اگرچه هنوز اطلاعات در مورد نحوه انتقال این بیماری کامل نیست، اما روشهای انتقال بیماری از انسان به انسان شبیه بیماری آنفلوآنزا از طریق سرفه و عطسه است. با این حال احتمال انتقال بیماری در فضای باز بسیار محدود بوده و موارد انتقال انسان به انسان در مواردی رخ داده است که افراد به مدت طولانی در فضای بسته در کنار فرد بیمار بودهاند؛ مانند افرادی که در بیمارستانها با بیماران در ارتباط هستند. کرونا ویروس یکی از ۲۰۰ ویروسی است که منجر به سرماخوردگی میشود. این ویروس از سال ۲۰۱۲ از کشور عربستان آغاز شد و تاکنون ۱۴۳۰ مورد ابتلا به این ویروس در دنیا گزارش شده که ۵۳۲ مورد آن منجر به فوت شده است. بیشترین موارد ابتلا به این ویروس یعنی بالغ بر ۸۵ درصد آن در عربستان بوده است. منبع این ویروس در خفاش و شتر است و راه انتقالش هم بر اثر تماس با حیوان و فرآوردههای دامی شتر است و هم از طریق تماس انسانی و از طریق دست و ترشحات تنفسی منتقل میشود.
*احتمال انتقال کرونا از عربستان به ایران
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از احتمال انتقال بیماری کرونا به کشور در پی حادثه منا و بستری جمعی از مجروحان ایرانی در بیمارستانهای سعودی خبر داد. دکتر سیدحسن هاشمی اظهار کرد: با توجه به شیوع بیماری وبا در کشور عراق ستادی در کشور تشکیل شده بود که حادثه غمبار منا باعث شد این ستاد علاوه بر دو وظیفه مهمی که باید در وزارت بهداشت در مورد بیماری کرونا و وبا تعقیب میکرد، در مورد بحث انتقال مجروحین، کمک به بیمارستانهای منا، مکه مکرمه و مدینه نیز فعالیت کنند. این امور جزو وظایف این ستاد به شمار میرود.
وزیر بهداشت در ادامه با بیان اینکه تاکنون ابتلا به ویروس کرونا در کشور ایران مشاهده نشده است، افزود: این بیماری در عربستان وجود دارد و احتمال انتقال آن به کشور وجود دارد. به همین دلیل در هر پرواز یک نفر از همکاران ما امکانات لازم را ارائه و آموزشهای لازم را انجام میدهد. برای مثال اگر فردی مشاهده شود که تب یا بیماری تنفسی دارد حتما از سایرین جدا شده و مورد ارزیابیهای لازم قرار میگیرد. هاشمی ادامه داد: در مبادی ورودی مقداری سختگیری وجود دارد که از حجاج بابت این موضوع عذرخواهی میکنیم، اما این امر برای سلامتی حجاج و اطرافیانشان ضروری است. وی با تاکید بر اینکه اگر فردی تب داشته باشد برای مدتی قرنطینه میشود اظهار کرد: برای این موضوع تب سنج نداریم، البته از نظر علمی استفاده از تب سنج همچنان مورد سوال است و در چند کشور مورد استفاده قرار گرفته است، اما مورد تایید سازمان بهداشت جهانی نیست و احتمال خطای آن زیاد است. هاشمی ادامه داد: در روشی که ما پیش میگیریم به خود اظهاری مردم اعتماد میکنیم، البته این روش هم دقیق نیست اما چارهای غیر از این وجود ندارد. اگرچه من فکر میکنم خود مردم بهتر از همه میتوانند مراقبت کنند؛ مخصوصا اگر در دو هفته اول ورود به کشور دچار تب یا ناراحتی بودند حتما باید به پزشک مراجعه کنند.
