توصیههای پزشکی امام رضا(علیه السلام) در مورد راههای حفظ سلامتی در ماه دوم زمستان .
تغذیه ای مخصوص هر ماه متذکر شده اند. در این باره امام رضا(علیه السلام) در رساله ذهبیه بر خلاف شیوه رایج که پرداختن به خصوصیات هر فصل است به خصوصیات هر ماه و تدبیر هر یک از ماهها میپردازند.
امام رضا(علیه السلام) در یک سفارش کلی درباره زمستان توصیه میکنند: که باید غذاهای پرانرژی مصرف کرد. مالیدن روغن و ماساژ استخوانها در حال استراحت با روغنهای شببو، زیتون و گل سرخ به تقویت و استحکام کمک میکند. مصرف سیر نیز هفته ای یکبار مفید است. مصرف خرما گاهی با شیر و تخم مرغ مناسب است و از سستی اواخر و نیمه دوم زمستان و اوایل بهار جلوگیری میکند.
بهمن ماه
کانون الأول: واحد ثلاثون یوماً تقوی فیه العواصف و یشتد فیه البرد، و ینفع فیه کل ما ذکر فی (تشرین الثانی) و یحذر فیه من أکل الطعام البارد، و یتقی فیه الحجامة و الفصد و یستعمل فیه الأغذیة الحارة بالقوة و الفعل. از این رو مطابق این سفارشات باید از طعام با طبیعت سرد پرهیز کرده، غذاهای با طبیعت و درجه حرارت گرم مصرف نماییم، از حجامت و فصد اجتناب کنیم، آب در شب نخوریم، جرعهای آب گرم هر روز اول صبح بنوشیم و خوردن از سبزی (بقول)، کرفس، نعناع و تره تیزک (شاهی) هم پرهیز کنیم.
مطابق آموزههای امام رضا(علیه السلام) به لحاظ فصول سال بهترین اوقات حجامت به جز حزیران، زمانی است که هوا معتدل باشد، یعنی در چهل روز نخست بهار و چهل روز آغاز پاییز و در فصل زمستان (خصوصاً دی ماه) و فصل تابستان (به جز 14 حزیران که ذکر شد) حجامت اثر اندکی خواهد داشت.
با شروع فصل زمستان سرماخوردگی و زکام به اوج میرسد. امام رضا(علیه السلام) برای پیشگیری از این بیماری در فصل زمستان میفرمایند: مَن أرادَ دَفَعَ الزُّکامِ فِی الشِّتاءِ أجمَعَ،
فَلیَأکُل کُلَّ یَومٍ ثَلاثَ لُقَمِ شَهدٍ؛ هر کس میخواهد در همه زمستان از زکام ایمن بماند، هر روز، سه لقمه عسل با موم آن بخورد.
یکی از مواد غذایی مناسب برای این ماه گردو است. امام رضا(علیه السلام) فرمودند: خوردن گردو در تابستان سبب گرمی و حرارت جسم میشود و موجب پیدایش کورک و دمل و جوشهای چرکین در بدن میگردد اما مصرف آن در زمستان کلیهها را گرم نگه میدارد و سردی و برودت را از بدن دفع میکند.