علت و درمان درد مفصل شانه و کتف (چپ و راست) تا گردن

دکتر جعفر پورقاسمیان متخصص طب فیزیکی و توانبخشی: درد شانه یکی از رایج‌ترین شرایط اسکلتی عضلانی است که امروزه افراد با آن مواجه می‌شوند. در حقیقت نتایج مطالعات انجام شده در این حوزه نشان می‌دهد 67% افراد ممکن است حداقل در بخشی از زندگی خود با این مشکل مواجه شوند.

دکتر جعفر پورقاسمیان متخصص طب فیزیکی و توانبخشی:

درد شانه یکی از رایج‌ترین شرایط اسکلتی عضلانی است که امروزه افراد با آن مواجه می‌شوند. در حقیقت نتایج مطالعات انجام شده در این حوزه نشان می‌دهد 67% افراد ممکن است حداقل در بخشی از زندگی خود با این مشکل مواجه شوند. درصد ارائه شده در این رابطه با توجه به مقدار استفاده از دست‌ها برای بلند کردن، فشار دادن، و کشیدن اجسام در طول فعالیت‌های روزانه، تعجب برانگیز نیست.

مشکلات شانه می‌توانند خفیف یا شدید باشند. علاوه بر این درد در ناحیه شانه‌ها می‌تواند دلایل متعدد و متفاوت داشته باشد. درد کتف و شانه ممکن است در خود مفصل یا در عضلات، تاندون‌ها، و رباط‌های شانه ایجاد شود.

هنگامی که شانه دچار آسیب‌دیدگی می‌شود، این شرایط می‌تواند نشان دهنده ایجاد یک مشکل عمیق‌تر برای فرد باشد. در صورتی که این مشکل درمان نشده به حال خود رها شود، آسیب‌دیدگی شانه می‌تواند در ادامه درد، ناتوانی، کاهش کیفیت زندگی، مشکلات کاری و ناراحتی برای فرد به همراه داشته باشد.

به همین خاطر لازم است در صورت مواجه شدن با این مشکل بلافاصله با متخصصین طب فیزیکی ملاقات شود تا به این ترتیب پزشک بتواند وضعیت شانه را بررسی کرده و اصلاحات لازم را در ارتباط با حرکت‌های این ناحیه از بدن به صورتی انجام دهد که امکان تقویت عضلات چرخاننده شانه و آزاد کردن تاندون‌ها و رباط‌ها با استفاده از تمرین‌های حرکتی، ماساژ و سایر روش‌های درمان مانند آن ایجاد شود.

دلایل درد در ناحیه شانه

یکی از دلایل اصلی درد شانه خارج شدن استخوان‌ها و اجزای تشکیل دهنده شانه از محل صحیح قرارگیری آن‌ها است. این شرایط زمانی ایجاد می‌شود که یکی از عضلات چرخاننده شانه ضعیف شده یا دچار پارگی شوند. به این ترتیب سر استخوان بازو به صورت محکم در حفره استخوانی آن در هنگام بلند کردن دست‌ها باقی می‌ماند. در این شرایط، با حرکت دادن دست‌ها، سر استخوان بازو کمی به سمت بالا حرکت کرده و به برآمدگی تیغه شانه فشار وارد می‌کند. این شرایط می‌تواند باعث احساس سوزش، درد، یا ضعف در هر بار حرکت دادن دست‌ها به بالای سر شود. درد کتف و شانه ممکن است به‌طور خاص در هنگام خوابیدن بر روی شانه آسیب‌دیده در طول شب تشدید شود.

