محققان آمریکایی با اشاره به این که نشستن طولانی مدت برای سلامتی از سیگار کشیدن مضرتر است، اعلام کردند: به ازای هر یک ساعت نشستن دو ساعت از طول عمر انسان کم می شود.
این مطالعه که توسط محققان کالج قلب و عروق قلب آمریکا انجام شد، نشان می دهد که نشستن طولانی مدت خطر ابتلا به بیماری قلبی، چاقی، دیابت، سرطان و حتی مرگ زودهنگام را افزایش می دهد و برای سلامتی از سیگار کشیدن خطرناک تر است.
دکتر دیوید کوئن، متخصص قلب و عروق می گوید: سیگار کشیدن مطمئنا یک عامل بزرگ خطر ساز برای بیماری های قلبی و عروقی است و نشستن می تواند در بسیاری از موارد اثرات مشابه و حتی بدتر داشته باشد.
این مطالعه همچنین نشان داد که هر یک ساعتی که انسان بر روی صندلی می نشیند، دو ساعت از طول عمر وی می کاهد.
بر اساس این گزارش، یک زن انگلیسی برای بررسی صحت این مطالعات تصمیم گرفت کارهای خود را به صورت ایستاده انجام دهد.
لوییس ادکینسون انگلیسی برای مدت یک ماه تمامی کارهای خود را حتی غذا خوردن و ملاقات با دوستان به صورت ایستاده انجام داد و پس از یک ماه بطور حیرت انگیزی وی لاغرتر شد.
این زن پس از یک ماه ایستاده کار کردن، 3.17 کیلوگرم وزن کم کرد و دو سانتی متر از محیط دور کمرش کم شد و از سایز 14 به سایز 12 رسید.
به گفته کارشناسان، به ازای هر ساعتی که انسان به صورت ایستاده کار می کند 42 کالری می سوزاند.(ایرنا)
کاهش عمر–سیگار–کالج قلب و عروق قلب آمریکا –بیماری قلبی–چاقی–دیابت–سرطان–کالری
بهترین زمان کارکرد مغز در سالمندان
فرآیند پیر شدن یا senescence با تغییرات شناختی و ساختمانی مغز و نیز با نزول عملکرد تمام سیستمهای بدن اعم از قلبی، عروقی، تنفسی، تناسلی، ادراری، غددی، ایمنی و سایر دستگاهها همراه است. با وجود این، این باور که پیری بدون استثنا با نقص جسمی و هوشی عمیق همراه است، مورد تأیید نیست. اکثر افراد سالمند تواناییهای شناختی و جسمی خود را تا حد قابل توجهی حفظ میکنند.
اندکی اشکال در حافظه میتواند حالت طبیعی پیری باشد. این تغییرات طبیعی را گاهی «فراموشکاری خوشخیم سالمندی» یا «اختلال حافظه وابسته به سن» مینامند. این تغییرات با توجه به شدت کمتر و عدم تداخل قابل ملاحظه در عملکرد اجتماعی و شغلی از دمانس یا زوال عقل مشخص میشود.
* *
بهطورکلی در روند افزایش سن، مغز آدمی دچار برخی تغییرات ساختاری میشود که میتوان از این میان به کاهش وزن مغز، کاهش استطالههای عصبی، از دست رفتن انتخابی سلولها، تشکیل پلاک(مانع) و بروز ایسکمی(کاهش خونرسانی) در نواحی مختلف مغز اشاره کرد.
تغییرات روانی حاصل از پیری نیز شامل نقصان عملکرد شعور و حافظه کوتاهمدت میشود. همچنین شخصیت و طرز تفکر این افراد نیز تغییر میکند.
محققان بهتازگی دریافتهاند که بحث زمان در موضوع بررسی عملکرد افراد مسن بسیار حایز اهمیت است. محققانی که بر عملکرد شناختی مغز کار میکنند ممکن است تمایل داشته باشند از مطالعه اخیر در مورد عملکرد مغز افراد مسن در ساعات اولیه صبح بیشتر بدانند؛ مطالعهای که عملکرد مغز افراد مسن را در ساعتهای اولیه صبح مورد آزمایش قرار داده و نشان میدهد این زمان برای انجام فعالیتهای شناختی و ادراکی در این افراد بهتر است.
