لزوما هر بیماری روماتیسمی با درد مفاصل آغاز نمیشود و گاهی از سایر ارگانها مانند پوست، چشم، قلب شروع میشود و علائم متغیر می شوند.
نکته مهم این است که تمام این بیماریها قابل درمانند و اگر مراجعه به پزشک زودتر صورت گیرد، روزنههای امید بسیار بیشتر است و خوشبختانه امروزه این توان درمانی در کشور وجود دارد. نقش وراثت و عامل ژن در ایجاد بیماری بسیار دخالت دارد.
خیلی از بیماریهای روماتیسمی نقش وراثت دارد و با شناسایی افرادی که با این زمینه درگیر بیماری شدهاند به آنان گوشزد میکنیم که خانواده خود را نیز برای بررسی ارجاع دهند. از جمله این بیماریها «بیماری لوپوس» و بیماری «پسوریازیس» یا در اصطلاح «داءالصدف» که موجب پوستهریزی صدفی شکل نقاط مختلف پوست بدن میشود. این یک نوع بیماری پوستی است که در 20درصد موارد میتواند در ایجاد علائم روماتیسم مفصلی نقش اثرگذاری داشته باشد. بیماری «روماتیسم ستون فقرات» نیز جزء این دسته از مشکلات است.
با بررسی ژن در آزمایشگاه نهتنها به تشخیص قطعی بیماری پی خواهیم برد بلکه میتوانیم حتی با شناسایی نوع ژن، علائم و پیشزمینههای علامتی بیماری را در تکتک افراد دارای آن ژن مشخص و معین کنیم. همچنین عوامل محیطی از جمله عفونتها نقش موثری در بروز اینگونه بیماریها دارند. متخصصان و پژوهشگران معتقدند، عوامل میکروبی و عفونتها با نفوذ در سیستم ایمنی بدن قادر به ایجاد انواع اختلالات و بروز بیماریهای روماتیسمی هستند و همچنین در یک زمینه ژنتیک منــاسـب، عوامل محیطی و فرصتطلب میتــوانند به ایجــاد یک بیماری روماتیسمی دامن بزنند.