تکنیک‌های جوان‌سازی پوست چه فرقی باهم دارند؟

حمیدرضا محمدیان
از کرم‌های موضعی، جراحی و لیفتینگ صورت بیشتر بدانید


برخی گمان می‌کنند همانطور که اتو کردن یک لباس تغییر قابل‌ملاحظه‌ای در ظاهر آن ایجاد می‌کند، تکنیک‌های جوان‌سازی پوست هم تاثیر بسزایی در جوانی فرد و کمتر به نظر رسیدن سن و سال او خواهند داشت. واقعیت این است که با افزایش سن، قوام پوست و ساختارهای کلاژنی و بافت چربی دچار تحلیل می‌شوند و این موضوع به دنبال آسیب‌های فیزیکی و شیمیایی مثل مواجهه طولانی با نور آفتاب باعث می‌شود داربستی که پوست صورت را کشیده و صاف نگه‌داشته، به مرور دچار زوال شود. از دکتر محمدعلی نیلفروش‌‌زاده، متخصص پوست و دانشیار پوست دانشگاه علوم پزشکی تهران در مورد سبک و سیاق پوست‌کشی پرسیده‌ایم و متوجه شدیم تکنیک‌های بسیاری برای کشیدن پوست و رفع چین و چروک وجود دارد؛ از کرم‌های موضعی گرفته تا جراحی و لیفتینگ صورت اما برای درمان ابتدا باید به متخصص مراجعه کرد تا دلیل چین و چروک مشخص شود.

 

 چرا برای انتخاب روش از بین بردن چین و چروک پوست باید علت بروز آن را بدانید؟

چون این موضوع به علت بروز چین و چروک بستگی دارد، اما به‌طور کلی 4 نوع روش عمده برای این کار استفاده می‌شود؛ استفاده از لایه‌بردارها، محرک‌ها، داروهای تزریقی و لک‌بر‌ها.

لایه‌برداری با روش‌هایی مانند لیزر، پیلینگ و میکرودرم ابریژن انجام می‌شود. تمام این روش‌ها با برداشتن لایه‌ای از روی پوست به بازسازی و نوسازی لایه سطحی پوست کمک می‌کنند و در رفع چین و چروک‌های ریز سطحی و لک‌ها موثرند. محرک‌ها هم رادیوفرکوئنسی، مزولیفت و انواع لیزر و امواج اولتراسوند هستند.

 مکانیسم عمل این روش‌ها یکسان است؟

بله، تقریبا در تمام این روش‌ها گرما ساختارهای قدیمی‌ کلاژن را تخریب و کلاژن‌سازی جدید را در بافت‌های زیرین پوست تحریک می‌کند. البته محدودیت‌هایی هم وجود دارد مثلا لیزرها تا یک حدی عمق نفوذ دارند یا رادیوفرکوئنسی به درجه گرمایی خاصی نیاز دارد و ممکن است عوارضی داشته باشند. البته میزان این عوارض در روش‌های جدیدتر به‌طور قابل‌ملاحظه‌ای کاهش یافته است. روش‌های تزریقی نیز شامل تزریق ژل و بوتاکس و چربی است. گاهی چین و چروک در اثر تحلیل بافت چربی ایجاد می‌شود و تزریق چربی یا ژل مثلا در خط خنده این مشکل را حل می‌کند. بوتاکس نیز برای افرادی که عضلات پرکاری دارند و
چین و چروک صورت ناشی از حرکات این عضلات است، موثر است و کاربرد ویژه‌ای برای خط اخم یا خطوط پنجه‌ای دور چشم دارد. برای از بین بردن لک‌ها نیز می‌توان از لیزر یا داروهای روشن‌کننده و ضد لک استفاده کرد. به هر حال لازم است ابتدا دلیل افتادگی پوست و چین و چروک‌ها مشخص و بعد درمان شروع شود. گاهی دلیل ایجاد چین و چروک، خشکی پوست است و با مصرف ساده آنتی‌اکسیدان‌ها و کرم‌های مرطوب‌کننده حل مشکل خواهدشد.

