اگر چه ممکن است اولین حمام نوزاد کمی سخت به نظر برسد اما با کمی بزرگتر شدن نوزاد می توانید زمان حمام را به فرصتی برای نزدیکی و پیوند بیشتر با کودک تبدیل کنید. برای نتیجه بهتر می توانید بازی ها و فعالیت هایی که در ادامه به آن اشاره خواهد شد را همراه کودک انجام دهید تا ببینید کدام بازی بیشتر او را سرگرم می کند و خنده را بر لبانش می نشاند.
همزمان با شستشوی کودک آواز بخوانید
حمام کردن کودک یک تجربه فیزیکی- حسی بسیار پراهمیت برای او است. وقتی مشغول شستشوی کودک هستید، آواز بخوانید. خجالت نکشید و سعی کنید آوازهای ریتمیک را با هم ترکیب کنید و یک آواز جدید و پرانرژی بسازید. شک نکنید که کودک عاشق آن خواهد شد. می توانید دست بزنید و به او هم یاد بدهید که چطور می تواند دست هایش را به هم بزند یا حتی می توانید برای آموزش ریتم به کودک، همگام با ریتم آواز به زانوی کودک ضربه بزنید.
حواس کودک را تحریک کنید
وقت حمام فرصت بسیار عالی برای تحریک حسی کودک است. کودک با لمس بافت های مختلف مانند لیف و اسفنج شستشو، حوله و یا کف اصلاح بسیار هیجان زده خواهد شد. اگر کودک هنوز خیلی کوچک است، می توانید خودتان دست او را روی این بافت ها بکشید و در مورد کودکان بزرگتر (حدود 4 ماه) که می توانند اشیا بزرگ را در دست بگیرند، می توانید آنها را به کودک بدهید تا سرگرم شود. اگر برایتان امکان دارد یک آینه نشکن ( این آینه های پلاستیکی مخصوص کودکان ) تهیه کنید تا کودک بتواند در آن نگاه کند.
همراه کودک حمام کنید
اگر کودک نسبت به آب محتاط است، بهتر است خودتان هم همراه کودک حمام کنید و هنگام شستشوی کودک او را در آغوش بگیرید یا روی پایتان قرار دهید. کودکان تمایل زیادی به برقراری ارتباط پوستی با والدین دارند. به کارگیری این شیوه برای کودک به مثابه نوازش است و موجب عمیق تر شدن پیوند میان شما خواهد شد. علاوه بر این شستشوی کودک با این روش برای شما هم راحت تر خواهد بود.
اسباب بازی ها را به حمام ببرید
اسباب بازی های زیادی وجود دارند که مخصوص حمام طراحی شده اند و پیدا کردن آنها کار چندان سختی نیست. بهترین نوع این وسایل، ابزاری هستند که همزمان با سرگرم کردن کودک، به شکل گیری مهارت های مختلف او نیز کمک می کنند. حیواناتی که روی آب شناور می مانند به تقویت بازی های خیالی کمک می کنند، فنجان ها و آبکش های پلاستیکی به کودک کمک می کنند تا مفاهیم پر و خالی کردن را یاد بگیرد و اعداد و حروف الفبا که می توانید آنها را در حمام آویزان کنید، او را برای یادگیری های بعدی آماده می کند.
بازی با حباب را فراموش نکنید
جای بهتری از حمام برای درست کردن حباب سراغ دارید؟ کودک شما عاشق نگاه کردن به حباب های شناور در هوا و حس کردن و ترکاندن آنها با انگشت ها یا بینی اش است. سعی کنید از حلقه های حباب ساز با اندازه های مختلف استفاده کنید تا کودک را با مفاهیم بزرگ و کوچک (بالا و پایین) مواجه کنید. حتی می توانید حباب سازهای باطری دار تهیه کنید تا کودک را از دیدن تعداد زیادی حباب که بالای سرش پرواز می کنند، شگفت زده کنید. با بزرگتر شدن کودک می توانید به او یاد بدهید خودش حباب درست کند.
نقاشی کنید
به کودک اجازه بدهید رنگ های انگشتی قابل شستشو را که در قالب تیوپ های رنگ مخصوص حمام هستند، امتحان کند. استفاده از این رنگ ها به کودک فرصت می دهد روی دیوار یا وان حمام نقاشی کند و به این ترتیب به تقویت تخیل کودک و برانگیختن مهارت های حرکتی ظریف او کمک می کنید. با بزرگتر شدن کودک و کسب توانایی کنترل مداد، می توانید مداد رنگی های مخصوص حمام تهیه کنید تا بیشتر و بیشتر مهارت های رنگ آمیزی او را تقویت کنید. کودک آنقدر مشغول خلق اثر هنری خود خواهد شد که حتی متوجه شسته شدن موهایش نمی شود!
داستان سرایی کنید
با بزرگتر شدن کودک و ورود به سنین خردسالی، امکان دارد برای سرگرم کردن او در حمام، لازم باشد بیشتر از شیوه های تعاملی استفاده کنید. کودکان خردسال عاشق نقش بازی کردن هستند، بنابراین باید خلاقیت کودک را به کار بگیرید. مثلا می توانید به کودک بگویید که وان یا تشت حمام یک کشتی مخصوص دزدان دریایی یا یک پادشاه است که در دریایی از کف شناور است و او باید آن را هدایت کند. مهمترین نکته ای که باید در این بازی ها مدنظر داشته باشید، مشارکت دادن کودک در شکل دهی روند داستان است، پس فراموش نکنید در هر مرحله از داستان از کودک سوال کنید بعد چه اتفاقی باید رخ دهد.
منبع: نی نی سایت
مطلب مرتبط:
چه نکاتی را بایددر حمام کردن کودکان رعایت کنیم؟