جان اندرسون یکی از محققان این گروه در این رابطه میگوید: بحث زمان حقیقتا هنگام آزمایش نحوه عملکردی مغز افراد مسن اهمیت دارد، این گروه سنی در ساعتهای اولیه صبح نسبت به ساعتهای بعدازظهر، بیشتر متمرکز میشوند و بهتر قادر به کنترل حواس پرتی خود هستند.
او و همکارانش بر این نکته تأکید کردند که مطالعه آنها قویترین شواهد را ارایه میدهد که میگوید هنوز تفاوتهای قابل اندازهگیری در عملکرد مغز افراد مسن در طول روز وجود دارد.
این تیم برای انجام تحقیقات خود، ١٦ بزرگسال جوان بین سنین ١٩ تا ٣٠سال و ١٦ فرد مسن بین سنین ٦٠ تا ٨٢سال را مورد بررسی قرار دادند، هر یک از این گروهها در بین ساعتهای ١٣ تا ١٧ بعدازظهر تحت یک دوره از آزمونهای حافظه قرار گرفتند. شرکتکنندگان برای این آزمایش، باید مجموعهای از تصویر و کلمات ترکیبی که روی صفحه رایانه ظاهر میشد را مشاهده و به خاطر میسپردند.
این تست طوری برنامهریزی شده بود که محققان از کلمات بیربط مرتبط با تصاویر خاص و تصاویر بیربط مرتبط با کلمات خاصی بهعنوان عامل حواسپرتی روی صفحه نمایش رایانه استفاده میکردند. درحالی که شرکتکنندگان درحال تکمیل تستها بودند، محققان مغز آنها را با تصویربرداری مغناطیسی کارکردی (FMRI) و اسکن کردند که این کار به آنها امکان میداد ببینند کدام نواحی از مغز شرکتکنندگان در طول تست فعال بوده است.
محققان دریافتند که افراد مسن ١٠درصد بیشتر از جوانان احتمال دارد که با تصاویر و کلمات اختلالگر ذهنشان منحرف شود؛ درحالیکه جوانان شرکتکننده در این تست تا حد زیادی قادر بودند ذهنشان را در مقابل این اطلاعات منحرفکننده ببندند. علاوهبر این، دادههای جمعآوری شده از اسکن FMRI نشان داد که افراد مسن در مقایسه با جوانترها فعالیتهای بسیار کمتری در نقاط کنترل توجه مغزشان در ساعتهای بعد از ظهر دارند.
محققان میگویند افراد مسن که در ساعتهای بعد از ظهر مورد آزمایش قرار گرفتند نشانههایی از «تعلل» را در عملکرد مغز از خود نشان دادهاند؛ بدان معنی که فعالیتهای مغز آنها در حالت پیش فرض باقی مانده بود. *
پیشفرض حالتی است که اغلب وقتی فرد در حالت استراحت یا فکر نکردن به موضوع خاصی است، این مناطق در مغز فعال است. این یافته نشان میدهد که بزرگسالان مسن زمانهایی از روز را به سختی قادر به تمرکز هستند، چرا که وقتی یک فرد بهطور کامل توجهش را به یک موضوع خاص معطوف میکند، فعالیتهای مناطق مربوط به حالت استراحت مغز سرکوب میشود.
با وجود این، یک راه امیدوارکننده برای افراد مسن وجود دارد. این تیم تحقیقاتی دریافتند هنگامی که گروه ١٨ نفره دیگری از بزرگسالان مسنتر را در ساعتهای اولیه صبح بین ٨:٣٠ تا١٠:٣٠مورد آزمایش قرار دادند، عملکرد مغز آنها بهطور قابل توجهی بهتر انجام گرفت.
مغز آنها در جزییات نسبت به تصاویر و کلمات بیربط در مقایسه با همسالان خود که در ساعات بعداز ظهر تا عصر مورد آزمایش قرار گرفتند، کمتر منحرف شد و عملکرد مغز آنها و میزان تمرکزشان با عملکرد مغز جوانان در ساعتهای بعد از ظهر فاصله خیلی چندانی نداشت.
محققان مشاهده کردند هنگامی که افراد مسن در ساعتهای اولیه روز مورد آزمایش قرار گرفتند، مناطق مشابه مغز آنها نسبت به جوانان فعال بود و آنها نسبت به ساعتهای بعدازظهر به مراتب بیشتر و بهتر قادر به کنترل تصاویر و کلمات اختلالگر و منحرفکننده ذهن بودند که این مشاهدات نشان داد، هر زمان خاصی از روز برای تست عملکرد افراد مسن، یک عامل مهم در چگونگی واکنش آنهاست.
