دکتر محمد یزدی زاده، جراح – دندانپزشک
ترس از دندانپزشکی جزء مهمترین علتهای اصلی مراجعه نکردن بیماران به مطب دندانپزشکی است که میتواند عواقب جبرانناپذیری داشته باشد. در این مطلب سعی داریم علتهای اصلی ترس از دندانپزشکی و راهحل غلبه بر آن را توضیح دهیم.
گاهی اوقات بهخاطر ترس از دندانپزشکی از خدمات درمانی سر باز میزنیم و این مسئله ربطی به سن ندارد؛ چراکه افرادی هستند که کم سن و سال نیستند اما هنوز با این مسئله دست و پنجه نرم میکنند. بهتر است اول به علت ترس بپردازیم:
1- ناراحتی هنگام کار دندانپزشکی
این ناراحتی را دندانپزشک میتواند با تکنیک صحیح عمل تزریق، میزان تزریقها و نوع ماده بیحسی کاملا برطرف کند.
2- ترس از درد سوزن بیحسی
این مسئله را تا حد بسیار زیادی میتوان با اجرای روشهایی که توسط دندانپزشک اجرا میشود، کاهش داد یا بهطور کامل حذف کرد.
استفاده از سوزنهایی که سطح آنها از آلیاژ خاصی ساخته شده که بسیار نازک، تیز و صاف است و سوزن بدون هیچ مقاومتی وارد بافت میشود و درد ناشی از ورود سوزن به بافت کاهش پیدا میکند. روش دیگر تکنیک تزریق ماده بیحسی است که اگر بهصورت آرام و باحوصله انجام شود بدون درد خواهد بود. در ضمن میتوان محل ورود سوزن را از قبل با اسپری یا ژلهای بیحسی، بهطور کامل بیحس کرد.
3- صداهای ناشی از دستگاههای چرخشی
بسیاری از مردم از صداهای ناشی از دستگاههای چرخشی دندانپزشکی شکایت دارند که این مشکل را میتوان با گوش دادن به موسیقی دلخواه خود از طریق هدفون یا گوش دادن به موسیقی که در محیط مطب پخش میشود، کنترل کرد.
4- ترس از درد بعد از درمان و عوارض درمانهای دندانپزشکی
ترس از عوارض درمان مانند تورم، درد بعد از عصبکشی (درمان ریشه دندان) و جراحیهایی مانند درمان دندان عقل و ایمپلنت یکی از دغدغههای بیماران است.
استفاده از داروهای پیشگیرانه قبل از جراحی و تکنیک جراح و مراعات نکات بعد از جراحی توسط بیمار و استفاده از لیزر درمانی میتوان درد و تورم بعد از جراحی را کاهش داد و به صفر رساند، در ضمن لیزرتراپی باعث میشود روند ترمیم زخم بسیار سریعتر انجام شود.
5- ترس از بهداشت نامناسب
ترس از بیماریهای واگیردار مثل هپاتیت و ایدز یکی از علتهای مهم نرفتن به دندانپزشکی است. این بیمار است که باید از دندانپزشک خود بخواهد که چه تمهیداتی برای کنترل عفونت در مطب تدارک دیده است، مثل استفاده از لوازم یکبار مصرف، پک کردن، استریل کردن لوازم دندانپزشکی و اتوکلابهای نوعB وC، رعایت بهداشت پرسنل، جدا بودن بخش استیریلاسیون(csr) از بخش درمان، دفع صحیح زبالهها و واکسیناسیون پرسنل از مسائل مهمی هستند که بیمار باید به آن توجه کند.
6- ترس از محیط مطب
طراحی داخلی یک مطب دندانپزشکی و استفاده از رنگهای روشن و آرامشبخش که نشانه تمیزی و سلیقه است، در کاهش استرس بیمار در مطب نقش بسزایی دارد.
7- ترس از برخورد نامناسب پرسنل درمانی
برخورد حرفهای پرسنل درمانی و دندانپزشک و گوش دادن به نظرات بیمار و توصیف بیمار از شرایط کنونی خود میتواند در کاهش اضطراب موثر باشد. استفاده از داروهای آرامبخش خفیف قبل از شروع درمان و با تجویز پزشک بسیار مفید خواهد بود که اخیرا نیز با روشهای هیپنوتیزم میتوان به کاهش استرس بیمار کمک کرد.
دکتر محمد یزدی زاده جراح، دندانپزشک:
شما می توانید جهت ارتباط با شماره تلفن ذیل تماس حاصل فرمائید:
تلفن: 02126763214
تلفن: 02126763225
آدرس: تهران، سعادت آباد، سرو غربی، بین چهارراه سرو و میدان کتاب، جنب فروشگاه TOYTOY، پلاک 143، طبقه چهارم