دکتر ابوالفضل احیایی، متخصص اعصاب و روان:
افسردگی یک بیماری واقعی نیست: بسیاری از مردم به اشتباه معتقدند که افسردگی بهعنوان یک ضعف شخصیت یا غم و اندوه تعریف شده است، اما باید گفت این عارضه، یک اختلال پیچیده است و آن هم با ریشههای روانی، اجتماعی و بیولوژیکی. افسردگی یک بیماری روانی است که میتواند از راههای مختلف ازجمله دارو و رواندرمانی اصلاح شود.
داروهای ضدافسردگی همیشه میتوانند افسردگی را درمان کنند: خوشبختانه افسردگی یک اختلال قابل درمان است اما داروهای ضدافسردگی برای درمان آن کافی نیستند. درحالی که این داروها قابلیت تغییر شیمی مغز و رفع مشکلات بیولوژیکی ریشهدار را دارند، اما افسردگی گاه نیاز به رواندرمانی هم دارد.
افسردگی همیشه به خاطر یک وضعیت تلخ رخ میدهد: اگرچه رویدادهای تلخ مانند مرگ منجر به ایجاد افسردگی میشود، اما گاه این بیماری میتواند بدون هیچ رویداد منفی نیز رخ دهد، حتی زمانی که همه چیز در زندگی مثبت به نظر میرسد. غم، بیحالی، تمایل به خودکشی و… اغلب میتوانند بدون توضیح و بهطور ناگهانی تظاهر کند. درواقع گاه هیچ دلیل منطقی برای ابتلا به افسردگی وجود ندارد.
ابتلای والدین به افسردگی، به معنای ابتلای بقیه اعضای خانواده است؛ اگرچه تحقیقات نشان میدهد که افسردگی میتواند پایههای ارثی داشته باشد، اما بهطور کلی مشکلات بهداشت روانی یکی از اعضای خانواده میتواند این مسئله را بین افراد دیگر خانواده شایع کند. اتفاقی که با دوری از عوامل خطر افسردگی، کاملا قابل پیشگیری است.
داروهای ضدافسردگی، شخصیت افراد را تغییر میدهند: داروهای ضدافسردگی با تغییر مواد شیمیایی مغز منجر به کاهش اختلالات خلقی میشوند. فکر کردن در مورد تغییر مواد شیمیایی مغز میتواند ترسناک به نظر بیاید اما این داروها تنها برای تغییر مواد شیمیایی خاصی در مغز طراحی شدهاند و نمیتوانند شخصیت فرد را بهطور کلی تغییر دهند.
داروهای ضدافسردگی را باید تا آخر عمر مصرف کرد: این داروها بهعنوان یک راهکار طولانیمدت برای درمان افسردگی مطرح شدهاند، اما طول دوره درمان بستگی به شدت اختلال دارد و از فردی به فرد دیگر متفاوت است. بسیاری از افراد مبتلا به افسردگی لازم نیست بعد از دوره درمان، این داروها را در روزهای مابقی عمر خود مصرف کنند، بههمین دلیل گزینه رواندرمانی نیز در کنار درمانهای دارویی پیشنهاد شده است و فرد افسرده میتواند راهکارهای جدید و سالم را برای مقابله با افسردگی با هدف از بین بردن نیاز به دارو بیاموزد.
افسردگی فقط مخصوص زنان است: اگرچه بنا به گزارشها، زنان دو برابر بیشتر از مردان به افسردگی مبتلا میشوند، اما این بیماری مختص هر دو جنس است. درواقع نرخ خودکشی ناشی از افسردگی در مردان بالاتر از زنان است.
حرف زدن درباره افسردگی، روند آن را وخیمتر میکند: این یک تصور غلط است. بحث درباره افسردگی با دیگران احساسات مخرب را تقویت نمیکند و فرد را روی تمرکز منفی نگه نمیدارد. درواقع تنها بودن با احساسات منفی خطرناکتر است. داشتن یک شنونده حمایتی، قابل اعتماد و بدون قضاوت برای درمان افسردگی بسیار مهم است. در حقیقت گفتاردرمانی، برای درمان افسردگیهای خفیف تا متوسط میتواند مفید باشد.
افسردگی جزئی از روند پیری است: بسیاری از افراد مسن، افسرده نیستند، اما اگر افسردگی در افراد مسن به وجود آید، ممکن است نادیده گرفته شود. سالمندان ممکن است غم خود را پنهان کنند یا دارای علائم مبهمی باشند ازقبیل: طعم غذاها را دوست نداشته باشند، دردهایشان بدتر شود یا تغییر الگوی خواب داشته باشند.
دکتر ابوالفضل احیایی، متخصص اعصاب و روان:
دکتر ابوالفضل احیایی، متخصص اعصاب و روان از دانشگاه تهران و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد است.
دکتر احیایی در حیطه های ذیل خدمات ارائه می کند:
– درمان اختلالات حافظه و بیماری آلزایمر
– درمان میگرن و بچه های بیش فعال
– درمان افسردگی و اضطراب و وسواس
– ترک سیگار با جدیدترین روش
– انجام: الکتروانسفالوگرافی، QEEG، EEC، RTMS، TDCS، نوروفیدبک
شما می توانید برای ارتباط با مطب دکتر احیایی با شماره زیر تماس حاصل فرمائید:
02126654961
آدرس مطب: میدان کاج- خیابان سرو غربی- پلاک 33- طبقه سوم- ساختمان داروخانه دکتر سرهنگی- واحد 14
مرکز توانبخشی آرمان شایان
آدرس: تهران- خیابان آیت اله کاشانی- خیابان بهنام
02144022247