 کرم‌های ضدچروک و لیفت‌کننده هم که زیاد تبلیغ می‌شوند، تاثیری در این میان دارند؟

به هر حال مراقبت از پوست تاثیر قابل‌توجهی در پیشگیری از افتادگی و بروز چین و چروک‌ها دارد. کرم‌های لیفت‌کننده رطوبت بالایی دارند و با آب‌رسانی به پوست میزان چین و چروک را کم می‌کنند اما لازم نیست از کرم‌های گران‌قیمت استفاده کنید. کافی است برای پیشگیری از چروک و افتادگی پوست از همان سنین جوانی مصرف کرم‌های مرطوب‌کننده را آغاز کنید تا پوست در اثر خشکی دچار چین و چروک نشود.

 میزان اثربخشی هریک از روش‌هایی که نام بردید، چقدر است؟ 

هیچ‌یک از این تکنیک‌ها معجزه نمی‌کنند بلکه به‌طور نسبی افتادگی پوست را کاهش می‌دهند. البته باز هم میزان اثربخشی با توجه به تهاجمی‌ بودن یا نبودن روش متفاوت است. در روش‌های غیرتهاجمی‌ برای دیدن نتیجه لازم است درمان تکمیل شود. ادعا می‌شود برخی تکنولوژی‌ها در یک جلسه می‌توانند درمان انجام دهند اما صحت این ادعاها به بررسی نیاز دارد. درمان با لیزر یا رادیو فرکوئنسی حداقل به 3 تا 4 جلسه درمان نیاز دارد.

روش تهاجمی ‌بهتر است و نتیجه بخش‌تر یا روش غیرتهاجمی؟

این موضوع به خود فرد بستگی دارد که ترجیح می‌دهد با روش غیرتهاجمی‌، تغییری نسبی کند یا با جراحی پلاستیک تغییر قابل‌ملاحظه‌ای داشته باشد. جراحی و لیفت صورت به خانم‌ها و آقایان زیر 50 توصیه نمی‌شود زیرا بعد از 5 تا 10 سال به تکرار نیاز دارد و به هر حال احتمال ایجاد کلوئید و جوشگاه در این عمل وجود دارد. البته میزان عوارض به تکنیک انتخابی و تبحر جراح بستگی دارد. در برخی افراد نیز با توجه به شرایط لازم است از چند روش استفاده شود. پزشک فرد داوطلب را کاملا بررسی می‌کند و با توجه به شرایط، سن و مشکل اصلی روش مورد نیاز انتخاب خواهدشد.

 هریک از این روش‌ها چقدر دوام دارند؟

روند پیری هرگز متوقف نمی‌شود. با این کارها سعی می‌کنیم فقط این روند را کند و کمی ‌پوست را جوان کنیم اما روند پیری به ژن فرد بستگی دارد و نمی‌توان آن را متوقف کرد.کسانی که از نظر ژنتیکی پوست خوبی ندارند، می‌توانند با این روش‌های موقت سال‌های جوانی پوست را کمی طولانی‌تر کنند اما تمام روش‌ها موقت هستند؛ برخی روش‌ها مثل لیزر یاRF باید هر 6 ماه تا یک سال و جراحی بین 5 تا 10 سال تکرار شود. تزریق ژل با توجه به نوع آن 1 تا 3 سال ماندگاری دارد و بوتاکس هر 4 تا 6 ماه باید تجدید شود. اولتراسونوگرافی نیز هر 6 ماه باید تجدید شود.

کدام‌یک از این روش‌ها حکم پیشگیری دارند؟

همانطور که می‌گوییم، ضدآفتاب را باید از کودکی زد تا از پوست محافظت شود و جوان بماند. روش‌های غیرتهاجمی‌ نیز همگی حکم پیشگیری دارند. نیازی نیست صبر کنید تا پیر شوید و صورتتان پر چروک شود تا عمل لیفت انجام دهید. می‌توان در سنین پایین‌تر با روش‌های ساده‌تر روند پیری را به تعویق انداخت. لیزر، بوتاکس و ژل یا کرم‌های موضعی از سن بلوغ به بعد قدرت پیشگیری دارند.(سلامت)

 

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