به عبارت دیگر با بالا رفتن سن موضوع زمان در عملکرد ذهن پا به سن گذاشتهها فاکتوری است که باید مدنظر قرار گیرد. چراکه محققان با مطالعات عمیقتر و بیشتر میتوانند پیشبینی کنند در هر زمانی از شبانهروز چه نوع فعالیت مغزی را باید از آنها انتظار داشته باشند.
دکتر اندرسون در مورد یافتههای این تحقیق درمیان بزرگسالان مسن توضیح میدهد: «عملکرد شناختی بهبود یافته مغز این افراد در صبح با فعالسازی بیشتر مناطق کنترل توجه آنها در مغز ارتباط مستقیم دارد؛ شبیه به آنچه در بزرگسالان جوان دیده میشود.
دکتر لین حاشر، محقق ارشد این مطالعه میگوید: این گروه تحقیقات خود را مطابق با گزارشهای قبلی انجام دادهاند؛ گزارشهایی که نشان میدهد در ساعتهای خاصی از شبانهروز الگوهای انگیختگی در مغز افراد مسن فعال است که میتواند از ایجاد حواس پرتی در تمرکز آنها جلوگیری کند.
او اضافه میکند که نادیده گرفتن موضوع زمان هنگام تست سالمندان در انجام وظایف خاص میتواند نتایج نادرستی از تفاوت سن در عملکرد مغز ایجاد کند. اندرسون با توجه به یافتههای این مطالعه توصیه میکند که افراد مسن برنامههای خود را طوری زمانبندی کنند که اموری که به تمرکز و فعالیت ذهنی بیشتر نیاز دارد، مثل محاسبه مالیات و وضع مالی، مراجعه به دکتر در مورد شرایط جدید خود یا دستورالعمل پخت و پز جدید را صبحها انجام دهند.
مطالعه اخیر دیگری پیشنهاد میکند افرادی که میتوانند به سرعت اطلاعات بصری زندگی آینده خود را پردازش کنند، به احتمال زیاد در دوران پیری هم ذهنی زیرک و پویا خواهند داشت. (شهروند)
نوجوان های بی خواب، جوانان چاق
نوجوانانی که هر شب معمولاً کمتر از شش ساعت می خوابند، ۲۰ درصد بیشتر از سایر همسالان خود ممکن است در سن ۲۱ سالگی دچار اضافه وزن شوند.
محققان دانشگاه کلمبیا در بررسی اطلاعات بیش از 10 هزار نوجوان و جوان آمریکایی بین 16 تا 21 سال به این نتیجه رسیدند که حدود یک پنجم از نوجوانان شانزده ساله هر شب کمتر از شش ساعت می خوابند.
بررسی این آمارها نشان داد احتمال بروز افزایش وزن در این نوجوانان پنج سال بعد و در سن 21 سالگی، حدود 20 درصد بیشتر از همسالانی که هشت ساعت خواب داشتند بود. با اینکه عواملی نظیر نبود فعالیت جسمی و یا تماشای بلندمدت تلویزیون می تواند منجر به چاقی شود، اما در این مطالعه، این عوامل در نظر گرفته نشده اند.
دکتر شکیرا سوگلیا، استاد اپیدمیولوژی و سرپرست این تیم پژوهشی در توضیح این یافته می گوید: «کمبود خواب در نوجوانان می تواند سبب افزایش احتمال چاقی در سالهای بعدی عمر شود. مشکل اینجا است که وزن کم کردن در بزرگسالی و حفظ وزن ایده آل پس از چاقی کار دشواری است. همچنین هر قدر دوره چاقی بلندمدت تر باشد، احتمال بروز مشکلاتی نظیر عارضه های قلبی، دیابت و سرطان افزایش می یابد».
سوگلیا به والدین توصیه میکند که مراقب خواب نوجوانان خود باشند. خواب خوب نه تنها موجب افزایش عملکرد در مدرسه می شود، بلکه به سلامتی بیشتر در دوره بزرگسالی نیز می انجامد.
با اینکه نوع تغذیه همیشه نقش مهمی در کیفیت و کمیت خواب دارد، اما این عامل در این پژوهش مورد بررسی قرار نگرفت. به نظر می رسد که باید تحقیقات بیشتری در مورد نقش مواد غذایی و برای نمونه نوشابه های گازدار در کمبود خواب و در نتیجه چاقی به انجام برسد. (سیناپرس)