آیا باور میکنید که از روی ناخنهایتان میتوانید متوجه شوید بدنتان از لحاظ سلامت درچه وضعیتی است؟ شاید تا حالا توجه نکرده باشید؛ اما اگر ناخنهایتان سفید یا صورتی کمرنگ باشد یا اینکه سطح ناهمواری داشته باشد یا حتی برآمدگی داشته باشد، حاکی از یک نوع بیماری در بدن است مانند مشکلاتی درکبد، ریهها و حتی ناراحتیهای قلبی. این بیماریها میتوانند عوارض خود را در ناخنها نشان دهند. با مطالعه مطالب زیر متوجه راز ناخنها خواهید شد.
ناخنهای کمرنگ و رنگ پریده
کمرنگ شدن ناخن یا سفیدشدن آن گاهی با افزایش سن رخ میدهد و مسئله مهمی نیست و حاکی از بالارفتن سن است؛ اما گاهی نیز میتواند علایم یک بیماری جدی مثل کمخونی، بیماری کبدی، سوءتغذیه و نارسایی قلبی باشد.
ناخنهای سفید
اگر اغلب ناخنهایتان سفید است ولی دورههای آن (حاشیهها) تیرهتر است، میتواند ناشی از یک مشکل کبدی مثل هپاتیت باشد. در این حالت انگشتان نیز معمولا زرد است، چون انگشت زرد نیز یکی دیگر از نشانههای مشکلات کبدی است. دراینصورت حتما به پزشک مراجعه کنید و سریعا بیماری را شناسایی و درمان را آغاز کنید.
ناخنهای زرد
یکی از اصلیترین دلایل زردشدن ناخنها، عفونتهای قارچی است که اگر عفونت شدیدتر شود، ناخن زردتر و ضخیمتر خواهد شد و درنهایت خرد میشود. درموارد نادری نیز ناخن زرد حاکی از شرایط خاصی مثل بیماری تیروئید، بیماری ریه، دیابت یا یک نوع بیماری پوستی است.
ناخنهای کبود
کبودی ناخنها میتواند نشاندهنده این باشد که به بدن به مقدار کافی اکسیژن نرسیده است. علاوه براین میتواند یکی از عوارض عفونتهای ریوی مثل ذاتالریه باشد. اگر کبودی ناخن کم باشد، ممکن است فرد به دیابت مبتلا شده باشد.
ناخنهای موجدار
اگر سطح ناخن ناصاف یا حفرهدار باشد، میتواند از علایم ابتلا به التهاب و ورم مفاصل باشد یا اینکه حاکی از وجود یک بیماری پوستی باشد که روی پوست فلسهای قرمزرنگی ایجاد میشود و معمولا دراین حالت، تغییررنگ ناخن بسیار رایج است و پوست زیرناخن قرمز یا قهوهای به نظر میرسد. این بیماری پوست در 10 درصد موارد با تغییرات ناخن خود را نشان میدهد.
ناخنهای شکافدار
اگر ناخنهایتان خشک، ترد و شکننده است، ممکن است به بیماری تیروئید مبتلا شده باشید، اما اگر این خشکی و شکنندگی همراه با زرد رنگ شدن ناخن باشد، احتمالا به عفونت قارچی مبتلا شدهاید.
ناخنهای بادکرده
اگر پوست دورناخن قرمز و متورم باشد، به آن التهاب ناخن گفته میشود که میتواند مربوط به اختلالات بافتهای اتصالی بدن باشد که دراین حالت علاوه بر پوست دورناخن، ناخن نیز کمی باد میکند.
وجود خطوط سیاه درزیر ناخن
خطوط سیاه زیرناخنها معمولا وقتی ایجاد میشود که فرد به «ملانوما» یا خطرناکترین نوع سرطان پوست مبتلا شده باشد.
ناخنهای فرسوده
جویدن ناخنها معمولا یک عادت کهنه و قدیمی است که خودبه خود برطرف میشود، اما دربرخی موارد، میتواند ناشی از حالتهای عصبی باشد که باید درمان شود، اگر مدت زمان طولانی است که ناخنهایتان را میجوید و نمیتوانید این عادت را کنار بگذارید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
باید خاطر نشان کنید که وجود موارد بالا الزامی نیست. مثلا حتما کسی که ناخنهای سفیدرنگی دارد، هپاتیت ندارد، اما این تغییرات درناخنها اگر با درد همراه باشد، میتواند عوارض یا نشانه وجود یک بیماری باشد که بهتر است درصورت مشاهده هریک از این حالتها به یک متخصص پوست مراجعه کنید.