*خطر ورود”کرونا” جدی است
همچنین دکتر محمد آقاجانی معاون درمان وزارت بهداشت در نشست آمادگی نظام سلامت کشور برای بازگشت حجاج گفت: با توجه به اینکه بیش از 85 درصد موارد ابتلا به کروناویروس در عربستان بوده و با توجه به تماس طولانی مدت حجاج ایرانی با سایر حجاج و بستری شدن حجاج ایرانی در بیمارستانهای عربستان طی حادثه منا، خطر ورود کروناویروس به ایران جدی و محسوس است. وی با بیان اینکه بحث حوادث زیستی و خطر این حوادث برای جان و دارایی انسان بسیار جدی است، گفت: اتفاقی که باید برای کاهش آسیب حوادث زیستی انجام شود، برنامهریزی است. یعنی اگر با برنامهریزی قبلی با این حوادث مواجه شویم، میتوانیم خسارتهای جانی و مالی آن را کاهش دهیم.
آقاجانی با اشاره به بند 14 نظام جامع بیولوژیک کشور گفت: بر اساس این بند، مسئولیت مقابله با همه گیریها بر عهده وزارت بهداشت و وزارت جهاد کشاورزی است. ما وظیفه سنگینی را بر عهده داریم. پیشگیری از ورود کروناویروس نیز جزو همین وظیفه تلقی میشود. وی در تشریح اقدامات معاونت درمان وزارت بهداشت برای مقابله با ورود کروناویروس به کشور گفت: یکی از نکات مهم آموزش کادر بیمارستانی است که از اورژانس پیش بیمارستانی آغاز میشود و لازم است آموزشهای لازم در این حوزه داده شود تا پرسنل با بیماری و شرایط مقابله با آن آشنا شوند. آقاجانی با اشاره به بحث انتقال حجاج بیمار و مجروح نیز گفت: یک پایگاه ویژه را در سطح اورژانس پیش بیمارستانی به این امر اختصاص دادیم و تیم انتقال هم باید آموزشهای کاملتری را در این زمینه ببینند. در بیمارستان نیز باید اتاقهای ایزولهای را قرار دهیم که خارج از اورژانس و با تهویه جداگانه باشند. آقاجانی ادامه داد: اگر بیماری نیازمند مراقبتهای ویژه شد باید امکانات آی سی یو با فشار منفی قرار داشته باشد و این امکانات سنجیده شود. از دیگر اقداماتی که باید در بیمارستانها انجام شود این است که تجهیزات محافظت فردی را در اختیار اورژانس قرار دهیم و کمیته پدافند غیرعامل با تمرکز بر کروناویروس نیز تشکیل شود.
*خطر کرونا وجود ندارد
البته از سوی دیگردکتر سید علی مرعشی رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر با اعلام اینکه بسیاری از مجروحان حادثه منا به بیمارستان های مختلف سعودی انتقال داده شده اند گفت: خطر ابتلا به بیماری کرونا در این افراد وجود ندارد. زیرا با وجود اینکه این بیماری در شهرهای عربستان وجود دارد ولی بیمارستان های خاصی بیماران مبتلا به کرونا را پذیرش کرده اند.
مرعشی عنوان داشته است: بیمارانی که به کروناویروس مبتلا شده اند در بیمارستان های خاص بستری هستند و خطری برای زائران ایرانی وجود ندارد.
6 توصیه مهم برای پیشگیری از ابتلا به “کرونا”
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با توجه به بازگشت حجاج از عربستان، به هموطنان توصیه کرد که موارد زیر را برای پیشگیری از گسترش احتمالی ویروس در نظر داشته باشند:
– از روبوسی، دست دادن و در آغوش گرفتن افراد دارای علایم بیماری تنفسی خودداری کنید
– از ذبح غیربهداشتی و تماس با خون و گوشت خام شتر پرهیز کنید
– از مصرف شیر، دوغ و سایر لبنیات غیر پاستوریزه شتر خودداری کنید
– در صورت بروز علایم تنفسی یا اسهال تا 14 روز پس از بازگشت از سفر حج یا کشورهای سواحل خلیج فارس حتما به نزدیکترین مرکز بهداشتی درمانی یا پزشک معالج مراجعه کنید
– هنگام سرفه وعطسه با دستمال یا قسمت بالای آستین دهان و بینی خود را بپوشانید
– دستها را با آب و صابون به صورت صحیح و مکرر بشویید
منبع: قدس انلاین
مطلب مرتبط: