کم خوابی نیز برای کودکان مضر است و این وظیفه شماست که آن ها را اصلاح کنید.»

منبع: تبیان

مطلب مرتبط:

چطور کودک مان را بخوابانیم؟!

چند پیشنهاد مفید و کاربردی برای جداکردن اتاق کودک…

 

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