تحمل سنگ کلیه بسیار دردناک و تشخیص آن توسط خود فرد بسیار دشوار است مگراینکه بدانید چه علائمی دارد. هرکسی که تابحال دچار سنگکلیه شده باشد، میداند که چقدر این مشکل دردناک است. درواقع، درد آن تقریباً شبیه به وضعحمل است. سنگکلیه دردی دارد که شما را به زانو درمیآورد، تاحدی که حتی نمیتوانید خود را به بیمارستان برسانید. با اینکه برخی از مُسکِنها میتوانند به طور موقت درد آن را التیام بخشند، اما فرد مبتلا به سنگکلیه باید برای درمان دائمی، روزهایی را با درمان مایعات و احتمالاً مداخله جراحی سر کند. نیاز به ایجاد تغییر دائمی در رژیمغذایی و سبک زندگی است و ممکن است مشکل تا پایان عمر فرد چندین مرتبه بازگشت داشته باشد. پیشگیری بهترین راهکار برای مقابله با سنگکلیه است اما ژنتیک و جنسیت معمولاً نقش بسیار مهمی در ایجاد سنگکلیه دارند.بر حسب آن که چه اتفاقی برای سنگ بیفتد، علایم این بیماری، متفاوت خواهد بود. سنگ ممکن است در کلیه بماند یا این که از کلیه خارج شده و از طریق مجاری ادراری دفع شود. در هر یک از این حالتها نیز ممکن است همه یا برخی از علایم زیر پدیدار شوند:
1- بدون علامت: سنگهای کوچک معولاً بدون علامت خاصی از بدن دفع میشوند.
2- درد ناگهانی و مداوم: سنگ ممکن است باعث ایجاد دردهای شدیدی با کیفیت انقباضی در ناحیه پشت و طرفین کمر، شکم، کشاله ران و یا ناحیه تناسلی شود. این دردها با تغییر وضعیت بدن نیز بهبود نمییابند. کسانی که حداقل یک بار دفع سنگ کلیه را با این کیفیت تجربه کردهاند، دردش را اینگونه توصیف میکنند: «بدترین دردی که تا الان تجربه کردهام.»
3- تهوع و استفراغ : مشاهده خون در ادرار: این علامت معمولا در اثر سنگِ باقی مانده در کلیه و نیز در اثر سنگِ به راه افتاده میتواند ایجاد شود.
4- سوزش و تکرر ادرار: این علایم میتواند ناشی از عبور سنگ از مجاری ادراری باشد. البته احساس سوزش و ناراحتی حین دفع ادرار در عفونتهای مجاری ادراری نیز دیده میشود.
5- تب و لرز ،کاهش اشتها ، اسهال یا یبوست ، افزایش تعریق و احساس خستگی مفرط
به این نکته هم باید توجه داشت که علایم بالا در برخی بیماریهای دیگر نیز مشاهده میشود، لذا تشخیص نهایی و قطعی ابتلای فرد به سنگ کلیه باید توسط پزشک و با توجه به علایم بیمار و انجام تستهای تشخیصی خواهد بود.