معمولاً دلایل ایجاد درد در ناحیه شانه عبارت از استفاده زیاد، انجام فعالیت‌های ورزشی، زمین خوردن، فعالیت‌های کاری و روزمره، موقعیت نامناسب بدن، کشیدگی عضله و کار کردن زیاد با کامپیوتر می‌باشد. آسیب‌دیدگی‌هایی که می‌تواند باعث ایجاد درد در ناحیه شانه شود به شرح زیر هستند:

  • مشکلات عضله چرخاننده شانه یا آسیب تاندون‌های شانه
  • کپسولیت چسبنده (شانه منجمد)
  • آرتروز شانه
  • بورسیت یا التهاب بورس
  • شکستگی استخوان شانه
  • دررفتگی مکرر مفصل شانه

بیماری‌های قلبی و کیسه صفرا نیز می‌تواند باعث ایجاد درد در ناحیه شانه شود. به این ترتیب در صورتی که با مشکلات تنفسی به همراه درد در ناحیه شانه مواجه شده و احساس تنگی در ناحیه سینه داشتید، احتمالاً دچار حمله قلبی شده و لازم است به صورت اورژانسی تحت نظارت و درمان درد شانه قرار گیرید.

علائم درد شانه و روش تشخیص آن

در صورت دچار شدن به آسیب‌دیدگی شانه لازم است بلافاصله از خدمات درمان مناسب استفاده شود. برای مثال در این رابطه می‌توان از آسیب‌دیدگی ایجاد شده به خاطر انجام فعالیت‌های ورزشی یا زمین خوردن نام برد. در سایر شرایط، در صورتی که ناحیه دچار درد ملتهب شده، قرمز و حساس شود، لازم است با پزشک در ارتباط با درد شانه ملاقات شود. به این ترتیب پزشک ممکن است از عکس‌برداری رادیولوژی یا سایر روش‌های تصویربرداری برای کمک به تشخیص مشکل شما استفاده کند.

درمان درد در ناحیه شانه

روش مناسب درمان درد شانه به علت ایجاد آن بستگی دارد. به این منظور شما می‌توانید از برخی روش‌های درمان خانگی برای رفع مشکل خود استفاده کنید. در طول دو روز اول پس از ایجاد آسیب‌دیدگی، از بسته یخ بر روی ناحیه دردناک برای 10 تا 20 دقیقه سه بار در روز استفاده کنید تا به این ترتیب التهاب ایجاد شده در محل کاهش یابد. پس از گذشت دو روز، می‌توان از بسته گرم بر روی محل برای ریلکس کردن عضلات شانه استفاده کرد.

داروهای مسکن درد و داروهای ضدالتهاب نیز می‌توانند برای کاهش مشکل بیمار در این رابطه مناسب باشند. به این ترتیب می‌توان از داروهایی مثل استامینوفن (تیلنول) یا داروهای ضدالتهاب غیراستروئیچ (NSAIDs)، همچون ایبوپروفن (آدویل، موترین) یا ناپروکسین (آلیو) بدون نیاز به نسخاستفاده کرد. مصرف این داروها می‌تواند به کاهش ناراحتی یا درد بیمار کمک کند. به هر حال، در صورتی که درد شدید بوده یا ادامه پیدا کند، یا در مواردی که آسیب‌دیدگی برای ناحیه شانه ایجاد شده باشد، لازم است با متخصص طب فیزیکی در این رابطه ملاقات شود.

دکتر جعفر پورقاسمیان متخصص طب فیزیکی و توانبخشی:

در کنکور سال ۱۳۷۳در رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران پذیرفته شدم. پس از فارغ التحصیلی دوران طرح پزشکی عمومی را در استان چهار محال وبختیاری سپری کردم ومدتی بعد از اتمام دوران طرح، درچند روستای محروم آن استان به عنوان پزشک خانواده توفیق خدمت به هموطنان عزیزم را داشتم. همزمان با ارائه خدمات پزشک خانواده در مناطق محروم استان چهارمحال وبختیاری جهت قبولی درآزمون دستیاری تلاش نمودم و در سال ١٣٨٩در آن آزمون موفق به قبولی در رشته مورد علاقه ام(طب فیزیکی وتوانبخشی) دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گردیدم. پس از طی دوران رزیدنتی واخذ درجه دکترای تخصصی طب فیزیکی وتوانبخشی ، به مدت ٢سال طرح تخصص را در شهر زادگاهم، نجف آباد، سپری کردم.
آدرس: اصفهان، شمس آبادی، چارراه قصر، رو به روی بانک ملت، کوی 126 (دهش) 

تلفن:

03132372301

09134248200

وب سایت

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