این مطلب را خواننده الو دکتر از ما پرسیده است و دکتر افشین علیزاده متخصص عفونی به این سوال جواب داده است ابتدا متن سوال را با هم مرور می کنیم.
سوال:
آیا تبخال تناسلی در صورت استفاده از کاندوم به شریک جنسی منتقل نمی شود؟
دکتر افشین علیزاده به ما پاسخ داده است:
بر خلاف باور عموم پروفیلاکسی یا پیشگیری با کاندوم صددرصد موثر نیست و نباید فکر کنید اگر تبخال تناسلی دارید و از کاندوم استفاده می کنید، دیگر همسرتان آلوده نخواهد شد. بنابراین توصیه میکنم برای کنترل و درمان بیماری و پیشگیری از عود حتما به پزشک مراجعه کنید و تحت درمان قرار بگیرید.
درباره زگیل تناسلی بیشتر بدانید:
یک اورولوژیست با بیان اینکه استفاده از کاندوم از ابتلا به بیماری زگیل تناسلی جلوگیری نمیکند، گفت: «افراد نباید دلخوش به رابطه جنسی حفاظت شده باشند چراکه این بیماری با استفاده از کاندوم قابل پیشگیری نیست» دکتر محمدرضا صفرینژاد در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری سلامانه در اینباره اظهار داشت: «زگیل تناسلی بیماری آمیزشی بسیار مسری است که عامل آن یعنی ویروس HPV، باعث بیش از 90 درصد سرطانهای دهانه رحم در خانمهاست. این ویروس بیش از صد نوع دارد و به 3 دسته کمخطر، با خطر متوسط و پرخطر تقسیم میشود بنابراین افراد باید حداکثر سعی را کنند که به این ویروس ابتلا نشود چون درمانی ندارد و ممکن است تا آخر عمر داخل خون باقی بماند.»
وی با بیان اینکه گاهی ممکن است خانمی که قبلاً هیچوقت و هیچ نوع تماس جنسی نداشته به این بیماری مبتلا شود، گفت: «ویروس زگیل تناسلی با تماس پوستی قابل انتقال است، بنابراین عدم وجود نزدیکی واژینال دلیل بر ابتلا نشدن به این ویروس نیست. برخی تصور میکنند که این بیماری فقط با نزدیکی منتقل میشود درحالی که هر نوع تماس مخاطی باعث انتقال این ویروس خواهد شد».
این استاد دانشگاه در ادامه گفت: «درصورتی که خانمی هیچ نوع تماس جلدی و مخاطی از نوع جنسی نداشته باشد، جای بسی امیدواری است چراکه مهمترین عامل سرطان دهانه رحم و عامل بسیاری دیگر از سرطانهای ناحیه تناسلی و سر و گردن وارد بدن وی نشده است. در این صورت حتماً باید واکسن زگیل تناسلی را بزند چراکه عامل حدود 90 درصد موارد زگیل تناسلی 4 نوع ویروس تیپ 6، 11، 16 و 18 هستند. واکسن زگیل تناسلی از ابتلا به این 4 نوع جلوگیری میکند، ولی اگر شریک جنسی نوع دیگری را داشته باشد واکسن از ابتلا به آنها جلوگیری نخواهد کرد».
رییس علمی انجمن سلامت خانواده با بیان اینکه نبود زگیل در ناحیه تناسلی دلیل عدم وجود این بیماری نیست، اظهار داشت: «تنها حدود 50 درصد این بیماران دچار زگیل در ناحیه تناسلی هستند و در ضمن بسیاری از ضایعات را با چشم معمولی نمیتوان دید. هر نوع تغییر رنگ در ناحیه تناسلی میتواند جای کرایو یا لیزر قبلی ضایعات زگیل تناسلی باشد.»
صفرینژاد با ذکر این نکته که اگر مخاط دهان با منطقه آلوده در تماس باشد ویروس به راحتی وارد بدن و باعث ایجاد زگیل تناسلی و زگیل در اطراف لب و داخل حفره دهان میشود، گفت: «در علم پزشکی سرطانهای سر و گردن جزو سرطانهای نادر به شمار میرود ولی در یک دهه گذشته به دیل شیوع زیاد این بیماری بر میزان سرطانهای سر و گردن نیز افزوده شده است.»
وی در پایان با بیان اینکه این ویروس از طریق حوله، استخر، حمام، قاشق، لیوان، لباس زیر و… منتقل نمیشود و ادعای افرادی که ابتلای خود را به موارد فوق نسبت میدهند صحت ندارد، گفت: «با انجام یک آزمایش بسیار حساس میتوان نوع ویروس مؤثر در ابتلا به این بیماری را تشخیص داد. البته آزمایشگاهی که این آزمایش را انجام میدهد باید تجهیزات مورد نیاز را داشته باشد».
منبع: (سلامانه)